imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Új emoji karakterek érkezhetnek


Ki dönti el, hogy milyen emoji karakterek szerepeljenek az iPhone-unkon? Persze, az Apple rajzolja a kis képecskéket – melyek sokak szerint a legjobbak a műfajban –, de az emojik teljesen szabványos Unicode-karakterek, így a Unicode Consortium által meghatározott irányelveknek felelnek meg.

Hamarosan érkezik a szabvány 9. verziója, és ennek örömére a szervezet most bejelentette, hogy 38 új emoji kerülhet a karakterkészletbe – persze ezek csak előzetes tervek, azt ők is kiemelték, hogy a véglegesítésig bekerülhetnek új karakterek, illetve kikerülhetnek olyanok, amiket most még potenciális jelöltként tartanak számon.

És hogy miért bővítik a listát? Ennek több oka is van. Van olyan karakter, ami azért jelenik meg, hogy biztosítsa a kompatibilitást különböző szoftverek között – ilyen például az új „cowboy kalapos arc”, ami a Yahoo Messenger egyik emotikonja jelenleg. Olyan is van, ami egy másik nembéli párt ad egy már meglévő emojihoz (pl. a „mother Christmas”), mások pedig azért készülnek el, mert sokan kérték a szabványba foglalást az Unicode Consortiumtól – valószínűleg ilyen lehet az új „selfie”, vagy a „call me hand”. Én még februárban kértem a zsiráf felvételét a szabványba, de sajnos nem találtam meg a 38 tagú listában, bár szerencsére például bagoly van, kíváncsi vagyok, milyen rajzot készít majd hozzá az Apple.

Néhány példa a tervezett emojikból. | Forrás: Unicode Consortium
Néhány példa a tervezett emojikból. | Forrás: Unicode Consortium

Az állatok sorát gyarapítja még a rókaarc, a cápa, a sas, a denevér és a kacsa. Zöldségekből és egyéb ételekből is érkezhet pár újdonság, például az uborka, az avokádó, a croissant, a krumpli, a répa és az igazán hiánypótló bacon. Ezen kívül olyanok szerepelnek még a listán, mint például a kézfogás, koccintó poharak, és amit nagyon várok, a „facepalm”. Az embereket ábrázoló új emojik természetesen ugyanúgy megkapják az Apple által is szorgalmazott sokszínű módosító kártyákat.

Az Unicode 9 szabvány megjelenése egyébként még igencsak odébb van, várhatóan valamikor 2016-ban érkezik. Persze ez nem jelenti automatikusan azt, hogy az Apple is egyből beépíti az iOS-be és az OS X-be, például vannak olyan karakterek, amik a 7. verzióban jelentek meg hivatalosan 2014 közepén, de az Apple nem adta hozzá őket az emoji-billentyűzethez. Ilyen például a „Vulcan-üdvözlés” is: 🖖.

Forrás: Unicode Consortium via MacRumors.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!