imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Új 9,7“-es iPad vs 10,5“-es iPad Pro – melyiket válasszam?


Ha éppen iPad vásárláson töröd a fejed, érdemes lehet megfontolnod majd az Apple frissen bemutatott, nagyon kedvező árról induló, Apple Pencil támogatást kapott iPadjét. Vajon mennyi kompromisszumot kellene kötnöd a 10,5“-es iPad Próhoz képest? Itt az összevetés!

Bár maga a készülék még nem elérhető a felhasználók számára, illetve a Magyarországi debütálásról sem tudunk egyelőre semmit, sokak fantáziáját mozgathatta most meg a kedden bemutatott hatodik generációs iPad. Ilyen jó áron még soha nem lehetett hazavinni táblagépet az Apple-től, emiatt azoknak is csábító ajánlat lehet a gép, akiknek kiemelten fontos az ár-érték arány.

Sokat elárul az iPad 2018-ról, hogy nem mondjuk az iPad mini 4-gyel, vagy más, korábbi modellekkel érdemes összehasonlítani, hanem a csúcskategóriát jelentő iPad Próval. A tablet ugyanis jóval közelebb áll tudásában ez utóbbi kategóriához, márcsak az Apple Pencil támogatás miatt is. Ettől függetlenül persze továbbra is az iPad Pro jelenti a zászlóshajót, így némi kompromisszumot azért meg kell kötni, ha az új modell mellett döntünk. Lássuk!

Az igazi összevetést természetesen csak akkor lehet majd megtenni, ha kiszállították az első példányokat, de láttunk már annyi iPadet, hogy a specifikációk alapján is elég jó közelítéssel meg lehessen tippelni, milyenre várható a valós felhasználói élmény.

Kezdjük a kijelzővel. A 10,5“-es iPad Pro 2224 x 1668 pixeles felbontással rendelkezik, míg az iPad 2018 2048 x 1536-tal. Az eltérést azonban kiegyensúlyozza az eltérő kijelzőméret, így mindkét készülék egy inchre jutó pixelszáma megegyezik, pontosan 224 ppi-vel rendelkezik mindkettő. Ebben tehát nincs lényegi eltérés a fizikai méreten kívül, ugyanakkor a Pro modellbe került pár hasznos extra, amit nem kapott meg az új iPad.

Ilyen például a True Tone technológia, aminek köszönhetően a kijelző folyamatosan alkalmazkodik a külső fényviszonyokhoz. Az az annak megfelelően állítja a fényerőt és a színhőmérsékletet, hogy milyen környezeti fény éri. Ez a színhűség szempontjából elég fontos truváj, de azért lehet nélküle élni. Egy fokkal fájóbb veszteség a ProMotion hiánya, ami a képfrissítései ráta felcsavarásával ad jóval fluentebb görgetési élményt a megszokotthoz képest. Valamint itt kell még megemlíteni, hogy az iPad Pro laminált kijelzővel érkezik, azaz nincs „légréteg“ a megjelenítő alatt, amitől olyan a tablagép képe, mintha közvetlenül az ujjad alatt lenne.

A fizikai méretek nem sokban térnek el egymástól a két modellnél. Az új iPad 1,4 milliméterrel vastagabb, cserébe minimálisan rövidebb és keskenyebb az iPad Prónál. Súlyban viszont grammra pontosan megegyeznek: 467 grammot nyomnak a mérlegen, tehát a hordozhatóság szempontjából elhanyagolható a különbség.

Ami a teljesítményt illeti már nagyobb a differencia. A Pro modell nevéhez híven egy bivalyerős A10X Fusion processzorral operál, amihez képest az új iPad A10 Fusion chipje alulmarad. Továbbá a 4 giga vs. 2 giga RAM sem elhanyagolható tényező. Mindennek ellenére látatlanban is valószínűnek tűnik, hogy ez a különbség elsősorban csak a benchmark eredményekben lesz látványos, az átlagos mindennapi használatra bőven elég lesz az iPad 2018 ereje is. Tény viszont, ha valakinek munkaeszköz az iPad, mert például grafikai munkákat, fotószerkesztést végez rajta, nem kérdés, hogy melyik modellt érdemes választania.

Egy ideális világban senki nem használja az iPadet fotózásra, így nem túl nagy súllyal veendő számba, de a Pro előlapi kamerája 7 megapixeles, hátlapija pedig 12, vakuval képstabilizátorral és hasonlókkal ellátva. Ehhez képest az új iPad 1,2 megapixeles előlapi kamerája és a hátlapi 8 megapixeles lencséje persze nevetségesnek hathat. De mondom, legtöbb esetben nem ez az elsődleges szempont tabletvásárláskor.

Lényegesebb lehet viszont a hangszóró kérdés, hiszen filmet nézni viszont elég sokan szoktak a táblagépükön. Az iPad Pro egy zseniálisan kialakított, szuper hangzású négy hangszórós sztereó rendszerrel érkezik, ami tényleg a kategória csúcsát jelenti. Az iPad 2018 csak a megszokott két hangszórós megoldást kapta meg. Embere válogatja, hogy ez kinek mennyire fontos szempont, a különbség azért valószínűleg érezhető lesz átlagos füllel is.

És akkor jőjjön a hatodik generációs iPad legnagyobb fegyvere, az ár. A 10,5“-es Pro indulóára elég vaskos 245 900 forintot jelent. Ezzel szemben az iPad 2018 mindössze 116 990 forintról indul, amihez ha hozzávesszük még az Apple Pencil támogatást máris más lesz a leányzó fekvése. Konkrétan két új iPad kijön egyetlen 10,5“-es Pro árából, és még fagyira is marad pénzed.

A fentiek alapján összefoglalóan azt tudjuk mondani, hogy az Apple ezzel az iPaddel szerintünk nagyon beletenyerelt a tutiba, és minden esély megvan rá, hogy az egyik legsikeresebb táblagép legyen. Azoknak akik levelezésre, videók és filmek nézésére, böngészésre és egyéb átlagos tevékenységekre használnák a gépet, teljesen elfogadhatónak tűnnek a kompromisszumok. A leggyengébb láncszem talán a RAM lehet, elfért volna legalább 3 giga. Ezt ellensúlyozza viszont az Apple Pencil támogatás, illetve a kedvező árfekvés.

Természetesen, ha valaki megteheti; vagy a munkája során ki tudja termelni a felárat, az iPad Pro még mindig a lehető legjobb választás. Egyszerűen csak nem feltétlen mindenkinek van rá szüksége, ahogy például iMac Próra sem.

Forrás: MacRumors

Te tervezel beruházni egy új iPadre?

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!