imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Új arcok és feladatok az Apple felső vezetésében – ez a jövő?


Jelentős változások történtek az Apple felső vezetésében, régi emberek kaptak új feladatokat, és új arcok léptek feljebb, vagy épp most igazoltak az Apple-höz. A változások nemcsak ceremoniális szempontból fontosak, hanem arról is árulkodhatnak, hogy hogyan képzeli el a cég a jövőt. Lássuk a neveket!

Phil Schiller – új feladatok

Phil Schiller – John Gruber interjú

Schiller, aki 1997 – Steve Jobs visszatérése – óta folymatosan tagja az Apple igazgatói tanácsának, a marketingért felelős alelnöki feladatok mellé megnyerte magának az App Store fölötti bábáskodást. Ahogy Tim Cook megfogalmazta, Phil feladata az lesz, hogy még jobbá tegye az ökoszisztémát. Hozzá rendelték az iPhone, iPad, Mac, Apple Watch és Apple TV platformokat. Az App Store-ért korábban Eddi Cue felelt, most megosztották a feladatok, mert Cue-hoz tartozik továbbra is többek között az iTunes, az iCloud, Siri, vagy az Apple Music. Egyesek szerint az ok az, hogy minden sikeressége ellenére sok fejlesztő elégedetlen volt az App Store-ral. Külön kihívás lesz, hogy gyorsan és jó minőségben fejlesszenek/engedélyeztessenek appokat iPad Próra, Apple Watch-ra és Apple TV-re. John Gruber szerint Schiller új megbízatása különösen a Mac App Store-nak tehet jót, amit állítólag maga Schiller vert keresztül Steve Jobson, aki szerint ilyenre nem lett volna szükség, így most a saját „gyermekével” is foglalkozhat.

Tor Myrhen – új ember

tor-myhren

A Grey globális reklámügynökségnél eltöltött 8 év után 2016-tól az Apple-höz igazol Tor Myrhen, ahol a marketingkommunikációért felelős alelnöki pozíciót fogja megkapni. Míg Phil Schiller alapvetően irányelvekkel és koncepciókkal foglalkozik, addig Myrhen feladata a gyakorlati marketing végrehajtása lesz, például mindenfajta vizuális megjelenésért (weboldal, termékcsomagolás stb.) ő fog felelni. John Gruber blogján megjegyzi róla, hogy személyében egy tehetséges kreatív vezetőt szerez magának az Apple, aki 8 év alatt teljesen átformálta az egykor lassú, a piaci trendekre nem megfelelően reagáló ügynökséget. Érdekesség, hogy Myrhen a 18 év után visszavonuló Hiroki Asai helyére érkezik, aki sokak szerint mélyen megértette Steve Jobs koncepcióját a vállalattal kapcsolatban, és valamelyest a mai napig tovább éltette azt. Ennek most vége.

Jeff Williams – új pozíció

20150527-code-conference-jeff-williams18

Talán az ő kinevezése volt a leginkább magától értetődő, különösen úgy, hogy gyakorlatilag eddig is ezt a munkát végezte. 2011 óta, azaz Tim Cook vezérigazgatóvá történő kinevezése óta nem volt hivatalosan üzemeltetési vezérigazgató-helyettese (Chief Operating Officer) az Apple-nek, de a  feladatokat valójában Williams végezte. Mivel Tim Cook CEO-ként folyamatosan utazik, tárgyal és reprezentál, ezért tkp. annyi történt, hogy elismerték Williams globális ellátóláncban nyújtott eddigi teljesítményét. Az lesz ő most a cégben, aki Tim Cook volt anno Steve Jobsnak. Unatkozni biztosan nem fog, főleg ha igazak a közeljövő hírei (Apple Watch 2, 4 hüvelykes új iPhone stb.), és a távolabbi jövő pletykái (Apple Car)…

Johny Srouji – új pozíció

johhny-srouji

Mark Gurman, a 9to5 Mac újságírója különösen örül az ő kinevezésének, és szerinte fontos és jelentős lépés, hogy még egy Johnny került az Apple igazgatói tanácsába. Srouji a hardveres technológiáért felelős alelnöki pozíciót kapta, és ebben a formában közvetlenül Tim Cooknak fog jelenteni. A Haifából származó mérnök az A4-es processzor óta fejleszti az Apple hardvereit ezen a vonalon, és ha csak azt nézzük, hogy az iPad Próban található A9X processzor az asztali gépek teljesítményével vetekszik, akkor ez nem kis teljesítmény. Srouji ezek mellett részt vett a Touch ID kifejlesztésében is.

Gurman szerint a változtatások nem csupán ceremoniálisak, hanem ezzel ez nagyon szép letisztult képlet alakult ki, hogy ki miért felelős, miközben új taggal is bővült a vezetés, és már bizonyított kollégák is elnyerték a megfelelő helyüket. Reméljük, hogy ennek az eredményét továbbra is élvezhetjük a termékek és szolgáltatások tekintetében.

Források: 9to5Mac, Daring Fireball, iMore

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!