imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Új Federighi–Cue interjú rengeteg érdekességgel


John Gruber neve ismerősen csenghet azok számára, akik rendszeresen követik az Apple-lel kapcsolatos híreket. Az egyik legnevesebb Apple-blogger The Talk Show című podcastjában időről-időre szerepelnek elég komoly vendégek, most Craig Federighi és Eddy Cue került sorra.

Gruber műsorában legutóbb tavaly nyáron szerepelt az Apple felső vezetésének egyik tagja, akkor Phil Schiller mondta el a véleményét a WWDC-vel kapcsolatban. Most szintén két fontos név tűnt fel: Eddy Cue, az Apple online szolgáltatásaiért felelős alelnöke, illetve Craig Federighi, aki a szoftveres fejlesztés vezetője a cupertinói cégnél.

A beszélgetés során elhangzott néhány érdekes adat, kezdjük ezekkel. Eddy Cue elárulta, hogy jól halad az Apple Music-előfizetők számának növekedése, nemrég sikerült átlépni a 11 milliós számot – eszerint nem becsült rosszul januárban a Financial Times, amikor 10 millióra tette a streaming-szolgáltatás előfizetőinek számát. Azt már a negyedéves jelentés óta tudjuk, hogy egymilliárd Apple-készülék van aktív használatban, most az is kiderült, hogy ezekhez összesen 782 millió iCloud-felhasználó tartozik, akik hetente több milliárd képet töltenek fel a felhőbe.

Photos Public Beta

Heti 750 millió tranzakció zajlik le az App Store-ban és az iTunes Store-ban, ami pedig az Apple Pay-t illeti, annak ellenére, hogy meglehetősen kevés országban érhető el, így is több milliárd dollár folyik át a szolgáltatáson hetente. Csúcsidőben a felhasználók másodpercenként 200 ezer iMessage-et küldenek egymásnak, az Apple Mapsszel kapcsolatban pedig eddig 2,5 millió hibabejelentésre reagáltak, és javították a hibákat ha szükséges volt.

Szó esett a szoftverekről is, ha már az Apple két ezzel kapcsolatos legfontosabb vezetője volt Gruber vendége. Az iTunesszal kapcsolatban Gruber felhozta, hogy a szoftver egyre bonyolultabb és nehézkesebbé vált a hogy teltek az évek. Elhangzott, hogy az iTunes eredetileg még akkor készült, amikor az emberek kábellel kapcsolták össze az ezsközeiket a számítógépükkel, mára pedig ez egyre kevésbé fontos. Az Apple elgondolkozott azon is az Apple Music megalkotása közben, hogy teljesen felhőalapú szoftvert csinál az iTunesból, amibe nem tehetjük be a saját zenéinket de ezt végül elvetették. Eddy Cue elmondta, hogy a jövőben is folyamatosan fejleszteni fogják az alkalmazást:

Rövid távon úgy döntöttünk, hogy ha fontos neked a zene, és az iTunest használod, akkor rengeteg zenét láss. Természetesen folytatjuk a munkát, és folyamatosan gondolkozunk azon, hogy mi a legjobb megoldás, külön alkalmazásokat csinálni egyes funkcióknak, vagy egyben tartani az egészet. Az OS X új verziójának megjelenésével egy új iTunes és érkezik majd a jövő hónapban, amivel még egyszerűbb lesz majd a zene világában barangolni.

iTunes 12.2 Apple Music
A jelenlegi iTunes.

Cue kijelentéséből tehát kiderült, hogy jövő hónapra várható az OS X 10.11.4, és ezzel egy időben egy új iTunes is – bár részletesebben nem esett szó a változásokról. Érdekes lehet eljátszani a gondolattal, hogy az új iOS-verziók általában az OS X-ekkel egy időben jelennek meg, így a fenti kijelentésekkel közvetetten azt is bejelentette az Apple, hogy jövő hónapban érkezik az iOS 9.3. Ezzel pedig egyre reálisabbá válnak a hírek, miszerint egy termékbemutató esemény is lehet márciusban – logikus lenne, ha itt beszélnének bővebben az új szoftverekről is.

