imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Újabb iPhone-t nyitott ki az FBI


Nem a San Bernardinó-i eset volt az egyetlen, amikor az FBI a bíróság segítségével próbálta meg arra kötelezni az Apple-t, hogy törjön fel egy iPhone-t: egy New York-i kábítószer-kereskedelmi ügyben egy iPhone 5s tartalmához szeretnének hozzáférni egy ideje. Ez most ismét az Apple segítsége nélkül sikerült.

A jó ideje húzódó – és az egész Apple vs FBI témát kirobbantó – kaliforniai ügy végére az tett pontot, hogy a nyomozóhatóság külső segítséggel végül feltörte a Syed Farook által használt, iOS 9-et futtató iPhone 5c készüléket. Azt továbbra sem tudni, hogy pontosan milyen módszert használtak, és hogy ki volt a segítségükre. Az első hírek az izraeli Cellebrite-ról szóltak, később azonban úgy tűnt, nem ez a cég oldotta meg a feladatot. A telefon feltörése egyébként nem hozott áttörést az ügyben, gyakorlatilag semmilyen használható adatot nem találtak rajta. Cserébe nem volt olcsó mulatság a dolog, James Comey, az FBI igazgatójának egyik nyilatkozata alapján több mint egymillió dollárt fizettek érte.

James Comey, az FBI igazgatója
James Comey, az FBI igazgatója

Noha az eredeti ügy során azt állította az FBI, hogy csupán egyetlen telefont akarnak feltöretni az Apple-lel, kiderült, hogy koránt sem ez a szándékuk, és szívesen teremtenének precedenst az esetből. Sőt, nem is ez volt az első próbálkozásuk: még októberben szintén az All Writs Actra hivatkozva kérték egy New Yorki-i iPhone 5s feltörését a cégtől. Hogy miért nem oldották meg ezt gyorsan a San Bernardinó-i eset után? Azért, mert az egymillió dolláros módszer ebben az esetben nem használható, ugyanis az FBI is megerősítette, hogy az csak az iPhone 5c vagy korábbi készülékek esetén működik – ezekben ugyanis nincs benne az iPhone 5s-ben (és újabb iPhone-okban) megtalálható Secure Enclave.

fbi_apple_final

Most azonban az igazságügyi minisztérium visszavonta a bírósági indítványt, amit egyébként a múlt héten az Apple hivatalosan is visszautasított. Az ok: sikerült hozzáférniük a telefon tartalmához, így okafogyottá vált az Apple részvétele az ügyben. A módszer? Egyszerűen megszerezték a készülék jelkódját – a Wall Street Journal szerint maga a gyanúsított, Jun Feng adta meg ezt a nyomozóknak, aki tavaly már bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott vádakban. Vagyis ebben az esetben a hagyományos nyomozói eszköztár vezetett eredményre. (A San Bernardinó-i esetben ez nem működhetett volna, mivel a két terroristát a rendőrők egy tűzpárbaj során lelőtték.)

Forrás: The Verge

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!