imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Új funkcióval lesz még könnyebben elérhető az asszisztensünk!


Épp tegnap írtam egy hosszabb összefoglalót arról, hogy miként is lehetne jobb a Siri az iOS 9-ben, de egy valamire egyáltalán nem gondoltam, pedig tényleg remek ötlet. Az Apple pedig nem csak gondolt rá, de az iOS 9-ben már elérhetővé is teszi, igaz nem minden készülékre. Az új funkcióra még utalás sem volt, elég valószínű, hogy rejtegették egy kicsit még a keynote előtt. Az már más kérdés, hogy az új lehetőségről egy szó se esett az eseményen.

Az iOS 9 GM verziójában viszont már megismerhetjük a Hey Siri működését. Igen, ilyen nevű funkció tényleg van már jelenleg is az iOS-ben, de mivel már kicsit többet tud az új mobil operációs rendszerben, és átkozmetikázták a funkciót, én már más funkcióként emlegetném. Sajnos ez az újítás csak az iPhone 6s és 6s Plus készülékekben lesz használható, hiszen egyedül ennek a két készüléknek van meg a szükséges hardveri követelménye.

Ez segít, hogy Siri felismerje a hangodat.

Mi változott? Az újítással lehetőségünk lesz a Hey Siri-t folyton bekapcsolva tartani, tehát nem feltétlenül kell a telefonnak a töltőn lennie az aktiváláshoz. Az iOS 9-ben, amikor aktiválni szeretnénk ezt a funkciót, egy gyors beállítási procedúrán kell végigmenni. Néhányan úgy gondolják, hogy ez azt fogja szolgálni, hogy a Siri csak a valódi tulajdonosának reagál majd. Habár ez nagyon jó funkció lenne, és később talán így is fog működni, de a valóság az az, hogy ezzel csak a hangfelismerést javítják az esetleges zajban. Így nem kapcsol majd be a telefonon a Siri folyton, csak ha tényleg hozzá szólnak.

heysiri

A beállítási képernyő egyébként hasonlít a Touch ID konfigurációs oldalához. A Siri vonalak szépek és letisztultak és – számomra meglepő, de  – fehér háttéren is jól mutatnak. Az 5 lépés pofonegyszerű mindösszesen csak el kell ismételnünk azt, amit a Siri mondd nekünk. Persze érdemes odafigyelni a kiejtésre, de igazából ettől függetlenül nemtől/akcentustól/hanglejtéstől függetlenül mindenkinek válaszol. Persze így a cikk végére érve jogos a kérdés, hogy ez most mitől jobb, mint amilyen eddig volt, de én valamiért biztosra érzem, hogy még a 9-es iOS verzióval elérik azt, hogy csak a telefon tulajdonosa tudja utasítani a Siri-t. Emellett pedig így már bárhol, bármikor elérjük Sirit, akár a kezünk használata nélkül is.

Témába vág egyébként, hogy az interneten kering egy videó egy érdekes szituációról, ahol Siri nem egészen érti, hogy a videón látható úriember mit is szeretne megváltoztatni. A felvétel a Fehér Ház egyik sajtó konferenciáján készült.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!