imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Újabb iPhone-fotó tippek az Apple-től


Imádunk iPhone-nal fotózni, és ezt az Apple is nagyon jól tudja. Ezért nem voltak restek további tipp videókat készíteni azért, hogy minél jobb fényképeket csinálhassunk a telefonunkkal. Pár apróságra odafigyelve bárki új szintre emelheti az Instagram posztjait.

Használd az utcai fényeket!

Ha úgy érezzük, kevés fény áll a rendelkezésünkre, nem kell egyből a vakuhoz folyamodni, hiszen sok esetben többet árt, mint használ. Alkalmazzuk inkább a rendelkezésre álló utcai fényeket, hiszen nagyvárosi környezetben még az éjszaka közepén is bőségesen fogunk ilyeneket találni. Keressünk tehát egy jó fény irányt, állítsuk be a modellünket a megfelelő szögbe, és kapcsoljuk ki a vakut.

Keressük meg a megfelelő kompozíciót és fixáljuk a fókuszt, hogy ne ugráljon össze-vissza a fényértékünk. Ezután már kézzel is szabályozhatjuk az expozíciót a csúszka segítségével. Innentől már csak annyi a dolgunk, hogy kivárjuk a megfelelő expozíciót és a tökéletes pillanatban elsütjük a kamerát. Bár kezdőknek nem ez a legideálisabb fotó téma első próbálkozásra, de néhány kattintás után már könnyen elsajátíthatóak az alapok.

Tartsd vízszintben a horizontot!

Rengetegen készítenek tájképeket iPhone-nal, hiszen a telefon mindig nálunk van és nem kell a hegy tetejére súlyos fényképezőgépeket felcipelni. Azonban kellemetlen érzés, amikor leérve a hegyről konstatáljuk, hogy bénák lettek a képeink. Ennek főleg az az oka, hogy ferde lesz a képen a horizont, vágással viszont elveszítjük az eredeti kompozíciót.

Szerencsére van megoldás. Kapcsoljuk be a segédvonalakat, így a horizontot könnyen be tudjuk pozicionálni, emellett pedig az aranymetszést is könnyen megtalálhatjuk. Ezzel a módszerrel sokkal harmonikusabb képeket csinálhatunk, akárcsak a profi fotósok.

A fények veled vannak!

Ha mindig is irigyelted mások egyedi fotóit, akkor ez a videó most neked szól! Nem meglepő, ha azt mondom, hogy a fényképezés legalapvetőbb tényezője a fények helyes használata – ezek által pedig mi uraljuk az árnyékokat és a vetületeket is. Tehát újfent meg kell keresnünk először a helyes fényirányt és bepozicionálnunk magunkat, illetve a modellünket.

Az ütősebb végeredmény érdekében törekedjünk a kontrasztokra. Az erős színek a segítségünkre lehetnek, továbbá itt kiemelten fontos a helyes kompozíció: ne vágjuk le a lábakat, a kezeket és a fejet a képről!

Backlight? Backlight!

Emlékszem, amikor először láttam a Szerelmünk lapjai című filmet, akkor leesett állal ültem a kanapén és a film első snittjére bambultam mélyen, gyönyörű sziluettel nyit a film. Nem nehéz szép sziluettes képeket készíteni, de ha nem figyelünk oda pár nagyon egyszerű apróságra, akkor könnyen béna végeredményt kaphatunk.

A dolog nyitja, hogy minél alacsonyabb expozíciós értékkel dolgozzunk, a főfényünket (általában a napot) pedig helyezzük a modellünk háta mögé. Ha megfelelő kontraszt arányt sikerül belőnünk, akkor nem fog elmaradni a várt eredmény sem. Egy ütős sziluett pedig több száz lájkot is megérhet a Facebookon, érdemes minél többet kísérletezni.

Fotózzatok sokat, szép fényeket!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!