imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Új időegységet fedeztek fel!


Bizony, időegységet. Pont mint a másodperc, a perc vagy az óra. És ezúttal semmi költői túlzás nincs a címben. A Facebook – pontosabban az Oculus csapat – megtalálta a tökéletes számot a tartalomgyártáshoz. Íme a Flick, az új másodperc!

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mégis mi a francnak új időegység? Nem volt elég a Facebooknak, hogy teljesen felbolygatta a szociális kapcsolatokat? Hogy alapjaiban változtatta meg a hirdetésbizniszt? Hogy elnökválasztási kampányokat tudnak befolyásolni? Már az idő is kell nekik? Biztos ez is valami szilícium-völgyi majomkodás, mint a tisztított gleccservíz vagy a pulykabacon!

Koránt sem. Ezúttal tényleg egy érdemben használható, valóban praktikus felfedezésről van szó. De miről is ez pontosan? A Flick először is bátran büszkélkedhet a “legkisebb olyan időegység, mely nagyobb a nanomásodpercnél” címmel. A nanomásodperc [ns] a másodperc egymilliárdod része. Egy Flick pedig kerekítve 1,41723356 ns hosszú, azaz épp csak valamivel nagyobb annál. A pontos meghatározás szerint egyébként 1/705 600 000 másodperc.

Persze ez még mindig nem magyarázza meg, hogy mégis mire jó. Talán sokkal érthetőbb lesz, ha azt mondom, a Flick egész számú többszörösei közé olyan kollégák tartoznak, mint a: 8; 16; 22,05; 24; 25; 30; 32; 44,1; 48; 50; 60; 90; 100; vagy a 120. Azok, akik foglalkoztak már zenével, videóval, animációval vagy filmmel, mostanra már biztosan elkezdték kapizsgálni a dolgot.

A fentiek ugyanis mind gyakran felmerülő számok a tartalomgyártás területén. 44,1 kilohertzes mintavételezés a zeneiparban, 30 vagy 60 fps-es videórögzítés, 24 képkocka másodpercenként az animációkban, 120 Hz-es képfrissítési arány az új iPadnél. Ezzel idáig nincs is baj. A probléma akkor szokott felmerülni, ha olyanokra vagyunk kíváncsiak, hogy például mennyi ideig tart egy képkocka 24 fps mellett. Ezt ugyebár az 1/24 képlettel kapjuk meg és az eredmény egy elég csúnya végtelen tizedes tört: 0,0416666666666666…

Senki nem szereti a végtelen tizedes törteket. Főleg nem a számítógépek. Nem véletlen szokás a 0,0416666666666666 helyett 0,04166666667-et használni. Igen ám, csak ez sosem lesz teljesen pontos, a kerekítések pedig adott esetben galibát is okozhatnak. (Még nanoszekundomokkal számolva sem kerülhetjük el a jelenséget). Mennyivel szebbek lennének a jó kerek egész számok? Na, pontosan erre jó a Flick. Maradva a fenti példánál, 1/24 másodperc kereken 29 400 000 Flick. 1/44 100 pontosan 16 000 Flick és még sorolhatnánk. A lényeg, hogy a Flick segítségével elkerülhető mindennemű durva vagy kevésbé durva közelítés, marad az egzakság!

Jó, de mit jelent ez a gyakorlatban? Az átlag olvasó számára valószínűleg semmit. A tartalomgyártásban utazók számára viszont könnyíthet az életen, főleg az olyan kényes folyamatoknál mint a szinkronizáció, időzítés és társaik. Persze, ehhez az is kell, hogy a Flick elterjedjen az iparban, elkezdják használni a szoftverek, stb.

Tekintve viszont, hogy a Facebooknál pattog a labda, aki minden kiscicából percek alatt képes virális mémet generálni, reális az esély rá, hogy az új időegységet is sikerrel elterjed majd.

Forrás: TechCrunch

Ha kedveled az efféle technológiai érdekességeket, nézz be a külön erre a célra fenntartott dossziánkba. Találsz ott mindent a graféntól elkezdve, a 400 megapixeles fényképezőn át egészen az URL címekig.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!