imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Új AirPods – a tökéletesség nyomában


Két hete a világ legjobb fülesét frissítettem az új verziójára. Elvileg csak pár új funkció érkezett, és mindenben kicsit jobb lett. De mi jön le ebből a gyakorlatban?

Azon túl, hogy a cég méretéhez képest valószínűleg a legnagyobb vásárlók vagyunk az iSTYLE-ban, a teljes iroda gyakorlatilag minden eszköze Apple termék, és hogy ódákat tudok zengeni az ökoszisztéma zsenialitásáról, nem vagyok feltétlenül az Apple termékek vallásos hívője. Egyetlen kivétellel.

Amikor 2016 szeptemberében Phil Schiller bemutatta az AirPods-ot, nem igazán ragadott magával. Pálcika is volt, az EarPodsom tökre szerettem, nem is volt raktáron; meg biztos kiesik, meg drága is, meg… szóval lebeszéltem magam róla.

Aztán egyik este nekiálltam főzni a kis lakásunkban, miközben aludt a család. Ehhez kötelező a zene, ami így a MacBookból szólt a munkalapon, és próbáltam a rövidke zsinórból kihozni a legtöbbet (that’s what she said). Egyik mozdulattal majdnem sikerült rántott MacBookot készítenem így, amikor végleg betelt a pohár. Az “ez így nem” élet (alig first world problem) felkiáltással kihúztam a zsinórt, csendben telt az este, majd nyitáskor elkaptam a legfrissebb szállítmányt a Westendben.

Mindez 2017 tavaszán történt, és azóta nem telt el egyetlen nap se, hogy ne lett volna az Apple valóban vezetéknélküli fülese rajtam. Megjárta az akkor még tipegő gyerek nyálas száját, veszett el egy-egy fele napokig szekrény alatt, ejtettem le többtucatszor, de a leghűségesebb kütyümnek bizonyult. És nem vagyok ebben egyedül. Az AirPods mára a világ legnépszerűbb valóban vezetéknélküli fülesévé vált, amiért tényleg lehet rajongani.

A márciusi Keynote előtt frissített új AirPods tesztelése ezért izgalmas volt. Egy olyan termékről kell most írnom, ami ugyanúgy semmit nem változott elődjéhez képest (jó, egy LED pöttyöt), mint az iPad mini, és az újítások is inkább finomhangolások voltak, nem radikálisak. És pont ez benne a szép: nem volt szükség újratervezésre, elég volt, hogy jöjjön egy-két használható új funkció, és legyen általánosan jobb az érzete.

A W1 mostantól H1

Az AirPods egyik legfontosabb eleme maga a lelke volt, vagyis az Apple által fejlesztett W1 chip, ami az intelligens megoldásokat kezelte. Gyakorlatilag ez emelte ki azóta is a mezőnyből. Az Apple továbbfejlesztette ezt a chipet, ami H1 néven fut tovább a 2019-es AirPods-okban.

Hogy miben lett jobb? Nehéz ezt megfogalmazni, mert semmiben és mindenben. Nincs olyan elképesztő extra újítás, amitől leesik a nadrágod, ugyanakkor gyakorlatilag minden területen sikerült egy kicsit javítaniuk. Még ott is, ahol amúgy nem volt nagyon panasz. Két hét alatt nehéz volt ezeket egyedül mind észrevenni, segített benne kicsit TG is, az iSTYLE ügyvezetője, szintén AirPods poweruser.

A kapcsolat felvétele gyorsabb. Ha hívnak és nincs benn a füles, még van időd betenni és váltani rá. És egyébként is gyorsabban kapcsolódik egy picit. A hang is kicsit jobb lett. Ezt sokan mondják, bár a mieink otthon már kicsit elnyűttek, ezért nálam például óriási volt a javulás. Továbbra se várj fejhallgató minőséget, de sikerült még egy kicsit többet kihozniuk az apró méretből.

Az üzemidő javult. Nem volt rá lehetőségem, hogy patikamérlegen számolgassam az elődjéhez képest azonos paraméterek mellett, de tényleg érezhetően javult az üzemidő. Egyébként erre eddig sem lehetett panasz, de aki az autóban hosszú telefonbeszélgetéseket szokott lebonyolítani, az ennek őszintén fog örülni.

A H1 chip Bluetooth 5.0 technológiát használ, ami ma nem ad semmit, de jövőbiztossá teszi. Ha annyit gyötröd, mint én, akkor 2-3 év egy ilyen eszköz élettartama, de ha nem vagy ennyire elvetemült, akkor 3-5 évig használni fogod, és ez jól jöhet.

Szia Siri!

