imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Újabb negyedév – újabb rekord az Apple-nek


Az Apple közzétette a cég negyedik pénzügyi negyedévének az eredményeit, vagyis a bevételt, a hasznot és a különböző termékkategóriák eladásait. Ahogyan azt az utóbbi időszakban megszokhattuk, ismét megdőlt a korábbi rekord.

A Q4 (vagyis negyedik negyedév) ne tévesszen meg senkit, az Apple első pénzügyi negyedéve ugyanis a jelenlegi, karácsonyi időszakot is magában foglaló október elejétől december végéig tartó időszak. Így az elmúlt harmadik naptári negyedév volt a negyedik pénzügyi negyedévük. Tim Cook ezt nyilatkozta a most kiadott sajtóközleményben:

A 2015-ös pénzügyi év volt az Apple történetének legsikeresebb időszaka, a bevétel 28%-os növekedés után elérte a közel 234 milliárd dollárt. Ezt a folyamatos sikert annak az elkötelezettségünknek köszönhetjük, miszerint a világ legjobb és leginnovatívabb termékeit készítsük el, valamint tanúsítja csapataink hatalmas munkáját. A karácsonyi időszakot minden idők legjobb termékfelhozatalával kezdjük meg, köztük az iPhone 6s-sel és az iPhone 6s Plusszal, az új szíjakkal és színekben érkező Apple Watch-csal, az iPad Próval, valamint a hét folyamán érkező vadonatúj Apple TV-vel.

Bevétel és nyereség

Ami a bevételt illeti a július elejétől szeptember végéig tartó időszakban a cég 51,5 milliárd dollárt termelt – 2015 Q4 tehát a valaha volt legjobb negyedik pénzügyi negyedév. Az eredmény 22%-kal lett magasabb, mint az elmúlt év azonos időszakában. A haszon 11,1 milliárd dollár lett, ami szintén rekordnak számít és 30,6%-os emelkedést jelent.

A bevétel termékkategóriák közötti eloszlása az alábbiak szerint alakult: 63% iPhone, 8% iPad, 13% Mac, 10% szolgáltatások, valamint 6% egyéb – ez utóbbiba tartozik az Apple Watch is, amivel kapcsolatban most már megszokottnak mondható módon nem árultak el részleteket a beszámolóban. A területi megoszlás az alábbiak szerint néz ki: 42,14% Amerika, 20,4% Európa, 24,3% Kína, 7,6% Japán, 5,2% Ázsia többi része és a csendes-óceáni térség. Ez azt is jelenti, hogy Kína töretlenül erősödik Európa kárára, gyakorlatilag dupláztak tavalyhoz képest.

iPhone

Ami az iPhone-t illeti, el sem tudjuk képzelni, mikor szakadhat vége a rekorddöntögetésnek. Noha a tavalyi évhez képest később rajtoltak az új modellek, az iPhone-eladások ismét nőttek, nem is keveset: 22%-ot 2014-hez képest. Összesen tehát 48 millió darab fogyott az Apple okostelefonjaiból, ami a valaha volt legjobb negyedik negyedévet jelenti.

iPad

Az iPad Pro még nem jelent meg, de nem valószínű, hogy ez a modell menti majd meg a számokat a következő negyedévben. Az iPad mini 4 ugyan nagyon jóra sikerült, viszont az eladások nagyobb részét adó iPad Air-sorozat idén nem frissült. Talán ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a számok megint csökkentek – 20%-kal, az eladott darabszám pedig 9,9 millió lett. Évek óta nem fogyott ilyen kevés iPad egy negyedévben.

Mac

A nemrég megjelent új iMac-modellek még nem számítanak bele a kategóriába, de ettől függetlenül az Apple számítógépei hozták az utóbbi negyedévekben megszokott stabil növekedést. Összesen 5,7 millió darab Mac fogyott, ami 3%-os növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. Soha ennyi Mac nem fogyott egyébként egy negyedévben korábban.

Szolgáltatások

A szolgáltatásokat – iCloud, App Store-ok, Apple Music, stb. – szerepltető kategória ebben a negyedévben 5,1 milliárd dollár bevételt termelt, ami 10% növekedés tavalyhoz képest

Egyéb

Az egyéb kategória valószínűleg legnagyobb szereplője az Apple Watch, aminek azonban nem közlik a pontos eladási számait. Ezen kívül a Beats-termékek sorolódnak ide. Az összes bevétel 3 milliárd dollár lett ebben a szegmensben 61%-os növekedést követően, vagyis elég jól állhatnak az óraeladások Cupertinóban.

A konferenciahívás jelenleg is zajlik, amennyiben további érdekes részletek derülnek ki közben, frissítjük ezt a cikket, illetve várhatóan egy összefoglalóval is jelentkezünk holnap reggel.

A diagramok szerelmeseinek pedig íme a 2015 Q4 eredmények könnyen áttekinthető formában:

2015Q4-bevetel

 

2015Q4-eloszlas
2015Q4-iPhone

2015Q4-iPad 2015Q4-Mac2015Q4-egyeb

 

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!