imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Új adatvédelmi szolgáltatás – Ezeket az adatokat tárolja rólad az Apple


Elindult az Apple új, csak az adatvédelemnek szentelt weboldala, ahol te is megnézheted, milyen információkat tárol rólad a vállalat.

Ahogy azt már március végén megírtuk, az Apple új aloldalt indít, ahol a felhasználók egyszerűen lekérhetik a vállalattól, hogy milyen információk, személyes adatok pihennek róla az Apple szerverein. A szóban forgó weboldal a tegnapi nap folyamán élesedett és minden EU állampolgár (pontosabban EU-s Apple ID-vel rendelkező felhasználó) igénybe veheti a szolgáltatást.

A start apropója, hogy május 25-től, azaz holnaptól kezdve életbe lép az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete, ismertebb nevén a General Data Protection Regulation, azaz GDPR. Ennek értelmében a vállalatoknak be kell tartaniuk az új, meglehetősen szigorú Uniós adatvédelmi irányelveket, amelyek a felhasználók személyes adatainak a tárolásáról, gyűjtéséről és megosztásáról rendelkeznek (például a GDPR miatt kaptál az elmúlt hetekben számtalan e-mailt különböző weboldalaktól, ahol regisztráltál).

Az Adatok és adatvédelem oldal használata pofon egyszerű: csak be kell jelentkezz az Apple ID-dal és máris műveletek sora áll rendelkezésedre. Többek közt inaktiválhatod vagy törölheted a fiókod, módosíthatod a személyes adataidat és ami talán a legfontosabb, kérhetsz másolatot a fiókodhoz társított adatokról. Utóbbiról az Apple így ír:

A letöltés a következőkre terjed ki:

  • Alkalmazáshasználattal és alkalmazástevékenységgel kapcsolatos információk táblázatok formájában vagy JSON, CSV, XML vagy PDF kiterjesztésű fájlokban.
  • Dokumentumok, fotók és videók eredeti formátumukban.
  • Kontaktok, naptárak, könyvjelzők és levelek VCF, ICS, HTML és EML formátumban.

A letölthető adatok nem terjednek ki a következőkre:

  • Az alkalmazás-, a könyv-, a film-, a tv‑műsor- és a zenevásárlások.
  • Apple Online Store tranzakciós előzmények és a marketingközlemények előzményei. Tudja meg, hogyan kérhet ezekről az adatokról másolatot.

Egyszóval tényleg szinte mindent magába foglal a letölthető információk listája, az iCloud fotóktól kezdve az utolsó iCloud jegyzetig. Neked csak be kell pipálnod, hogy mire vagy kíváncsi és elindítani az igénylés folyamatát. Ezután egy hosszabb várakozási szakasz fog következni, amely akár egy hétig is eltarthat. Az Apple ezt az időt arra fordítja, hogy ellenőrizze, biztosan te küldted a kérést és nem valaki más próbál visszaélni a funkcióval.

A potenciálisan nagyméretű adatokat (iCloud Drive fájlok és dokumentumok, iCloud Mail, iCloud Fotók) külön listázza az Apple, hiszen ezek letöltéséhez is több időre van szükség. A folyamat megkönnyítése érdekében az igénylés során beállíthatód azt a maximális fájlméretet (1 GB, 2 GB, 5 GB, 10 GB és 25 GB), amit kényelmesen le tudsz majd tölteni, az Apple eszerint fogja több kisebb csomagra bontani az adatokat. Ha elkészült a letöltés, kapsz egy értesítést, innentől kezdve pedig két heted lesz leszívni a csomagot, ezután az Apple törli a fájlokat.

Fontos még megjegyezni, hogy ha a fiókod ideiglenes inaktiválása mellett döntesz, akkor értelemszerűen nem fogsz tudni hozzáférni az iTunes Store, iBooks és App Store vásárlásaidhoz sem, valamint elérhetetlenné válnak az iMessage, FaceTime és más iCloud szolgáltatások is. Fiókod törlése pedig minden adatot eltávolít minden Apple szolgáltatásból, szóval ezt tényleg csak abban az esetben használjátok, ha biztosak vagytok a dolgotokban.

Mi már igényeltünk másolatot az adatainkról, de a csomagok tartalmáról egyelőre nem tudunk beszámolni, hiszen még nem telt le az egy hetes határidő, mire elkészül. Ha valami érdekesre bukkanunk mindenképpen beszámolunk róla.

Az Apple egyébként azt ígéri, hogy a szolgáltatás hamarosan nem csak az Európai Unióban, hanem világszerte is elérhető lesz.

Az Adatok és adatvédelem oldalt erre találjátok.

Forrás: The Verge

Azt tudtad, hogy a Facebooknak is van hasonló szolgáltatása. Mi leteszteltük, és egészen megdöbbentő információkra bukkantunk a múlt sötét bugyraiban.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!