imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Typo2 – csinálj BlackBerry-t az iPhone-odból!


A legtöbb mai okostelefon gyakorlatilag egyetlen nagy kijelzőből áll, alatta esetleg néhány fizikai vagy virtuális gombbal. Persze nem volt ez mindig így, és most is vannak olyanok, melyek a régi jól bevált fizikai QWERTY-billentyűzetet alkalmazzák.

Steve Jobs az első iPhone bemutatásakor így jellemezte a „régimódi”, fizikai gombokat használó félig okos telefonokat:

Mi a baj ezekkel [a mostani okostelefonokkal]? Nos, igazából az alsó részük. Mindegyiküknek van egy billentyűzete, ami folyamatosan ott van, függetlenül attól, hogy szükséged van-e rá vagy sem. Ott vannak a vezérlőgombok is, fixen, műanyagból. Minden alkalmazáshoz ugyanazok.

Steve iPhone keynote

Ezután pedig a legtöbb okostelefon fizikai billentyűzet nélkül jelent meg, pusztán a kijelzőn megjelenő virtuális billentyűzettel. Aztán a billentyűzetet az iOS 8 megjelenése után lecserélhettük külső fejlesztésű megoldásokra is – más rendszereken még sokkal korábban – így tényleg senkinek nem lehet panasza rá. Vagy mégis? Mi van, ha valaki visszasírja a jó öreg apró műanyaggombokat?

Jó hír: van megoldás. Valószínűleg többfajta is, nálunk mindenesetre most a Typo által gyártott Typo2 billentyűzet járt iPhone 6-hoz, melynek egyébként létezik iPhone 5/5s-sel használható változata is. Ha tehát valaki imádja az iPhone-t, a szoftvert, a kezelőfelületet, de nagyon hiányolja a gombokat, az ne is olvasson tovább, gyorsan görgessen a cikk végére, és rendelje meg a számára megfelelő modellt!

Typo2

A többieknek pedig megírom, hogy még véletlenül se jusson eszükbe megvásárolni. Hogy miért? Mert a termék egyszerűen rossz, legalábbis én már-már a teljesen használhatatlan kategóriába sorolnám. Nézzük szépen sorjában, hogy mit vettem észre az – egyébként meglehetősen rövid – teszt során, mielőtt végleg letéptem a telefonomról.

A Typo2 tulajdonképpen egy tok, aminek az alján egy aprócska Bluetooth-os billentyűzetet találunk. A tok minőségi, puha tapintású műanyag, és ezzel azt hiszem a végére is jutottunk a pozitívumoknak. A billentyűk fényes műanyagból készülnek, és hasonlítanak a BlackBerry egyébként kategóriájában legendásan jónak mondott megoldására. Olyannyira, hogy az első generáció miatt a kanadai cég sok százezer dollárra perelte a Typót, úgyhogy egy kicsit finomítottak is a kialakításon a második generációban. Amiért aztán ismét beperelték őket.

Typo2
A kő jó szolgálatot tett volna.

Na de helyezzük fel a tokot a telefonunkra. Meglepően könnyű, ami elsőre pozitívumként hathat, de igazából nagyon nem az – erről egy picit később. Mi tűnik fel? Azon kívül, hogy az alja különösen vastag, valószínűleg az, hogy amikor feloldanánk a telefonunkat, hirtelen nem találjuk meg a Touch ID-t. Bizony, a billentyűzet letakarja, szóval ha iPhone 5s-t vagy iPhone 6-ot használnánk a Typo2-vel, akkor gyorsan búcsúzzunk is el az Apple zseniális ujjlenyomat-olvasójától. Ez akkor lehet különösen kellemetlen, ha a Touch ID-re hagyatkozva jó bonyolult jelszót állítottunk be az iPhone-unkon – én 14 karaktereset használok, van benne minden.

Egy karaktert el is árulok, és ez pedig a „0”, vagyis nulla. Hogy miért fontos ez? Nos, azért, mert a Typo2-vel egyszerűen nem tudunk nullát ütni, ha magyarra van állítva az iPhone-on a billentyűzet. Ahogy hosszú „í”-t sem. Meg hosszó „ű”-t sem. Meg „ő”-t. Meg /-t. Vagy kettőspontot. Nem is folytatom a sort. Szóval, leszedtem a tokot, feloldottam a telefonom, visszatettem a tokot, és elgondolkoztam azon, hogy ha hosszabb ideig tesztelem a terméket, akkor átállok egy egyszerű jelkódra – ja, mégsem, mert a céges MDM nem engedi az egyszerű jelkódokat, mint ahogy valószínűleg sokaknál előfordul ez.

