imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Újabb OS X Yosemite és iOS 8 béták érkeztek


Elképzelhető, hogy Tim Cook korbáccsal áll a fejlesztői háta mögött az elmúlt pár hétben elkövetett bakik miatt, akiket amúgy is egy sötét és nyirkos pincébe zártak, nem kapnak extra szabadságot és a szuper menza helyett is száraz kenyéren és vízen élnek. Legalábbis ezt feltételezem abból az ütemből, ahogy mostanában az Apple újabb fejlesztői és publikus bétákat ad ki az OS X 10.10 Yosemite-ből és az iOS 8.1-ből.

Kezdjük a sort a Yosemite-vel. A fejlesztői és a nyilvános bétaverziók is frissültek. Ha követitek az Apple új asztali operációs rendszerének a fejlődését, pont múlt szerdán adtunk hírt a fejlesztők számára kiadott GM Candidate 1.0 verzióról, és a nagyközönség számára elérhető Public Beta 4-ről. Most egy kerek számmal növelte az Apple a verziószámot, tegnap este befutott a GM Candidate 2.0 és a Public Beta 5.

Nem vicceltek tehát az előző verzióban a „Candidate” vagyis „jelölt” megnevezéssel, végül tényleg nem ez lett a végleges verzió. A 2.0-ás GM Candidate-ben és a Public Beta 5-ben én személy szerint semmiféle észrevehető változást nem szúrtam ki, vizuálisan ugyanaz a rendszer mint az előző verzióban. Az Apple megjegyzései alapján további bugokat javítgattak a motorháztető alatt. A nyilvános és fejlesztőknek szánt változat build numberje (mondhatni „pontos verziószáma”) egyébként azonos lett, csupán a végükre biggyesztett betűben különböznek: 14A386a a GM Candidate 2.0 és 14A386b a Public Beta 5. Ha ti esetleg találtok érdemi változást, osszátok meg velünk a hozzászólásokban!

Finder OS X Yosemite GM
Az előző verzió talán legnagyobb vizuális változása az új Finder ikon lett.

A fejlesztők számára újabb béta érkezett az iOS 8 következő verziójából, az iOS 8.1-ből is iOS 8.1 beta 2 néven. Az igazi büntit valószínűleg az iOS-fejlesztők kapják az Apple-nél, a 8.0.1 ugyanis mintegy 40 000 iPhone 6-ot változtatott téglává a megjelenése utáni egy órában, mely hibát csak a 8.0 újratelepítése vagy a 8.0.2 megvárása orvosolta. Utána az iClouddal kapcsolatos hibákra derült fény, illetve egyesek a Bluetooth-kapcsolat hibáira is panaszkodtak.

Vagy a hibák miatt, vagy a nagy méretű letöltés miatt, (vagy a kevés vizuális változás miatt) az iOS 8 sokkal lassabban terjed, mint annak idején az iOS 7, sőt a – számomra – ma már őskövületnek tűnő iOS 6-nál is kicsit rosszabb eredményeket mutat fel. Október 5-én adott ki utoljára az Apple hivatalos adatokat az iOS-verziók elterjedtségéről, akkor fej-fej mellett állt az iOS 7 és iOS 8 47-47%-kal. A mi olvasóink körében azért egészen más az arány.

A 8.1-ben az Apple ígérete alapján minden bugot és hibát javítanak majd. További újítás, hogy úgy tűnik, ebben a verzióban fog elrajtolni az Apple új elektronikus fizetési rendszere, az egyelőre az Egyesült Államokban októberben startoló Apple Pay, amiről a napokban Bill Gates is elismerően nyilatkozott. A 8.1-es bétaverzió Passbook alkalmazása ugyanis tartalmazza a bankkártyák bevitelének a lehetőségét – egyelőre rejtett módon. A felület elég egyszerűnek tűnik, meg kell adnunk a kártyán szereplő nevet, a kártyaszámot (ezt akár „be is szkennelhetjük” a kamerával), a lejárati dátumot és a biztonsági kódot. Ezután az arra alkalmas termináloknál az iPhone 6-ba épített NFC-chip és a Touch ID segítségével fizethetünk a telefonunkkal az üzletekben, illetve a szolgáltatást támogató online boltokban (ezekben értelemszerűen csak az ujjlenyomatunkra van szükség).

Kép forrása: MacRumors.
Kép forrása: MacRumors.

Érdekesség, hogy az iPades iOS 8.1 bétában is megtalálták a Passbookban ez a képernyőt, ott azonban értelemszerűen csak az online fizetést említi az Apple Pay segítségével a leírás. (Egyelőre?) A fentieken kívül az Apple TV szoftvere is kapott néhány újdonságot, úgy tűnik, a hobbiprojektből egyre komolyabb tényezővé váló kis fekete doboz megkapja a HomeKit támogatást, vagyis előbb-utóbb talán a ház összes okoskiegészítőjét vezérelhetjük mondjuk Siri segítségével a tévénkről. Erről persze egyelőre nincs szó, de szerintem érdekes irány lenne a fejlesztésben.

Mikor érkeznek meg az újítások a nagyközönség számára? Az Apple hivatalos dátumot nem közölt az új rendszerek megjelenésével kapcsolatban, de egyes források szerint október 16-án érkezhetnek meg a végleges szoftverek, akár egy újabb Apple-prezentáció keretein belül. Az sajnos már biztosnak tűnik, hogy az OS X 10.10 Yosemite megjelenésével kapcsolatban kihagyják az október 10-i dátumot, mint ziccert.

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!