imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Újabb rekordokat dönthet az iPhone? Jóslat következik.


Ming Chi Kuót, a szinte tévedhetetlen jóst beelőzve, most mi jósoljuk meg, hogy mennyi iPhone-t sikerül értékesítenie az Apple-nek a karácsonyi szezonban.

Az Apple Q1-es negyedéves jelentése majd csak valamikor január végén lát napvilágot, ekkor derül majd ki pontosan, hogy mekkora bevételre és nyereségre tett szert a cég. A Q1, vagyis az első negyedév elnevezés ne tévesszen meg senkit, az Apple első pénzügyi negyedéve a karácsonyi ünnepet is tartalmazó október-december időszak.

Természetesen az Apple fejőstehene az iPhone, ezért most csak az iPhone fogyását fogjuk megtippelni.

Ming-Chi-Kuo-a-jos-cover

Tavaly ilyenkor az iPhone eladások szárnyaltak, és sosem látott magasságokat értek el. Egészen pontosan 74,5 millió darab iPhone-t értékesített az Apple, tavaly október-november-decemberi időszakban. Gondoljunk csak bele, ekkora mennyiségből minden magyar állampolgárnak jutna 7 darab iPhone. Másképp nézve, tavaly három hónap alatt a föld lakosságából, minden századik ember vásárolt egy iPhone-t. Természetesen ezzel hatalmas növekedést produkált az Apple, majdnem 45 százalékos növekedést értek el az előző év azonos időszakához képest.

De vajon meddig lehet ezt fokozni? A befektetők nyilván minden negyedévben azt várják, hogy a cég növekedjen, de kizártnak tartjuk, hogy idén is 45 százalékos növekedést mutat majd fel az iPhone. Ennek több oka is van. Egyrészt idén csak egy S modell jelent meg, ami közel sem akkora durranás mint a tavalyi iPhone 6 megjelenése, másrészt egyre inkább telítődik a piac. Az iPhone 6 tulajoknak egyáltalán nem égető lecserélniük iPhone 6s-re a készüléküket, de még az iPhone 5s tulajok is vígan elvannak az 5s sebességével.

A növekedés egy igen kézenfekvő ok miatt esélyes, ez pedig a megfelelő készlet. Tavaly pont ezen a napon írtunk egy cikket, hogy mennyire nehéz lesz beszerezni karácsonyig az iPhone 6-ot, idén teljesen más a helyzet. Az iPhone 6s gyakorlatilag a legsimábban rajtoló iPhone volt az Apple életében. Az egész világon a bejelentés után igen gyorsan lezajlott a rajt, és idén végre sikerült az Apple-nek megoldani, hogy ne legyen készlethiány. Ennek köszönhetően, tulajdonképpen készletből oldják majd meg a növekedést.

Egy éve csak álmodoztunk decemberben ilyen készletről.
Egy éve csak álmodoztunk decemberben ilyen készletről.

Tavaly egészen december végéig hiánycikk volt szinte folyamatosan az iPhone 6, ennek következtében sokan lemondtak a vásárlásról, vagy esetleg egy Androidos csúcskészüléket választottak. Ídén nincs erről szó, és ez segíthet újabb rekordot dönteni. Ezzel egyébként meg is dőltek a mesterséges hiányról szóló elméletek, amikben azt szokták fejtegetni, hogy ha hiánycikk egy termék akkor több fogy belőle.

De most már jöjjön a tippünk, nézzük mekkora növekedésre lehet számítani, és hány darab iPhone lel majd gazdára. A legtöbb elemző csökkenést vagy stagnálást jósol, de szerintem sikerülhet a rekorddöntés. Ha kell még az Apple telenyomja a világ összes televíziócsatornáját iPhone reklámokkal, de megcsinálják. Ha nem is sokkal, de az Apple meg fogja dönteni az elképesztően brutális 74,5 milliós számot, és végül bejelentik majd, hogy 79-80 millió iPhone talált gazdára.

16q1tipp

A cikk írása közben, anélkül, hogy elárultam volna az én tippemet, megkérdeztem a többieket is, hogy szerintük mennyi lesz a Q1-es iPhone darabszám.

TG szerint 70 millió darab iPhone fogy majd. (Ő úgy látszik nagyon pesszimista hangulatban volt amikor megkérdeztem.) Red pedig betippelt egy egész kis növekedésre számítva 78 millió darab iPhone-t.

Természetesen rengeteg múlik a következő huszonpár napon, de januárban a Q1-es eredmények bejelentésekor visszatérünk erre a cikkre, és megnézzük kinek lett igaza.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!