imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Úgy néz ki, összejöhet az Apple-nek a saját tárhelybiznisz


Tavasszal írtunk róla, hogy az Apple is beszállt a licitharcba, amely a Toshiba NAND flash chip részlegéért folyik. Olyan ellenfelek ellen mint a Google, az Amazon vagy a Foxconn még az Apple-nek is szövetségeseket kellett találnia. Sikerült, így pedig már minden készen áll az üzlet lepapírozásához.

A Toshiba úgy döntött eladó sorba érett NAND flash chip részlege. A döntés következtében még Apple mértékkel nézve is komoly licitháború kezdődött, amiben csak úgy repkedtek a dollármilliárdok. Elemzők körülbelül 18 milliárd dollárnyi japán jenre becsülték a biznisz értékét, amin azonban hamar túlszárnyaltak a tétek. Legutolsó információnk szerint például az Apple két fő beszállítója, a TSMC és a Foxconn közös erővel 27 milliárd dollárt ajánlott, ami látszólag verhetetlen ajánlatnak tűnt.

Igen ám, de Japán büszke ország, és állítólag sem a Toshiba, sem pedig a kormány nem rajongott túlzottan az ötletért, hogy kínai kezekbe adják a technológiájukat, mivel tartanak tőle, hogy üzleti és gyártástechnológiai titkok szivároghatnak ki. A miniszterelnök, Shinzo Abe nyíltan felvállalta, hogy azt szeretné, ha hazájának egyik legnagyobb vállalata továbbra is japán kézben vagy egy olyan amerikai cég birtokában maradna, mely valamely japán céggel partneri kapcsolatban áll. A kínaik így ki is estek a versenyből.

Közben az Apple sem akart kimaradni a dologból, de azt hamar belátták, hogy egyedül nem fog menni. Csatlakoztak tehát a Bain Capital partnereiből álló konzorciumhoz (befektetői csoportok alkalmi, szerződéses együttműködése nagyobb pénzügyi műveletek lebonyolítására) és közös erővel felajánlottak 18 milliárd dollárt. Nagyon úgy tűnik, hogy a Toshibának simán megér 9 milliárd dollárt az, hogy ne kínai kezekbe adja technológiáját, mivel a Bloomberg értesülései szerint már az utolsó fázisba került az üzlet előkészítése. Olyannyira, hogy állítólag akár már a napokban bejelentésre kerülhet a felvásárlás.

De miért fontos ez az Apple-nek? Kis áttekintő: ma már szinte minden új készüléket SSD (Solid State Drive) tárhelyekkel szerelnek fel, amiknek számtalan előnye van a régebben használt HDD-kel (merevlemez) szemben. Többek között nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, tehát kevésbé érzékenyek az olyan mechanikai hatásokra, mint például a mozgatás és emellett még jelentősen gyorsabbak is. Az SSD-k nagyvonalakban két részből állnak: memóriavezérlőből és memóriachipekből. Ez utóbbiakat nevezzük NAND-nak.

A NAND úgynevezett „nem felejtő” memóriachip, azaz akkor is megőrzi a ráírt adatokat, ha éppen nincs áramellátás alatt, ezért is alkalmas a tárhely funkciójára. Mivel memóriára gyakorlatilag már egy kávéfőzőnek is szüksége van, érthető ezeknek a komponensek jelentősége a mai számítástechnikában. Jelenleg két nagy cég szolgáltatja a NAND chipek jelentős részét: a Toshiba és a Samsung. A Toshiba már csak azért is figyelemre méltó, mivel az 1980-as évek elején egyike volt azon cégeknek, melyek részt vettek a flash alapú memória feltalálásában. Jelenleg nagyjából a NAND chipek 20%-át ők gyártják.

Azzal, ha az Apple szert tudna tenni erre az üzletre több legyet is üthetne egy csapásra. Egyrészt ismét egy szállal kevesebb fűzi majd a rivális Samsunghoz, ami az OLED panelek esetéből ítélve elég fontos lehet most Cupertinónak, másrészt ezzel megálljt tudnának parancsolni az említett chipek folyamatos drágulásának. Ezt ugyanis nagyon megérezte most mindenki, még mi, felhasználók is. Például ezzel indokolták, hogy szép csendben emeltek egy kicsit néhány iPad Pro modell árain a hónapban.

Forrás: 9to5mac

Az iPhone 7-ben a Toshiba által gyártott NAND-ok teljesítenek szolgálatot, míg az új MacBook Prókban a Samsung chipjei ketyegnek. Mindegy melyiket választod egy biztos, mindkettő akciósan kapható webshopunkba. Előbbiért ide látogass el, utóbbiért pedig a Back to School kedvezményes oldalát érdemes felkeresni.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!