imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Újabb rekord negyedévet zárt az Apple, azonban…


Utoljára kapunk részletes eladási darabszám adatokat az Apple negyedéves jelentéséből. A szolgáltatások már önmagukban 10 milliárd dollár feletti bevételt generálnak. 

A már megszokott módszerrel készültünk ezúttal is az Apple 2018 negyedik negyedéves jelentésére (a vállalat a fiskális éveket már a decemberi negyedév kiemelkedő számaival kezdi), ám a jelentés utáni earnings call hallgatása közben Luca Maestri egy igen érdekes dolgot mondott, amivel kezdenünk kell: az Apple a következő negyedévtől már nem fogja közölni az egyes kategóriák eladási darabszámait.

A hivatalos indoklás szerint a kategóriákon belüli nagy árkülönbségek (pl. Mac mini és iMac Pro, vagy épp az egyre szélesebb iPhone árazások) miatt ezek a számok torzíthatnak, ami igaz. Azt is mondta Luca, hogy más vállatoknál sem szokás ez, ami inkább részben igaz (a Samsung sem közöl ilyen adatokat). A befektetőket úgysem a darabszám érdekli, hanem a profit, és ez teljesen jogos.

Ugyanakkor valószínűleg az sem esik rosszul a vezetésnek, hogy az elmúlt időszak magasabb árazásai miatt vélhetően a stagnáló eladási darabszámok mellett is tudnak javítani a profiton, hogy a trillió dolláros cégérték tovább gyarapodjon.

A piac egyébként büntette ezt a hírt: a bejelentés előtti 222 dolláros árfolyamról egy óra alatt egészen 206 dollárig ütötték le az AAPL részvényeit. Hiába, a befektetők is jobban szeretik, ha több az infó. Nagyjából ezt az érzést követte le a piac:

Hosszú hétvége, békesség, mondjuk hogy tartós termékeket adnak el amik sok évig kiszolgálják a tulajdonosaikat, amúgy is 100% újrafelhasznált alumíniumból, milyen zöld megoldás… Nade akkor utoljára jöjjenek a részletes számok!

Újabb rekord negyedév

A negyedév teljes bevétele (az előzetesen várt 60-62 milliárd dollárhoz képest) 62,9 milliárd dollár lett, ami óriási előrelépés a tavalyi 52,6 milliárd dollárhoz képest. Ennek egyik fő oka, hogy a negyedév számaiban már benne van az iPhone XS és XS Max eladások indulása is, a tavalyi X lassú indulásához képest (ekkor még inkább a 8 és 8 Plus modellek voltak csak készleten).

A negyedéves profit 14,1 milliárd dollára ugrott az előző évi 10,7 milliárd dollárhoz képest. A jó teljestmény mellett ebben benn van pár árfolyammal kapcsolatos konverziós profit is.

A forgalom megoszlása is abszolút siker, hiszen minden földrajzi egységben két számjegyű növekedést produkált a vállalat. Kínában például 16%-os növekedésről beszélt Cook a telefonban.

iPhone

Természetesen a húzóerő továbbra is az iPhone, amiben most már látszódnak az iPhone XS és XS Max indulás számai, amit a CEO “remek”-nek titulált. Az iPhone XR indulás azonban még csak pár napja történt, így arról még nem árultak el részleteket az adatok megbízhatatlanságára hivatkozva.

iPad

A tavalyi és az előző negyedévhez képest is visszaesést produkáltak az iPad eladások, ám ezen a következő negyedévben valószínűleg nagyot fog dobni az új iPad Pro.

Mac

Egyáltalán nem meglepő, hogy a Mac számok csökkenő eladási darabszámot mutatnak, már égően öreg volt a paletta jelentős része. Az új MacBook Air vélhetően nagy fellendülést hoz, a Mac mini sikerére pedig őszintén kíváncsiak leszünk. Esetleg egy csendes iMac frissítés novemberben…

Egyéb

Az eddigi egyéb kategóriában is jön majd változás, februárban már majd mint Wearables, otthon és kiegészítők néven fut majd. Ez jobban tükrözi, hogy itt a Watch, AirPods és HomePod eladásokról van szó, meg a maradékról. A grafikonon pedig látszik, hogy két év alatt gyakorlatilag duplázódott a bevétel, igazi sikerág lett.

Szolgáltatások

Az egyetlen olyan kategória, amiben nincsneek negyedéves kiingások, és megy előre, mintha húznák, az a szolgáltatások. Már 10 milliárd felett járunk, és látszólag idő előtt meglesz a 2016-ban eltervezett “duplázzuk meg a szolgáltatások bevételét 2020-ig” terv. Ilyen garfikont azt hiszem bármelyik cégvezető elfogadna:

2019 Q1 terv

Az Apple természetesen közzétette a követkető negyedéves várakozásait:

  • 89 és 93 milliárd dollár közötti bevétel
  • 38 és 38,5% közötti bruttó árrés
  • 8,7 és 8,8 milliárd dollár közötti működési költség
  • 300 millió dolláros egyéb bevétel/(kiadás)
  • 16,5% környéki adóráta

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!