imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Új fájlrendszert és kompatibilitást hoz a macOS Sierra


Tegnap a WWDC-n Craig Federighi mutatta be az új OS X-et, amit az elvárásoknak megfelelően át is neveztek macOS-nek. A Sierra több újdonsággal fog bemutatkozni ősszel: az Auto Unlockkal könnyebben oldhatjuk fel az operációs rendszert, a Continuity-vel egyszerűbben mozgathatjuk az eszközeink között a vágólapra kihelyezett tartalmat, jön Siri és az Apple Pay (sajnos hozzánk még nem), valamint jobban lehet majd spórolni tárhelyet az operációs rendszer és az iCloud szorosabb együttműködésével.

A WWDC-n számtalan újdonságról csupán közleményben értesülünk (vagy csöndben kiteszik a fejlesztői oldalakra), mert egyszerűen nem jut idő arra, hogy elmondják. Például a RAID támogatás is visszakerül a Disk Utility-be, holott azt az OS X El Capitanban kivették. Ami most talán fontosabb, hogy szépen csöndben kitették az új Apple operációs rendszerek alapjait jelentő fájlrendszer irányelveit a fejlesztői oldalra. Az Apple File System (APFS) a lassan húszéves (elődjével, a HFS-sel összesen harmincéves) Hierarchical File System Plus-t (HFS+) fogja váltani. Fun fact, hogy amikor 1998 januárjában bemutatták a HFS+ fájlrendszert, akkor az asztali operációs rendszert még Mac OS-nek nevezték (Mac OS 8.1-gyel mutatkozott be). Fontos megjegyezni, hogy az AFPS  a macOS Sierrában még csak fejlesztőknek lesz elérhető, magát az új fájlrendszert 2017-ben tervezik bevezetni.

macOS_WWDC_photo

Az új fájlrendszer az összes Apple operációs rendszer (iOS, macOS, watchOS, tvOS) alapja lesz. Legfontosabb tulajdonsága talán az, hogy Flash/SSD tárhelyre optimalizálják, erősebb titkosítást kap, és sokkal hatékonyabban fogja tömöríteni az adatainkat. Így a „Space Sharing”-nek nevezett megoldás szerint az azonos tárhely blokkokat használó fájlrendszerek újraparticionálás nélkül tudnak majd méretet változtatni. Craig Federighi szerint az iCloud szerepe is fel fog értékelődni, miszerint a nem használt fájljaink vagy a felhőbe szinkronizálódnak, vagy törlődnek.

Mindezek után felmerül a kérdés, hogy ki tudja majd telepíteni az ősszel megjelenő macOS Sierrát? Tavaly, az OS X El Capitan megjelenésekor mid 2007-es gépeknél húzták meg a határt, ez most feljebb jött, tehát minimum 2009-es MacBookkal vagy iMac készülékkel kell rendelkeznünk, ha futtatni akarjuk az Apple új asztali operációs rendszerét.

macos-sierra-compatibility

Források: Apple Insider, iMore

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!