Az új AirPods egyik megújult tulajdonsága, hogy állandóan figyel, és mindenféle nyomkodás nélkül elég bemondanod: Hey Siri, majd az asszisztens teszi a dolgát. Ha van funkció, amit eddig sosem használtam, az Siri. Ennek leginkább az az oka, hogy nem tud és nem is fog tudni magyarul, és semmilyen felhasználásra nem láttam értelmét. De ha teszt, akkor teszt, csináljuk.

Az eredmény az lett, hogy ez a kedvenc funkcióm az egész frissítésben. Ugyan semmit sem vártam tőle, vezetés közben kifejezetten hasznosnak bizonyult. Mennek a hívások, zenét kérek, felhívom a garázst (így nyílik, semmi fétis). Még kifejezetten a tanulási fázisban vagyok, hogy mire lehet használni és mire nem, de élvezem még a bakikat is. Kényelmesebbé és változatosabbá teszi a kocsiban egyedül töltött időt. Igaz, azért társaságban vagy akár még az utcán sem használom, mert elég fura, de az üvegkalitka magányában tökéletes.

 

Vezetéknélküli töltés – de minek?

Hasonló történet: egy régóta jelenlévő technológia, amit eddig teljesen kihagytam. Az AirPods kedvéért viszont most beszereztem pár vezetéknélküli töltőt, hogy mégis miért szerette volna oly sokáig ezt mindenki. Videókon tök menő, hogy csak odateszed és tölt. Videókon nagyon Apple.

De amikor valóban használni akarod, akkor csak a macera van vele. Most mégis akkor hova tegyem épp, ahol tényleg tölt? Kicsit lejjebb, balra, hopp, pont itt. Ne mozogj. És akkor várjunk most kétszer-háromszor annyi időt, mint egy egyszerű kábellel. Vagy nézzük ahogy alig tölti az iPhone-om, amikor az iPad töltővel általában gyorsan tankolom. Hiába áll most minden rendelkezésemre, nagy csalódás, és elsőre azt gondolom, le is szállok arról a vonatról, amire eleve késve váltottam a jegyet.

Igen, a külső kis led töltésjelző hasznos. Igen, feltétlenül szükséges ahhoz, hogy megmutasd: ez már bizony új kiadás (külsőre nincs más különbség). De ezen kívül gyakorlati értelmét én nem látom. Biztosabb, gyorsabb és olcsóbb az a kábeles módszer. Az egyetlen talán majd az lesz, ha a jövő évi iPhone-om már tudni fogja a vezetéknülküli töltés leadást, és esetleg egy koppra merült AirPodsomba akarok majd csiholni egy kis üzemidőt. Azért ez nem lesz mindennapos eset. Kellett volna az az AirPower…

Instant get?

A végére azért jöjjön egy feketepont is, mégpedig a Bluetooth kapcsán: továbbra sincs többeszközös Bluetooth támogatás, így állandóan manuálisan kell váltanom a MacBook az iPhone és az iPad között. Ugyan ez egy elég kényelmes probléma, de tekintve hogy a forint/gramm arányban a világ egyik, ha nem legdrágább eszközéről beszélünk, reálisan lehetnek az egekben az elvárásaink.

Az árazásnál egy dolgot emelnék ki: hosszú idő után jött egy olyan Apple termékfrissítés, ahol megveheted a friss készüléket pont annyiért, mint az elődjét! Igen, vezetéknélküli töltővel drágább, de nem kényszerít bele Cupertino, használhatod tovább kábellel, a frissített, jobb verziót, az eddig megszokott áron. Még ilyet!

Kinek ajánlom? Mindenkinek. Tényleg. Ez egy olyan igás ló, ami mindenki életét könnyebbé teszi, vagy épp beleteszi a wow faktort a mindennapokba. A valóban vezetéknélküli fülesek szerethetők, és az AirPods vezeti a kategóriát. Ezért azt gondolom, egy AirPods mindenkinek jól jön, ha nincs még.

Akinek viszont van már a korábbi verzióból, ott árnyaltabb a helyzet. Alapvetően akkor ruházz be egy újra, ha az előzőt már eléggé nyúztad, ha a hosszabb telefonhívás lehetősége neked egy pénzügyileg is megindokolható döntés, ha mindig szeretnéd a legfrissebb és legjobb technológiákat birtokolni (bár ez esetben gondolom már vettél). Vagy akkor, ha olyan fanatikusan és elvetemülten szereted az AirPodsot, mint én.

Az AirPods már megvásárolható az iSTYLE webshopjában, illetve a boltokban. Érdemes figyelni a készletet, ugyanis nagy a kereslet!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!