Typo2

Na mindegy, tegyük túl magunkat ezen is, valószínűleg úgysem érint mindenkit. Az viszont talán többeket, hogy ha használjuk a Typo2-t, akkor az automatikus javítás funkció sem működik, vagyis még ezzel sem tudjuk áthidalni azt a hiányosságot, hogy bizonyos magyar betűket nem tudunk begépelni vele. Ha vállaljuk a kompromisszumot, vagyis angolra állítjuk az iPhone-on a billentyűkiosztást, akkor már egy félig használható valamit kapunk. Ekezetek nelkul.

Félig, ugyanis szerintem ezerszer kényelmetlenebb ezen gépelni, mint a virtuális billentyűzeten. Rendben, sosem volt BlackBerry-m, és nem szoktam meg a fizikai billentyűzeteket. De a Typo2-n folyamatosan melléütöttem, két gombot nyomtam le egyszerre, hasonlók – olyan dolgok ezek, amik eddig nem fordultak elő velem. És akkor térjünk vissza arra, hogy a tok könnyű. Ez jó is lehetne, de nem az: mivel „kicsit” túlnyúlik alul a telefonon, jelentősen meghosszabbítja azt. A súlypont így bőven felfelé tolódik, vagyis folyamatosan ki akar billenni a kezünkből a telefon. Két kézzel egy fokkal jobb, egy kézzel használhatatlan, és rövid úton a kisujjam is begörcsölt tőle, ami fájdalmas tapasztalat volt.

Typo2

Nem is tudom mit írjak még róla. Pár apróság. A Home gomb funkciót a bal alsó sarokban találjuk, tehát értelemszerűen azért erről nem kell lemondanunk, még ha le is takarja azt a Typo2. Mellette kettővel a világítást kapcsolgathatjuk, ilyenkor sötétben is „kellemesen” használhatóvá válik a billentyűzetünk. Igaz, ha lezárjuk a telefont, akkor nem kapcsol ki automatikusan a világítás, tehát plusz egy lépés. A szóköztől jobbra van egy, a billentyűzetet lezáró gomb. Először nem értettem mire jó, aztán leesett: hát persze, be tudnak nyomódni a gombok a zsebünkben. Ilyenkor pedig bekapcsol a kijelző is. Nosza, zárjuk akkor le a Typót.

Igen ám, de van annyira „intelligens”, hogy ha egymás után nyomunk meg lezárt állapotban gombokat, akkor automatikusan feloldja magát néhány leütés után. Vagyis, ha be van kapcsolva az a funkció az iPhone-on, hogy mondjuk 10 sikertelen jelkód-próbálkozás után törölje magát a telefon, akkor óvatosan tegyük zsebre a billentyűzetes telefonunkat, ellenkező esetben kellemetlen meglepetésben lehet részünk a következő alkalommal, amikor elővesszük. Az akkumulátort Micro USB-kábellel tölthetjük, elvileg 7-10 napot bír, de nem tudom ki kínozná magát ennyit ezzel a termékkel.

Typo2

Talán azok, akik használtak huzamosabb ideig BlackBerry-t, és szerették a billentyűzetét? Mivel én nem ilyen vagyok, és nem akartam, hogy csupán emiatt legyen rossz véleményem a Typo2-ről, odaadtam egy kedves kolléganőnek kipróbálásra, aki korábban BB-felhasználó volt, és nagyon szerette azt. Hát, félperces nyomogatás után annyit mondott a billentyűzetre, hogy a BlackBerry-hez képest szörnyen gagyi, és nem kéne.

A végére maradt az ár. Mennyit kell leszurkolnunk ezért a, khm, legjobb esetben is ellentmondásos billentyűzetes tokért? Nos, iPhone 5s-hez a Typo2 24 900 Ft-ba kerül, míg iPhone 6-hoz az ára 29 900 Ft. Muhaha.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!