imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Újabb rekord: 10 millió eladott iPhone 6 az első hétvégén


Ahogy várható volt, az Apple ma bejelentette az iPhone 6 és iPhone 6 Plus modellek első hétvégén eladott darabszámait. Az eredmény nem meglepő: az iPhone 6 eladások minden korábbi rekordot megdöntöttek, 10 millió példány talált gazdára mindössze három nap alatt.

Az iPhone 6 és iPhone 6 Plus árusítását szeptember 19-én kezdte meg az Apple alábbi összesen 10 országban: Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Ausztrália, Kanada, Franciaország, Németország, Hongkong, Japán, Puerto Rico és Szingapúr. A sor szeptember 26-án újabb 20 országgal bővül, év végig bezárólag pedig összesen 115 országban kezdik meg az új iPhone árusítását. A magyar rajt időpontjáról sajnos továbbra sincs pontos információ. Tim Cook is nyilatkozott:

Az iPhone 6 és iPhone 6 Plus eladások minden várakozásunkat felülmúlták az első hétvégén, boldogabbak már nem is lehetnénk. Ezúton is szeretném megköszönni minden vásárlónknak hogy ez lehetett a valaha volt legjobb termékrajtunk, bőven megdöntve minden korábbi rekordot. Noha a csapatunk keményen dolgozott azon, hogy minden korábbinál több iPhone gördüljön le a futószalagról, még sokkal több iPhone-t tudtunk volna eladni a hétvégén ha elegendő mennyiség állt volna rendelkezésre. Keményen dolgozunk továbbra is hogy a fennmaradó megrendeléseket minél korábban teljesíthessük.

Persze mindenki számított a minden eddigit megdöntő rekordra. Én is, egészen addig, amíg pár napja ki nem derült, hogy Kínában mégsem rajtolhat el az Apple új telefonja, ugyanis a helyi hatóságok még nem adták ki a szükséges engedélyeket. A fenti szám tehát a kínai eladások nélkül értendő, vagyis ilyen szemszögből érdemes összehasonlítani a tavalyi 9 milliós iPhone 5s és iPhone 5c eladási számokkal, azokban ugyanis a kínai rajt is benne volt. Így néztek ki az elmúlt évek eladásai illetve az első körös országok száma:

iPhone nyitóhétvégék
„Első körös iPhone országok”
Adatok forrása: MacStories.

A mostani 10 milliós számhoz tehát szerintem még 1-2 milliót simán hozzáadhatott volna, ha az iPhone 6 és iPhone 6 Plus Kínában is elrajtol. Nem gondolom, hogy átcsoportosították volna a készletet, mivel a rajt előtt néhány nappal derült ki, hogy mégsem érkeznek meg időben az engedélyek a hatóságoktól. A telefonokat pedig nem hiszem, hogy visszaszállították volna a gyárakba átdobozolásra (kínai nyelvű doboz helyett valami más nyelvűre) illetve újraszoftverezésre (az iPhone szoftveresen is tartalmazza a cikkszámát, mely megmutatja, melyik piacra szánták), erre egyszerűen nem készültek fel logisztikailag.

Az Apple azokra is kitér a közleményben, akik még nem jutottak hozzá a telefonjukhoz. Nekik azt ajánlja, hogy amennyibe rendelkeznek érvényes előrendeléssel vagy megrendeléssel, rendszeresen ellenőrizzék az Apple Store alkalmazásban vagy a webáruházban a kiszállítás várható időpontját.

Forrás: Apple. Borítókép: Gigaom.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!