imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Új kezelőfelülettel bővülhet a Főképernyő az iOS 14-ben


Folyamatosan csorognak az ősszel érkező operációs rendszer kódjából kiolvasott újdonságok, a 9to5Mac információi szerint a közelgő változások ezúttal a jó öreg Home Screent is érintik.

Az iOS-pletykák kommentfalain változó hevülettel ugyan, de évről évre összecsap két tábor: akik szerint ráférne már egy teljesen új dizájn az Apple mobilos rendszerére, s akik szerint nincs szükség radikális átszabásra. Az előbbiek arra hivatkoznak, hogy a 2013-as iOS 7 óta hasonló küllemű kezelőfelületet gyűrünk, az utóbbiak viszont többnyire arra, hogy nem lehet újra feltalálni a spanyolviaszt, az öncélú változtatásoknak pedig nincs értelme.

A Főképernyő külsejét évek óta elkerülik a forradalmi változtatások.

A napok óta az iOS 14 kódjából kiolvasott spekulációkat szivárogtató 9to5Mac szerint az Apple az ősszel mindkét tábornak kedvezhet azzal, hogy az operációs rendszer következő generációjában bevezet egy alternatív nézetet a Főképernyőn. Ez azt jelenti, hogy a telefonunk központi oldala első pillantásra ezúttal sem változik, ám kapunk hozzá egy új kezelőfelületet, amit igény szerint használhatunk. S hogy miként fog ez kinézni?

A 9to5Mac leírása alapján egy listaszerű elrendezésre kell számítanunk, amelynek célja, hogy egyszerűsítse a telepített alkalmazásaink áttekintését. A tételes felsorolás nagy előnye lehet, hogy különböző szűrési feltételekkel közvetlenül az appok egyes csoportjait is megjeleníthetjük majd vele, például azokat, amelyeknek függőben lévő értesítései vannak (vesszenek a piros pöttyök!). Az új kezelőfelület másik érdekes funkciójának ígérkezik, hogy akár a használat gyakorisága szerint is rendszerezhetjük vele az alkalmazásokat.

Az Apple Watch felhasználóinak már ismerős lehet a lista nézet, de néhány fórumozó az Androidról ismert App Drawert véli felfedezni az ötletben.

Az iOS 14 kódjába rejtett információk alapján a Siri-javaslatok is integrálódnak majd a listás nézetbe, melyek a napszak, vagy a földrajzi helyzetünk alapján is képesek lesznek appokat ajánlani. Például ha minden reggelünket egy bizonyos híroldallal indítjuk, akkor az új kezelőfelületen a hozzá tartozó alkalmazás kiemelt helyen jelenhet meg a napunk korai szakaszában.

Ha a spekuláció helytállónak bizonyul, akkor izgalmas őszi frissítés elé nézünk, ugyanakkor kérdés, hogy a listás nézet mennyire lesz népszerű a felhasználók körében. A hosszú évek kitartó „munkájával” rögzített viselkedésmintákat ugyanis nehéz megváltoztatni, így kulcsfontosságú lehet, hogy az Apple fejlesztői minél intuitívabb módon valósítsák meg az alternatív kezelőfelületet. A problémára remek példa a 3D Touch/Haptic Touch esete, melyek elméletileg számos feladatnál megkönnyítik a telefon használatát, de mégsem váltak mindenki számára alapvetővé.

Forrás: 9to5Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!