imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Új iOS 12 funkciók, amikről nem beszélt az Apple


Hiába tartott közel két és fél óráig a tegnapi WWDC, egyszerűen még ennyi időbe se fért bele, hogy külön beszéljenek minden egyes változtatásról. Szerencsére az Apple kiadott egy teljes listát, erről szemezgettünk most…

Animációk

Craig Federighi ugyan megemlítette, hogy az iOS 12-vel gyorsabban nyílnak majd meg az alkalmazások, sebesebben pattan elő a kamera és ugrik elő a billentyűzet, de az Apple még ennél is tovább ment. Azt állítják, hogy rendszerszinten tették olajozottabbá az animációkat: „Amikor megnyitod a Control Centert, swipe-olsz a multitaskinghoz, vagy görgetsz az alkalmazásokban minden simább, görülékenyebb és érzékenyebb lesz.“ Úgy legyen.

Jelszavak SMS-ből

Nem teljesen világos, hogy mit fog tudni ez a funkció, de ha jól értettem, az iOS képes lesz kiszívni a jelszavakat az Üzenetekből. Ugyebár a kétlépéses hitelesítés során megeshet, hogy az adott alkalmazás vagy oldal SMS-ben küldi el az igazoló kódot vagy jelszót a felhasználónak. Mostantól a rendszer elvileg magától felismeri majd ezeket és felajánlja az automatikus kitöltési lehetőségek közt, nem kell az Üzenetekből kimásolgatni.

Külső jelszókezelő alkalmazások jelszavai

Jelszómenedzselő alkalmazásból számtalan áll rendelkezésre az App Store-ban, ott van például a 1Password, a LastPass vagy a Dashlane – csak, hogy az ismertebbeket említsük. Az iCloud Keychainnek azonban mindig is megvolt az a verhetetlen előnye, hogy natív, így mélyen integrált a rendszerbe. Mostantól, ha a fejlesztő lehetővé teszi, a billentyűzet QuickType javaslatai közt megjelenhetnek a külső fejlesztők jelszókezelő appjaiban tárolt jelszavak.

Jelszómegosztás

Az egyik kedvenc és legvarázslatosabb iOS 11 funkcióm a WiFi jelszavak automatikus megosztása. Tudjátok, ez az amikor valaki megjelenik nálad és kéri a jelszót, neked csak elég a felugró ablak megosztás gombjára nyomni, nem kell diktálni. Az új rendszereknek köszönhetően ökoszisztémán belül mostantól elvileg nem csak a WiFi, hanem minden más olyan jelszóval működni fog a dolog, ami csak az egyik eszközön érhető el.

Automatikus erős jelszavak és figyelmeztetések

Az iCloud Keychain minden webes regisztráció során felajánlja, hogy legenerál a felhasználónak egy egyedi, szupererős jelszót. Az iOS 12-től kezdve ez a képesség már nem csak a webre, hanem az alkalmazásokra is kiterjed majd. Ráadásul a rendszer figyelmeztetni fog, ha bizonyos helyeken ugyanazt a jelszót használod, hiszen ez erősen növeli a biztonsági kockázatot.

Siri is látja a jelszavakat

Végül még egy utolsó jelszavas újdonság: ha minden igaz kérésre Siri képes lesz rövid ideig felvillantani a jelszavakat, amiket a felhasználó kér tőle. Nyilván csak már feloldott készüléknél…

Kritikus értesítések

Az Apple az iOS 12-ben elég alaposan kibővítették a Do Not Disturb tudását, számos új lehetőséggel bővült a funkció. A nagyobb mértékű testreszabhatóság jegyében a felhasználók megadhatnak majd úgynevezett kritikus értesítéseket, amelyek mindenképpen átjuthatnak majd a Do Not Disturb szűrűjén. Gondolom valami hasonló lesz, mint a VIP hívások esetében most, csak több opcióval és kiterjedtebben.

RAW fotók szerkesztése iPad Prón

Szintén korábbi újítás, hogy az iPhone-ok képesek RAW formátumban is rögzíteni a fényképeket, ami a professzionálisabb rétegnek elengedhetetlenül fontos funkció. Az iOS 12-vel adott lesz a lehetőség, hogy az iPhone-on vagy iPaden készült RAW képeket további szerkesztésre importálhassuk egy iPad Próra könnyedén és egyszerűen.

iPhone X-szerű gesztusok iPaden

A gesztusvezérlés az egyik kedvenc dolgunk az iPhone X-en, egyszerűen annyira természetes és intuitív, hogy öröm használni. Az iOS 12-vel az iPadek is kapnak a jóból, ugyanis megörököltek pár mozdulatot az iPhone X-től. Ez egyben kiváló előfeszítés a káva (és Home gomb) menetes, FaceID-vel szerelt iPad Pro X-re is, amelyről korábban már regéltek az erre szakosodott források.

Forrás: The Verge

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!