imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Újabb pénzeket követel az Apple a Samsungtól jogsértés miatt


Karácsonykor sem pihentek az Apple-jogászok pörölyei, mert a bár hónap elején a Samsung beleegyezett abba, hogy 548 millió dollár kártérítést fizet különböző jog- és szabadalomsértések után, most a cupertinói cég újabb beadvánnyal fordult a kaliforniai bírósághoz.

Ahogy az iMagazin is megírta, december elején egy több éves pereskedés végére került (vagy nem került, ez mindjárt kiderül) pont. 2011-ben az Apple 2,5 milliárd dolláros kártérítési igénnyel nyújtott be keresetet a Samsung ellen, amit azonban egy 2012-es döntés értelmében letornásztak potom 1 milliárd dollárra, végül 548 milliót ténylegesen ki is fizetett a Samsung. Összességében ez rengeteg pénz, de mégsem akkora, hogy akár az Apple-t, akár a Samsungot komolyabban megrogyasztaná, különösen úgy, hogy a koreai cég továbbra is az Apple egyik beszállítója, sőt, 2015-ben azért nőtt a nyereségük, mert a hatalmas iPhone eladások után több alkatrészt kellett legyártaniuk az Apple-nek…

samsungvsapple
Kép: Apple Insider

Az epikus történet tovább folytatódik, hisz nem sokkal karácsony előtt az Apple újabb pert indított a Samsung ellen, immáron csak rongyos 179 millió dollár értékben. Ez sem egy tegnapi ügy miatt robbant ki, ugyanis az Apple arra hivatkozik, hogy már 2012-ben megállapították a jogsértést, de a Samsung további készülékeiben ugyanúgy alkalmazta ezeket a technológiákat, ezért az ebből eredő haszon egy részére pályáznak. Itt bizony a Samsung Galaxy S2 sorozat egyes darabjairól van szó. Emlékszünk még ezekre egyáltalán!?! Ezek szerint akkor 2017-18 táján várhatjuk a Galaxy S6 miatti pereket? A Samsung sem volt ugyanakkor rest, mert bár megegyeztek az Apple-lel abban, hogy nem pereskednek az USA-n kívül, de beadvánnyal fordultak az amerikai Legfelsőbb Bírósághoz, ami akár az egész ügymenet újratárgyalására utasíthatja a feleket, ha valami ellentmondást találnak. Avagy ennek így tényleg soha nem lesz vége, de azért egyik céget sem kell félteni attól, hogy holnap csődbe megy.

iPhone 6 és Galaxy S6  | Kép: 9to5Mac
iPhone 6 és Galaxy S6 | Kép: 9to5Mac

Egyrészt míg az Apple viszi a mobil piac nyereségének 94%-át (!), addig a Samsung óriási palettájával mennyiségileg telíti a piacot, csökkentve ezáltal a globális igényt az okostelefonok iránt. Aminek a nyomai itt-ott már látszanak is, pl. Indiában, más országtól eltérően, csökkenteni kellett az iPhone-ok árát, mert egyszerűen nem vették annyira az emberek. Kérdés mikor telítődik annyira a piac, hogy mindkét félnek új stratégia után kell néznie, és már kevés lesz az, hogy „én lemásollak téged, te pedig beperelsz miatta, de tulajdonképpen mind a ketten jól járunk.”

Források: Apple InsiderThe Verge

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!