imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Újabb egészségügyi funkció fejlesztésén dolgozik az Apple


Az Apple Írországban eltöltött 40. évét ünneplő Tim Cook a tegnapi nap során egy kerekasztal beszélgetés alatt megerősítette, hogy a vállalat egy, az Apple Watch szívmonitorához hasonló, technológia kidolgozásán ügyködik, mely segíthetne különböző egészségügyi kockázatok korai stádiumú felismerésében. 

Sokszor elhangozott már az anekdota, mely szerint, az eredeti koncepció alapján az Apple Watch tulajdonképpen nem is tartalmazott volna (ennyi) egészségügyi mérésre alkalmas funkciót. Viszont a kezdeti sikerek után egyértelmű volt, hogy ebbe az irányba (is) kell elvinni a termék fejlesztését és érdemes a vállalatnak kiemelten foglalkoznia az egészségügyi törekvésekkel.

Azóta már benne voltak a Stanford Egyetemmel egy közös szív- és érrendszeri kutatásban, saját labort húztak fel, sőt dolgozóik számára wellness centert is tartanak fent.

A jelenlegi Apple Watch modellek hiteles és az FDA (az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala), az egészségügyi fejlesztések egyik legnagyobb kerékkötője, által is elismert pitvarfibrilláció (AFib) felismeréssel, valamint EKG funkcióval rendelkeznek.

Tim Cook pedig úgy nyilatkozott:

Úgy látom, ez a (technológiai – a szerk.) csomópont még nem lett eléggé feltérképezve. A technológia szinte alig vesz részt ilyetén az egészségügyben, egészen addig, míg valakinek komoly problémája nem adódik.

Az Apple Watch AFib detektálási és EKG funkciója igazából nagyon jól teljesít prevenció terén, arról már nem is beszélve, hogy egy-egy jól időzített riasztás nemcsak életeket, de a bankszámla tartalmát is megmentheti, hiszen a megelőzés rendszerint költséghatékonyabb, mint a baj elhárítása.

Azt hiszem, ha csak a prevenciós funkciók ötletét vesszük, már akkor láthatjuk, hogy mennyi kiaknázatlan terület van, ahol a technológia találkozik az egészségüggyel, ebből mindannyian csak profitálhatunk. […] A legtöbb pénzt az egészségünkre olyan problémák miatt költjük, melyek nem lettek időben felderítve. Bár egy kis időbe azért beletelik, de azok a fejlesztések, amiken éppen dolgozunk, sok bizakodásra adnak okot.

Az biztos, hogy a vállalat több olyan kezdeményezésen is dolgozik, melyet többé-kevésbé hivatalosan már bejelenttek. Eddig volt szó arról, hogy olyan metódusokat fejlesztenek, melyek segítségével az Apple Watch felismerheti a Parkinson-kór korai jeleit és regisztrálhatja a kézrángásokat. Ami pedig már bele is került az órákba a watchOS 6 megjelenésével az a Zaj alkalmazás és a menstruációs ciklus követése. Bár ezek nem tűnnek olyan nagy truvájnak, mégis egészségügyi fejlesztések.

Forrás: AppleInsider

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!