imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Újabb fordulójába lépett a Apple és a brit kormány harca


Eddig csak a médián keresztül üzengetett egymásnak az Apple és a brit kormány annak a törvényjavaslatnak a kapcsán, ami egyre közelebb kerül a megvalósításhoz. Az Apple szerint a törvény lehetővé tenné a szabad hozzáférést szinte mindenkinek az adataihoz, míg a brit kormány szerint ez így nem igaz, és ők csak a terrorizmus ellen akarnak hatékonyabban harcolni. Az Apple most már hivatalosan is tiltakozott.

Nem újkeletű a történet, hisz a törvényjavaslat vitája már hónapok óta zajlik, ahogy arról az iMagazin is beszámolt. Az elmúlt egy év terrortámadásai miatt újult erővel zajlik a vita arról, hogy vajon mennyit kell feláldoznunk a magánéletünkből annak érdekében, hogy nagyobb bizontságban legyünk? Az Apple következetesen és minden fórumon azt az álláspontot képviselte, hogy a titkosítás gyengítése és hátsó kapuk beépítése jóval többet fog ártani, mint amennyi hasznot hoz a terrorizmus elleni harcban. Az egész vita azért lett újra aktuális, mert Theresa May belügyminiszter benyújtotta a javaslatot, amit most már bizottsági szinten tárgyalnak. Hétfő volt az utolsó nap, hogy írásos érvelést lehetett benyújtani a bizottságnak.

Theresa May brit konzervatív belügyminszter.
Theresa May brit konzervatív belügyminszter.

Az Apple nem mulasztotta el a lehetőséget, hogy írásban is összefoglalja a törvényjavaslattal kapcsolatos ellenvetéseit. Gyorsan tegyük hozzá, hogy a Microsoft, a Facebook, a Google, a Yahoo és a Twitter is benyújtotta a maga érvelését. Tim Cook és az Apple továbbra is kitart a mellett, hogy:

Ha leállítjuk vagy gyengítjük a titkosítást, akkor nem azokat az embereket fogják eltalálni ezzel az ütéssel, akik rossz dolgokat akarnak csinálni. Hanem a jó embereket. Hisz a többiek úgyis tudni fogják, hogy merre kell menni. Az Apple mélyen elkötelezett a közbiztonság mellett, és osztja a kormány álláspontját, hogy harcolni kell a terrorizmus és bármilyen erőszakos cselekmény ellen. Az erős titkosítás kulcsfontosságú ahhoz, hogy megvédjük az ártatlan embereket az ártó tényezőktől.

Az Apple érvelése szerint egy hátsó kapu beépítése sem jelent megoldást, ugyanis:

Ha a lábtörlő alatt hagyom a kulcsot, azt nemcsak a jó fiúk fogják megtalálni, hanem a rossz fiúk is. Ahogy ma ez a törvény kinéz, az azt vetíti előre, hogy a kormány még több lehetőséget kap, hogy betörjön az emberek privát szférájába.

Banksy: Kémfülke | Cheltenham, Egyesült Királyság
Banksy: Kémfülke | Cheltenham, Egyesült Királyság

A bizottság várhatóan februárra készíti el a törvényjavaslattal kapcsolatos jelentését, miután megvizsgálták az összes beadványt. Az Apple attól tart, hogy ha az Egyesült Királyságban elfogadják a törvényt, akkor az dominóhatást fog kelteni, és hamarosan máshol is ehhez hasonló jogszabályok fognak születni.

Források: BBC, The Guardian via The Verge

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!