imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az Uber is megvenné a Nokia térképeit


A Nokia térképszolgáltatása, a Nokia HERE márciusban jelent meg újra iOS-re. Az indulás után a finn vállalat ugyanakkor bejelentette, hogy mégsem szeretné tovább folytatni a szoftver fejlesztését, hanem sokkal inkább eladná azt. A Nokia több potenciális vevőt is talált a számukra veszteségesen üzemelő szolgáltatásra, az egyik ilyen cég éppen az Apple volt. 

Most viszont az Uber is szemet vetett a térképekre, és 3 milliárd dollárt ajánlott értük. Az Uber ugyanis szeretne teljesen saját és megbízható térképekkel szolgálni a sofőrjeinek és a szolgáltatásait igénybe vevőknek egyaránt. Annak ellenére, hogy a Nokia az Apple-nek szeretné továbbadni az évek során továbbfejlesztett térképeket, a kaliforniai cég még nem tett konkrét ajánlatot azzal kapcsolatban, hogy mennyiért lennének hajlandóak megvenni az adatokat.

Ez tette lehetővé a személyszállítással foglalkozó cégnek is, hogy megpróbálják megvásárolni az adatokat. A Nokia eredetileg 3,2 milliárd dollárért szerette volna továbbadni a térképeket – melyeket anno egyébként még 1,8 milliárd dollárért vásároltak meg. Az Uberre viszont nem gondoltak potenciális vevőként, elsősorban a Facebookot, a Baidut, a Sirius XM-et, az Amazont és az Alibabát keresték meg.

Nokia-HERE-1.0-for-iOS-iPhone-screenshot-001 (1)

Továbbra sem látott napvilágot hivatalos nyilatkozat azzal kapcsolatban, hogy az Apple tényleg szeretné-e a Nokia adataival fejleszteni az Apple Mapset. A Mercedes-Benz viszont az önvezető járműveihez használná a Nokia HERE térképadatait, tehát amennyiben az Apple is licitál az adatokra, akkor biztosan lesz még egy vetélytársa. Sőt, a már említett két pályázó mellett a Microsoft és a Facebook is jelezte, hogy fontolgatják a HERE megvásárlását.

A kereslet az adatok iránt egyáltalán nem véletlen, hiszen több szakértő szerint is annyira pontos a Nokia szolgáltatása – a POI adatokat, a valós idejű forgalmi információkat és az egyéb térképadatokat tekintve –, hogy méltán lehet a Google Maps vetélytársa. Habár a Google Maps nagyjából tízszer annyi felhasználóval rendelkezik mint a HERE, a járművekbe telepített navigációk 80%-a a Nokia megoldását használja, ezáltal a Nokiának is nagy részesedése van a piacon. Emellett a szolgáltatás nagyjából 1 milliárd dollár bevételt termel évente, és rengeteg jól működő és hasznos funkcióval rendelkezik.

apple-maps

A Nokia valószínűleg május végén fogja véglegesen eladni a szolgáltatását az általuk kiválasztott cégnek, tehát akkor tudjuk meg, hogy az Apple rászánja-e magát a fejlesztésre és kapunk-e egy megbízhatóbb Apple Mapset. Az utóbbi hónapokban a cég így is elég sokat fejlesztett a térképén, hogy ezáltal a felhasználóknak kényelemes és jól használható alkalmazást nyújtson. Emellett remélhetőleg nemsokára megérkezik hazánkba is a Maps Connect nevű szolgáltatás, amellyel a tulajdonosok saját maguk tudnák szerkeszteni a boltjuk vagy vendéglátó-ipari egységük POI adatait.

Forrás: iDownloadBlog

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!