imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Új MacBook Air és MacBook Pro az ujjaink alatt


A hétfői eseményen a show nagy részét elvitte a vadiúj 12″-es MacBook, illetve az Apple Watch, de az Apple ezek mellett frissítette a MacBook Air és a 13″-es Retina kijelzős MacBook Pro családot is. Ma hozzánk is megérkeztek az új gépek, így szokás szerint gyorsan le is teszteltük őket.

Először következzenek a száraz adatok, ha pedig nem érdekel a processzorok és videokártyák számháborúja, hanem sokkal inkább kíváncsi vagy az új 13″-es MacBook Próba is belekerült Force Touch trackpadre, akkor görgesd át a mindenféle diagramokat, mivel a cikk második felében ezzel is külön foglalkozunk.

Az új MacBook Air-család az Intel Core i5-5250U processzorát kapta meg, ami kétmagos és 1,6 GHz-en ketyeg az előd 1,4 GHz-éhez képest. Természetesen már a Broadwell-családba tartozik. A processzor részét képzi az Intel HD Graphics 6000 grafikus egység is. Nagy változásokra nem érdemes számítani, a Geekbench 3 egymagos tesztjében alig pár százalékot emelkedtek az eredmények, a különbség a többmagos tesztekben is 7% alatt maradt.

A Retina kijelzős MacBook Pro 128 és 256 GB-os változatába a 2,7 GHz-es Intel Core i5-5257U processzor került, míg az 512 GB-os változat a 2,9 GHz-es i5-5287U-t kapta meg. Ez utóbbiból egyébként még nem érkezett hozzánk, így tesztelni sem tudtuk, de a sokéves tapasztalatok alapján nagyjából 5% körüli teljesítménytöbbletet hozhat. Mindhárom modellben az Intel Iris Graphics 6100 felelős a videomegjelenítésért. Nézzük akkor a diagramokat, vagyis a szokásos Geekbench és CineBench eredményeket!

early2015-gb3-single early2015-gb3-multi early2015-cb-cpu early2015-cb-gpu

Az látszik tehát, hogy a frissítés hozta a szokásos kört, vagyis picit gyorsabbak lettek a gépek processzor- és videoteljesítményben is. Illetve videóban talán annyira nem is picit, az Iris 6100 egész elfogadható teljesítményt kezd nyújtani, bár még mindig az erősebbik 15″-es Retina kijelzős MacBook Pro diszkrét videokártyájának a felét tudják nagyjából. A Broadwell architektúrának köszönhetően egyébként nem csak a teljesítmény javult, hanem a fogyasztás is csökkent, vagyis tovább bírják a gépek egy feltöltéssel. A MacBook Pro most először éri el a 10 órás akkuidőt, a 13″-es MacBook Airnek 12 órát ígér az Apple, míg 11″-es társának 9-et.

Ahol viszont jelentős teljesítménynövekedést sikerült elérni, azok a PCIe-alapú belső SSD-k. Konkrétan leesett az állunk amikor lefuttattuk a teszteket, korábban az 1400 MB/másodperces olvasási sebességnek a közelébe sem értünk, most meg ezt az értéket karistolják az új gépek. A durva gyorsulás az írási sebességben is jelentkezik, az új SSD-k gyakorlatilag kétszer gyorsabbak az elődnél. A 11″-es modellek sajnos kimaradtak a jóból, ennek az eredménynek nagyjából a felére képesek. Gondoljatok csak bele, egy egész DVD-nyi anyagot alig 4 másodperc alatt húzhatunk le a gépről, ha a túloldalon van olyan eszköz, ami tudja az ilyen gyors írást:

SSDdurvulasForce Touch trackpad

És akkor jöjjön az Apple legnagyobb újítása a trackpad szempontjából azóta, hogy megjelentek a Multi-Touch üveg trackpadek: a Force Touch. Ezt a technológiát csak az új 13″-es Retina kijelzős MacBook Pro kapta meg (a 15″-es modellek ugyebár nem frissültek), illetve majd az áprilisban érkező új 12″-es szupervékony MacBookba kerül bele.

Mi az a Force Touch? Az Apple Watch-ban mutatta be először az Apple, a lényege az, hogy az üvegfelület érzékeli a rá gyakorolt nyomás erősségét is. Ezen kívül elektromágnesek segítségével fizikai visszajelzést is ad a trackpad, noha nincs rajta fizikailag benyomható gomb.

Force Touch tracpad

Ha valaki először találkozik vele, és nem tudja mit nyomkod, akkor fel sem tűnik neki a dolog, ugyanis tényleg annyira azt az érzést adja a visszajelzés, mintha egy gombot nyomnánk le, hogy fel sem tűnik, hogy nem így van. Ha kipróbálod, és azt érzed, hogy nem érzel semmi különöset, csak nyomkodsz egy gombot, akkor az Apple elérte a célját. Ugyanis nincs gomb. Egészen megdöbbentő, és nagyszerűen működik. Ha erősen nyomjuk kapunk egy második kattanást is, mintha még mélyebbre nyomtuk volna az üveglapot. Ha nem az ujjunkkal próbáljuk lenyomni, hanem valami tárggyal, akkor viszont kiderül a turpisság, hiszen erre nem aktiválódik a haptic feedback.

A rendszerben egyelőre csak pár helyen használható a Force Touch funkció, a Finderben a QuickLook aktiválásához, szövegeken a szótár előhívásához, QuickTime-ban a tekerés felgyorsításához (ez a leglátványosabb!), illetve ha a Preview-ban írunk alá valamit, akkor a rajzoláskor is feltűnik. Viszont kijöttek a Force Touch API-k is, így a fejlesztők mostantól implementálhatják a technológiát a saját alkalmazásaikba is.

force_touch_signature

Csináltunk egy videót is a dologról, bár nehéz így elmutogatni vagy elmagyarázni, ez tényleg egy olyan dolog, amit érezni kell – így a legegyszerűbb ha (holnap késő délutántól) kipróbáljátok valamelyik üzletünkben:

Mi a végkövetkeztetés? Egyrészt, nagyon sajnáljuk, hogy a 15″-es MacBook Pro modellek egyelőre nem kapták meg a Force Touch trackpadet. Másrészt, ez a frissítés is hozta a szokásos ráncfelvarrást, ami sajnos Európában és Magyarországon egy elég durva áremelkedést is hozott magával. Így ha most vásárolnál új Macet, akkor szerintünk érdemes megfontolnod a kifutó modelleket is – ezek ugyan valamivel lassabbak, cserébe nagyjából 10-15%-kal olcsóbban lehet megvásárolni őket a készlet erejéig az iSTYLE-ban. A MacBook Prókhoz ráadásul most egy 77 900 Ft-értékű AppleCare Protecion Plan csomagot is adunk ajándékba.

 

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!