Gruber szokásához híven nem kerülgette a forró kását sem, felhozta Walt Mossberg múlt héten megjelent hosszas elemzését is, mely szerint az Apple-szoftverek minősége az utóbbi időben hagy némi kívánnivalót maga után. A blogger lesújtónak nevezte Mossberg véleményét, és hozzátette, ő maga sem ismer olyat, aki igazán ellenkezne az ott leírtakkal. Craig Federighi ezzel kapcsolatban elmondta, hogy rendkívül fontos számukra a szoftverek minősége, sőt, jelenleg ez a legfontosabb, az elmúlt öt évben pedig szerinte jelentősen javult az Apple-szoftverek minősége, ahogy a jövőben is folyamatosan javulni fog:

Minden évben rájövünk, hogy azok a dolgok, amikben jók voltunk az előző évben, és azok a technikák, melyek segítségével a lehető legjobb szoftvereket készítettük – nos, ezek nem elégségesek a következő évre, mert a mérce egyre magasabbra kerül.

Craig Federighi
Craig Federighi | Kép forrása: Huffington Post

Federighi szerint a negatív vélemények egyik oka, hogy sokszor nagyon merész változtatásokat eszközölnek, ezekhez pedig nem mindenki akar hozzászokni:

Szerintem itt csak az érem egyik oldalát látjuk, amikor erről van szó, az emberek pedig bólogatnak, amikor olyan kommenteket olvasnak online, hogy »rossz az Apple-szoftverek minősége.« Erre olyan válaszokat látni, hogy »igen, például amikor megszüntették a jó kis iPhotót és lecserélték a Photosra, én nem szeretem a Photos appot.« És ezért gondolják úgy, hogy rossz az Apple-szoftverek minősége. Mi azonban erre azt mondanánk, hogy »várjunk csak, ez pont arra egy nagyon jó példa, hogy elég jó az Apple szoftvereinek a minősége. Bemutattunk valami gyorsabbat, letisztultabbat, egyszerűbbet.« Erre pedig valaki azt fogja mondani, hogy »nem, megváltozott valami, amihez kötődtem.« Ez egy nagyon nehéz egyensúlyozás, és úgy gondolom, hogy a felhasználóink hatalmas felelősséget jelentenek számunkra, hogy megpróbáljuk átgondoltan javítani az élményt. Ezt a felelősséget nagyon komolyan vesszük.

Sokkal okosabbak tehát nem lettünk, nagyrészt kitérő válaszokat kaptunk. Kiderült viszont, hogy a tvOS 9.2-ben végre jön a diktálás funkció az Apple TV-re, valamint megjelenik a Remote app új verziója is, ami már teljesen az új Apple TV távirányítónak funkcionalitását hozza – ismerni fogja tehát a söprő mozdulatokat is, és remélhetőleg megkapja például a „Home” gombot is. Ezzel kapcsolatban Grubernek volt egy nagyszerű kérdése: lehetőség nyílik-e majd arra, hogy egy iPhone-t második kontrollerként használunk ilyen módon például játékokban? Federighi elmondta, hogy elméletileg ez lehetséges lenne, de azt nem jelentette ki, hogy valóban lehetővé teszik majd ezt. (App szinten egyébként van már ilyenre példa, például a Crossy Road többjátékos módjában.)

Apple TV

Gruber csipkelődött még egy kicsit Tim Cook elhíresült Twitterre feltöltött, majd azóta törölt Super Bowl-fotójával kapcsolatban is. Eddy Cue erre így reagált:

Szerintem nagyszerű volt, mert megmutatta, hogy Tim is ugyanolyan ember, mint bármelyikünk. Hatalmas sportrajongó, imádja, és nagyon örült, hogy a csapata megnyerte a Super Bowlt.

Beigazolódott tehát, hogy Tim valóban a pillanat hevében rakta ki a kritizált fotót. (És kiderült, hogy tévedtünk, amikor megtippeltük, hogy kinek szurkolt.) A teljes, nagyjából egyórás interjú meghallgatható John Gruber blogján, a Daring Fireballon, illetve elérhető az iTuneson.

Forrás: Daring Fireball.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!