imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Legfelsőbb Bíróság

Új fordulat az Apple vs. Samsung perben


Az évek óta tartó, kiemelten fontos per ismét a Legfelsőbb Bíróságon kötött ki. Az ügy továbbra sincs lezárva, de már nem az a kérdés, hogy a Samsung lopott-e, hanem az, hogy mennyit.

Végeláthatatlannak tűnik a per, amely már hosszú évek óta zajlik az Apple és a Samsung között. Megítélésem szerint már rég nem a pénzről szól az egész, hanem az elvekről. Persze anyagilag sem teljesen közömbös az ítélet főleg, hogy elsőkörben 1 milliárd dollár kártérítésről volt szó, ami még óriás-techcég szinten sem elhanyagolható. Aztán, a fellebbezések során ez lejjebb apadt, 548 millió dollárra. Most pedig azon megy a huzavona, hogy ebből mennyit kérhet vissza a Samsung, szerintük 399 milliót.

Apple vs. Samsung

Tehát már rég nem az a kérdés, hogy lopott-e a Samsung vagy sem – még ők maguk is elismerték, hogy igen. Hanem az, hogy milyen mértékben. Olyan ez, mintha a tetten ért zsebtolvaj magyarázná a sértettnek, hogy nem is annyi pénz volt a lopott tárcában, mint amennyit ő állít. Mindegy is, ez majd az ügyvédek lejátsszák, úgyis – mint mondtam -, inkább elvi jellegű a kérdés.

 

A védelem fő érve, hogy a formaterv csak a dizájn egy kis része, így mindössze a kijelző és a ház alkatrészei után kéne fizetniük a kártérítést, nem a teljes készülék után. Sőt, legutóbb odáig merészkedett a Samsung egyik jogi képviselője, hogy szerintük a dizájnnak talán semmilyen pénzre fordítható értéke nincs, és összességében kritizálta a formaterveket védő szabadalmakat.

Apple vs. Samsung

Ezzel az állítással nagyon nem ért egyet az a 111 dizájner, akik közös állásfoglalást nyújtottak be a bíróság számára. Az aláírók (akik között egészen nagy nevek is szerepelnek) mind az Apple mellett foglaltak állást, és több példával is érveltek a formaterv meghatározó szerepéről. De hiába, úgy tűnik most történt egy kis fordulat. A bíróság, ami szinte végig az Apple pártján volt, most a Samsung számára hozott kedvező döntést.

No nem mintha arról lenne szó, hogy mégse loptak, egyszerűen csak helyt adtak annak az érvelésnek, hogy a formaterv csak egy része lehet a teljes dizájnnak. Igaz, azügyben nem foglaltak állást, hogy ez így van-e a Samsung esetében is, egyszerűen csak általánosan értettek egyet. Ennek az a következménye az ügyre nézve, hogy az ismét alsóbb bíróságokon fog folytatódni, ahol eldöntik a rész-egész kérdését, illetve meghatározzák, hogy mennyi az annyi. Elnézve, hogy a Samsung milyen ügyes az alkudozásban meglehet, hogy a 26. fellebbezés végére már az Apple-nek kell fizetnie azért, hogy lophattak tőle.

Apple vs. Samsung

A döntést természetesen az Apple is kommentálta:

A kérdés a Legfelsőbb Bíróság előtt az volt, miként lenne megállapítható az az összeg, amit a Samsungnak fizetnie kell a másolásért. Nekünk az ügy mindig is arról szólt, hogy a Samsung szembeötlően másolta az ötleteinket, de ez soha nem is képezte vita tárgyát. Továbbra is meg fogjuk védeni az évek kemény munkáját, amibe az iPhone, a világ leginnovatívabb és legszeretettebb terméke került. Optimisták vagyunk, és bízunk benne, hogy az alsóbb bíróság ismét egy erőteljes üzenettel fejezi majd ki, hogy a lopás nem helyes.

Ha egyszer vége lesz az ügynek biztosra veszem, hogy a történelemkönyvek a 100 éves jogi háború néven fogják emlegetni. De addigra én már nem valószínű, hogy élni fogok, ha ilyen tempóban haladnak. Mindenesetre kíváncsian várjuk a további fejleményeket.

Forrás: 9to5mac

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!