imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tulajdonosával együtt raboltak el egy iPad-prototípust


Biztos sokan emlékeznek arra az esetre, amikor hónapokkal a megjelenése előtt egy Apple-alkalmazott egy bárban elvesztett egy iPhone 4 prototípust, ami aztán a Gizmodóhoz került, akik természetesen jól körbefotózták azt és közzétették a képeket. Steve Jobs akkor személyesen hívta fel a főszerkesztőt, Jason Chent az alábbiakkal: „Hello, Steve vagyok. Nagyon szeretném visszakapni a telefonom.” Nem csak gondatlanságból tűnhetnek el azonban tesztkészülékek.

A San Jose Mercury News értesülései szerint egy emberrablással összekötött rablásban eltűnt tárgyak között volt egy iPad tesztmodell is. A készüléket még ebben a hónapban vitték el egy cupertinói otthonból, több más elektronikai eszközzel, receptre kapható gyógyszerekkel és 7500 dollár készpénzzel együtt. Az áldozat egy húszas éveiben járó férfi volt, aki egy nő online hirdetésére jelentkezett.

A két gyanúsítottat, a 20 éves  Katherine Stumpot és a 25 éves Alexander Nejatot már le is tartoztatták a megyei hatóságok, összesen négy bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják őket. Ezek között szerepel az emberrablás, a rablás és a megfenyegetés. Egyikük ráadásul korábban is összetűzésbe került a hatóságokkal, egy hasonló eset miatt vették őrizetbe Alameda megyében. Az ellopott iPad azonban mindeddig nem került elő. Azt egyelőre nem tudni, hogy egy korábbi készülék prototípusáról, vagy egy még be nem mutatott iPad egy korai verziójáról van-e szó.

Katherine Stump és Alexander Nejat. | Kép forrása: Santa Clara megyei seriff hivatala
Katherine Stump és Alexander Nejat. | Kép forrása: Santa Clara megyei seriff hivatala

A rendőrség elmondta, hogy az eset még április 5-én történt Cupertinóban. Az áldozat egy nő online hirdetésére jelentkezett, majd az otthonától két háztömbnyire beszéltek meg egy találkozót. A találkozóra Stumpot Nejat is elkísérte, majd hármasban autóztak az áldozat otthonába. Amint bejutottak a házba, Stump kést rántott elő, és megfenyegette a sértettet, majd Stump lefújta paprikaspray-vel. Ezután összeszedték a házban található értéktárgyakat, majd kényszerítették az áldozatot, hogy beszálljon az autójukba. Végül nagyjából 1 kilométer megtétele után szabadon engedték.

A sértett csak öt nappal később értesítette a hatóságokat, akik fantomképeket készítettek az elkövetőkről. Ezeket a képeket ismerte fel egy pleasantoni rendőrnyomozó, majd a képek alapján a helyi rendőrség elfogta a gyanúsítottakat. A párosnál több számítógépet és okostelefont is találtak, ezért a hatóságok úgy vélik, több áldozatuk is lehetett, akik azonban vonakodnak a rendőrség segítségét kérni. Chuck Wall, a San Jose-i Creative Security magánnyomozója így nyilatkozott a Mercury Newsnak:

Bármely cég, ami elveszít egy értékes tárgyat, minden rendelkezésére álló eszközzel megpróbálja megtalálni azt, legyen szó mondjuk magánnyomozó bevonásáról, vagy saját – általában korábban rendőrként dolgozó – biztonsági szakemberek alkalmazásáról. Ha tényleg valamiféle prototípusról van szó, akkor az Apple valószínűleg titokban akarja tartani az eszközt, és nem akarja, hogy az egy másik cég birtokába kerüljön. Lehet, hogy még nem szabadalmaztatták, vagy nem akarják, hogy funkciókat másoljanak le belőle a saját termékeikhez.

A bevezetőben emlegetett iPhone 4 eset óta tudni lehet, hogy az Apple saját biztonsági csapattal rendelkezik hasonló helyzetekre, akik közeli együttműködésben dolgoznak a hatóságokkal. Hiába adta vissza ugyanis a Gizmodo annak idején az iPhone 4-prototípust az Apple-nek, a hatóságok egy házkutatás során lefoglalták a főszerkesztő számítógépeit és elektronikai eszközeit. A Gizmodót pedig évekre kitiltották mindenféle Apple-eseményről, egészen a tavalyi iPhone 6-bemutatóig. Wall hozzátette, hogy egyáltalán nem ritkák a hasonló esetek a Szilícium-völgyben:

Elképesztő, hogy milyen gyakran tűnnek el hasonló tárgyak, és itt nem csak az Apple-ről van szó. Pont nemrég hívott egy cég, hogy a pénzügyi vezetőjük beült valahova vacsorázni, és egy prototípust az autója hátsó ülésén hagyott. Az autót feltörték, a készülék eltűnt, ez pedig elég sok problémát okozhat nekik.

Forrás: San Jose Mercury News via 9to5Mac. Borítókép (mely természetesen csupán illusztráció): Apple.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!