imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Új iOS 8 funkció: Family Sharing


A tegnapi keynote-on ugyan nem mutatták be az iOS többfelhasználós módját iPadre, viszont az Apple egy új funkciót tesz elérhetővé az iOS 8-cal: ez a Family Sharing. Ennek segítségével több tartalmat is megoszthatunk a családtagjaink között.

Ez az új funkció több régi problémára nyújt megoldást. Az elején gyorsan illik leszögezni, hogy az Apple nem kifejezetten nagycsaládosoknak vagy többgenerációs háztartásoknak találta ki a Family Sharinget: összesen 6 tagja lehet egy családnak. Ez a hat családtag viszont könnyedén oszthat meg egymás között könyveket, zeneszámokat, alkalmazásokat.

A megosztás funkcióhoz természetesen több különböző Apple ID-t is használhatunk, tehát ha valaki kikölcsönzött egy filmet, vagy megvett egy sorozatrészt, nem kell az ő eszközéről megnéznünk az epizódot, vagy ismernünk a jelszavát: egy kattintással letölthetjük a korábban megvásárolt tartalmat a saját készülékünkre.

A Family Sharing automatikusan létrehoz egy megosztott fotóadatfolyamot is, így nem jelent gondot, ha a családi nyaraláson mindenki a saját iPhone-jával fotóz, és utána egyben meg akarjuk mutatni a képeket a nagyinak: a közös fotóstream egyben mutatja az összes fotónkat, a megszokott csoportosítások szerint.

Kapunk majd egy közös megosztott naptárat is, így a család egy helyre vezetheti a mindenkinek fontos eseményeket. Ami szülők számára ennél fontosabb lehet, hogy a Find my Friends alkalmazással mindig láthatják, hol jár éppen a gyerekük, suliba ment, vagy inkább ellógott aznap. Egyébként elrejthetjük a helyzetünket a többiek elől, nyilván a gyerekek jönnek rá először ennek a mikéntjére, apunak pedig nem biztos, hogy eszébe jut amikor, khm, elmegy sörözni a haverokkal.

Family Sharing

Emlékezhettek, hányszor szóltak a hírek arról, hogy a gyerek megkapta a szülők Apple ID jelszavát, majd őrült vásárlásba és in-app purchase-ekbe kezdett az App Store-ban. Ezekből általában per lett, majd az Apple több ezer dollárokat fizetett vissza a morcos szülőknek. Ugyan rengeteg figyelmeztetés és nehezítés került az App Store-ba, de újra és újra felröppennek ezek a hírek.

Úgy látszik, megunhatta ezt az Apple, mivel a Family Sharingbe belekerült az a funkció, hogy a gyerekek megkérhetik a szüleiket, hogy vegyenek meg nekik egy alkalmazást az App Store-ból vagy egy zeneszámot iTunes Store-ból. Így külön Apple ID-ja lehet minden gyereknek (a szabályok is változtak, most már 13 év alattiak is kaphatnak hivatalosan is Apple ID-t). Ezekhez a felhasználókhoz nincs hozzárendelve bankkártya, de használhatják a szüleik kártyáját, előzetes engedélykérés után. Ha a gyerek le akar tölteni valamit az App Store-ból, a szülő telefonján megjelenik egy értesítés, ahol elutasíthatja a kérést (muhaha), vagy megnézheti az alkalmazást és ezután engedélyezheti a vásárlást.

Family Sharing

Röviden ezek tehát a Family Sharing funkciói. Hogy miért nem a többfelhasználós irányba megy az Apple? Egyrészt valószínűleg nehézkes lenne megoldani az iOS-ben, amit alapvetően nem erre készítettek fel. Másrészt, és attól tartok ez a számukra fontosabb indok: üzleti szempontból sokkal praktikusabb, ha minden családtagnak saját iOS eszköze van, mintsem hogy egyetlen árva iPaden osztozzanak… [Harmadrészt: Ha egy eszköz van egy családon belül, az sokszor kisebb veszekedésekhez vezet, ezt saját bőrömön tapasztalom, ezért is jobb, ha mindenkinek van sajátja. :) – Handras]

Emlékeztetőül: az iOS 8 egyelőre első béta állapotban érhető el a regisztrált fejlesztők számára, az Apple a WWDC bejelentésen idén őszre ígérte a végleges változatot, ami mindenki számára ingyenesen letölthető lesz (iPhone 4s vagy újabb, illetve iPad 2 vagy újabb készülékre van szükség hozzá).

Forrás és képek: Apple.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!