imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Új biztonsági lehetőségek az iOS 11-ben


Az iOS 11 legfrissebb bétája olyan új biztonsági újításokat tartalmaz, melyek vészhelyzet esetén lehetnek hasznosak. A ki- és bekapcsoló gombra konfigurált kombinációval a jövőben egyből tárcsázhatjuk valamely segélyhívó számot, ami rejtett funkcióként a Touch ID-t is blokkolja az iPhone-unkon.

Egy, az Apple Watch-ból már jól ismert funkció érkezhet az iOS 11-be is, melyet vészhelyzet esetén lehet majd alkalmazni. Jelen pillanatban, ha felébresztjük csuklónkon lévő Watch-ot és hosszan megnyomjuk a bekapcsoló gombot, akkor a kikapcsolás mellett még előhozhatjuk az Orvosi Azonosítót, illetve a Segélyhívó lehetőséget is. Előbbihez előzetesen adhatunk meg adatokat az iPhone-unkon, míg utóbbi automatikusan tárcsázza a 112-t. Hamarosan ugyanezek a funkciók elérhetők lesznek iPhone-on is, egy apró, rejtett kiegészítéssel.

Az új felület önmagában nagyon hasznos, hiszen anélkül kérhetünk vagy kaphatunk segítséget, hogy bárki hozzáférne a telefonunk tartalmához. Ha belegondolunk, egy balesetből adódó eszméletvesztés vagy sokkos állapot során a legutolsó dolog, ami eszébe jut az embernek, hogy ki és mit babrál éppen a telefonon, ami egyébként kényes adatokat tartalmazhat (bankkártya adatok, céges e-mailek, stb.). Éppen ezért ez a felület lezárt állapotban jelenik meg, mi több, blokkolja a Touch ID használatát, csak a Jelkód segítségével lehet bejutni a telefonba.

Logikusan csak arra tudunk asszociálni, hogy a Touch ID blokkolása azért jó, mert így a tulajdonos nem válik zsarolhatóvá a hatóságok által. Ez jelenleg igen aktuális téma az USA-ban, az Egyesült Királyságban, de még Ausztráliában is. Ezzel elkerülhetőek azok az esetek, hogy valakit kényszerítenek az ujjlenyomat beolvasására, hiszen innentől csak Jelkód segítségével lehet majd feloldani, mi pedig nem kötelezően kiadandó adat.

Apple vs. FBI

Forrás: Apple Insider

Közeleg a szeptember, ami az iOS 11 végleges verziójának megjelenését jelenti és egyben az új iPhone modellek debütálását is. Az iOS 11-ről nagyon sok cikket írtunk már korábban, ha kíváncsi vagy rájuk akkor ebben a mappában az összeset elolvashatod. Ha új iPhone vásárlásán gondolkozol, akkor az iPhone SE egy jó választás lehet: szeptemberben ezt is frissítheted majd iOS 11-re.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!