imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Új, fejlettebb adatvédelmi beállítások érkeznek az iOS-hez


A jövőben az iOS figyelmeztetni fog, ha valaki éppen a személyes adataid, jelszavaid megszerzésében mesterkedik. Pontosabban arról tájékoztat majd, ha hivatalos forrásból jött a kérés, de értitek a lényeget…

Rendszeres olvasóink emlékezhetnek még Felix Krause fejlesztő figyelemfelkeltő kísérletére. Az általa közölt feladvány annyi volt, hogy állapítsd meg, melyik az adathalász kísérlet a képen.

Nyilvánvalóan lehetetlen a küldetés, még gyakorlott szemmel sem vehető észre semmilyen lényegi különbség. Ennek oka, hogy az Apple által a fejlesztők számára biztosított UIAlertController felhasználásával (ez emulálja a megfelelő dizájnt az ilyen ablakoknak) különösebb kódolási ismeretek nélkül összedobható egy ilyen, hivatalos felugró ablak. Már csak a megfelelő szövegre van szükség hozzá és kész is a tökéletesen álcázott adathalász kísérlet. A fenti képhez például mindössze 30 sornyi kódra volt szükség.

Akkor azzal a jótanáccsal tudtunk csak szolgálni a hasonló próbálkozások leleplezésére, hogyha az üzenet akkor ér, amikor épp egy alkalmazást használsz, egyszerűen csak nyomd meg a Home gombot (vagy az X esetében térj vissza a Főképernyőre). Ha a pop-up a Home screenen is megmaradt, akkor biztosan rendszer szintű volt a dolog, ha az alkalmazással együtt eltűnik, akkor adathalász kísérlet.

Az iOS 11.3 első bétájában az Apple rengeteg hasznos új funkcióval állt elő. Ezek egy része persze már egy ideje be volt ígérve, másik részük viszont valóban váratlan újdonság. Ezek egyike fokozott adatbiztonságot ígér. Mostantól, ha az Apple-től származó személyesadat-bekéréseknél egy kis ikon fog megjelenni – valószínűleg az értesítési sávban. Ezzel a felhasználó egy pillantással meggyőződhet róla, hogy nem adathalász kísérletről van szó, és nyugodt szívvel írhatja be féltett jelszavát, adatait.

Az új funkciót hirdető ablak mellé az Apple ars poeticáját is megfogalmazta a témában:

Az Apple hiszi, hogy a magánélethez minden embernek alapvető joga van. Éppen ezért minden Apple-termék úgy lett megtervezve, hogy:

  • amikor csak lehetséges az adatok feldolgozás a készüléken történjen
  • korlátozza a személyes adatok gyűjtését és felhasználását
  • az információidat átláthatóan kezelje, tiéd legyen az irányítás
  • az adatbiztonság erős alapjára épüljön

Szebb záró sorokat nem is írhatnék, mondanom sem kell, üdvözöljük az efféle újításokat.

A fokozott biztonsági funkció macOS-en is elérhető lesz.

Forrás: The Verge

Az iOS 11.3 újdonságairól részletesebben itt olvashatsz. Érdemes, mert ez lesz a legfunkciógazdagabb frissítés a iOS 11 megjelenése óta.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!