imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Úgy tűnik, hogy végleg búcsúznak a BlackBerry telefonjai


A jelek szerint a kanadai cégnek nem vált be a márkanév bérbeadása, a kínai partner licence hosszabbítás nélkül jár le a nyár végén.

Az első iPhone 2007-es megjelenésekor a BlackBerry mögött álló Research In Motion (RIM) ugyan nem volt piacvezető, de stabil pozíciókkal rendelkezett. A kanadai cég az évtized második felében élte virágkorát, 2009-ben 20%-os részesedéssel a legnagyobb mobilgyártók közé tartozott. A BlackBerry-k fő vonzereje a sokoldalú operációs rendszeren túl az akkoriban nagynak számító kijelzőben, valamint a QWERTY-billentyűzetben rejlett.

A készülékek elsősorban az üzleti világban hódítottak, az extra biztonságuk miatt pedig néhány évig még az Egyesült Államok elnöke is kizárólag BB-t használt. A kezdeti kétkedők főként ezért sem jósoltak nagy sikert a gombok nélkül érkező iPhone-nak, az ugyanis egy cseppet sem hasonlított az ügyeletes „menő” márka népszerű modelljeire. A történelem azonban az Apple-t igazolta, s az almás telefon megjelenése után a Research In Motion piaci részesedése már csak két évig tudott növekedni, majd elindult a lassú leépülés.

A kanadaiak ugyanis ragaszkodtak a billentyűzetes mobilokhoz, a vásárlók viszont fokozatosan átpártoltak az érintőképernyős készülékekhez, miközben az Android is elkezdett egyre nagyobb szeletet kihasítani a piacból.  A RIM későn ugyan, de beismerte a taktikai ballépést, s 2013-ban megkísérelt a többiek után eredni. Ekkor radikálisan átszabták az operációs rendszert: BlackBerry 10 néven új életet leheltek a platformba, elsősorban a gombok utáni korszak igényeit figyelembe véve.

A BB10-nek saját alkalmazásboltja volt, a RIM pedig igyekezett pénzzel is ösztönözni a fejlesztőket, hogy szálljanak be a kínálat bővítésébe. Az új rendszer a Z10-es modellel debütált 2013 elején, ami már akkor előlapi gombok nélkül, gesztusvezérléssel érkezett. A kritikusok többsége dicsérte a készüléket, mely mellett azért még a klasszikus, QWERTY-billentyűzetes opciók is megmaradtak (pl. Q10).

A BlackBerry Z10 a BlackBerry 10 operációs rendszerrel 2013-ból.

A BB10 azonban nem tudott megkapaszkodni az iOS, az Android, és a Windows Phone miatt már eleve zsúfolt piacon. Hiába volt egy remekül átgondolt platform számos ötletes funkcióval, ha az alkalmazásboltjában kis túlzással csak a szél fütyült. Az időközben BlackBerry Ltd.-re átkeresztelt RIM megpróbálta menteni a menthetőt az Android-appok futtatásának bevezetésével, de az esetlenül megvalósított lehetőség nem művelt csodákat. A BB10-et végül feladták, és 2015-ben előrukkoltak az androidos, szétcsúsztatható Privvel.

Ám a teljes méretű érintőkijelzőt és billentyűzetet kínáló kütyü szintén nem hozott sikert, így 2016-ban bejelentették: a BlackBerrynek nem éri meg a telefongyártás, a további modellekért a márkanevet licencelő kínai TCL felel majd. A kanadaiak szoros együttműködést ígértek, s sorban el is kezdtek szállingózni az extra biztonsági funkciókkal felvértezett androidos mobilok: a DTEK50, a DTEK60, a KeyOne, s végül 2018-ban a Key2.

A jelek szerint az utolsó BB: BlackBerry Key2.

Az erőfeszítéseket azonban ezúttal sem koronázta zajos siker, s négyévnyi próbálkozás után a TCL nemrég arról adott ki közleményt, hogy augusztusban lejár a BlackBerrykre szóló lincencük, majd befejezik a készülékek árusítását. A forgalomban lévő modelleket ugyan még két évig támogatják, de ezzel talán tényleg lezárul a szebb napokat látott márka évtizedes kálváriája. A BlackBerry név viszont nem száll sírba, az anyacég ugyanis John Chen irányítása alatt sikerrel nyergelt át az üzleti és biztonsági szoftverekre, legutóbbi pénzügyi jelentésük 20 százalékot meghaladó növekedésről számolt be.

Neked volt BlackBerry-d?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!