imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Új mesterséges intelligenciát készítenek a Siri fejlesztői


Bár Siri sok mindent tanult a 2011 októberi megszületése óta eltelt néhány évben, a mesterséges intelligenciája elég kezdetleges, és csak olyan feladatokat képes végrehajtani, amikre az Apple mérnökei megtanították. A Viv Labs nevű új startup most egy egészen más típusú AI fejlesztésébe fogott.

A csapat három tagból áll: Dag Kittlaus, Adam Cheyer és Chris Brigham. Mindhárman a Siri fejlesztésén dolgoztak korábban az Apple-nél, így tapasztalatnak valószínűleg nincsenek híján. A céljuk egy olyan mesterséges intelligencia megalkotása, ami képes tanulni, elvégezni gyakorlatilag bármilyen feladatot és megválaszolni bármilyen kérdést. Ez így elég nagy falatnak hangzik, hiszen ezek alapján a végső cél a tényleg tökéletes AI, persze ha úgy nézzük, az alapok megvannak, hiszen az interneten ma már gyakorlatilag bármilyen információ fellelhető.

Gyermeküket – amit (akit?) egyelőre még csak tervezgetnek – Vivnek hívják, ami a latin élni (vivo) igéből származik. Távlati tervük pedig az, hogy Viv az internetes eszközök egész seregébe kerüljön bele, amik aztán így egymással kommunikálhatnának, illetve bármilyen feladatot elvégezhetnének. Persze első körben az is nagy lépés lenne, ha Viv a különböző kérdések közötti összefüggéseket is megértené, mivel erre jelenleg egyik személyi asszisztens (Siri, Cortana) sem képes. Adam Cheyer ezzel kapcsolatban ezt mondta:

A Google Now mögött rengeteg információ van. Bármikor feltehetünk neki egy olyan kérdést, hogy »Hol született Abraham Lincoln?« vagy hogy mi a lakossága egy adott városnak, tudni fogja a választ. De azt nem mondhatjuk neki, hogy »Mekkora annak a városnak a lakossága ahol Abraham Lincoln született?«. Hiába van meg minden információja a rendszernek a válaszadáshoz, nem tudja összerakni a kérdés két komponensét, ahhoz hogy lefuttasson egy lekérdezést vagy ajánlást tegyen. Akárcsak Siri, semmi olyanra nem képes, amit nem programoztak bele.

A cél, hogy a Viv olyan mesterséges intelligencia legyen, ami saját magát programozza. Ha például azt mondjuk neki: „foglalj jegyet a meccsre amikor a Manchester United a városban játszik”, végigmegy az összes fellelhető információn. Vagyis, hogy a MU nem helyi csapat, megnézi mikor és hol játszanak, és megkeresi, hogy vannak-e szabad jegyek – majd a másodperc törtrésze alatt elvégzi a jegyfoglalást. Cheyer szerint ez megváltoztatja majd az, hogyan tekintünk a szoftverekre.

A projektet Kína leggazdagabb emberének partnere (mind üzleti, mind egyéb téren), Solina Csou finanszírozza, aki korábban már olyan cégekbe fektetett be, mint a Facebook, DeepMind és a Summly (melyet később felvásárolt a Yahoo). Eredetileg ő segített finanszírozni Siri kifejlesztését is, még mielőtt az Apple 200 millió dollárért felvásárolta volna. Amikor a Viv csapata 10 millió dollárt kért Chautól, ő csak ennyit mondott:

Benne vagyok. Most utaljak?

Szóval Viv fejlesztői, és a befektetők is elég biztosak abban, hogy következő találmányuk sikere még az előzőt is el fogja homályosítani. A Wiredön van egy elég nagy folyamatábra is arról, hogyan működne a Viv, akit érdekel, kattintson ide (jobbklikk, megnyitás új fülön), a terjedelme miatt nem akartam beágyazni a hírbe.

Nekem a projekt eléggé felkeltette az érdeklődésemet, és hirtelen a Transzcendens című film ugrott be róla. Miután annak idején megnéztem a filmet, elgondolkoztam rajta: tulajdonképpen tényleg „csak” annyi kell, hogy egy szoftvert megtanítsunk tényleg tanulni – onnantól kezdve gyakorlatilag pillanatok alatt mindentudó intelligenciává válhat. Nektek mi a véleményetek? Nem ijesztő egy kicsit ez a Viv-projekt?

Forrás: iMore, Wired. Borítókép: Viv.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!