imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iPhone 8

Újabb szabadalom az iPhone 8-hoz?


Érdekes technológiát védetett le az Apple. Úgy néz ki, a következő, jubileumi iPhone tényleg nagy dobás lesz…

Elég nehéz dolga van az Apple-nek, amikor titokban akarja tartani a következő iPhone-okba szánt izgalmas ötleteit. Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalának ugyanis van egy olyan jó szokása, hogy nyilvánosságra hozza a frissen szabadalmaztatott technológiákat. A beszédes nevű No. 9,460,332 irat pedig egy új Apple ujjlenyomat-olvasási eljárást takar.

Amikor először elkezdtek szivárogni a pletykák a minden irányba edge-to-edge kijelzős iPhone-ról, mindenki kicsit hitetlenkedve nézett. Teljesen jogosan, hiszen rengeteg mindent kellene elrejteni a megjelenítő mögé, hogy ez a koncepció megvalósulhasson. Kezdve az előlapi kamerával, a hangszórókon át egészen a Home gombig.

Touch ID

Ez utóbbi képességei ráadásul idővel folyamatosan bővültek. A kezdeti “vissza a kezdőképernyőre” és az alkalmazásváltó funkciókhoz társult a Siri előhívása, és az iPhone 5s-től kezdve a Touch ID is.

A szoftveres parancsokat aránylag könnyű helyettesíteni virtuális gombokkal, főleg a 3D Touch bevezetése óta. Régóta léteznek fizikai gomb nélküli androidos készülékek is. De ezek a kijelző aljából egy szoftveres navigációs sávval vágnak le egy darabot, ami talán nem a legelegánsabb.

A Touch ID viszont már nagyobb falat. A droidosoknál ez a hátlapra száműzött ujjlenyomat-olvasóval aránylag megvalósult már, de szintén nem túl szimpatikus a megoldás, tekintve, hogy így minden feloldáshoz fel kell emelni a telefont.

iPhone 8
A kép csak koncepció

Az Apple vélhetően ennél merészebb terveket dédelget. Olyan szenzort védettek most le, ami a kijelzőn keresztül is képes lesz a biometrikus azonosításra. Nem is akárhogyan. Akit nem érdekelnek a technikai részletek nyugodtan görgessen a cikk végére.

A mai technológiával, ha magát a szenzort és a kontaktfelületet, ahová az ujjunkat teszük, elválasztjuk egymástól a térben, problémákba ütközünk. Ilyenkor ugyanis elmosódik, magyarul használhatatlan lesz a bőrfelületünk elektromos terének képe.

Elektrosztatikus lencse szabadalom
Illusztráció a szabadalomhoz, az elektrosztatikus lencsével

A most levédett szabadalom alapján az Apple ezt úgy akarja elkerülni, hogy elektrosztatikus lencséket alkalmazna. Ezt a legjobban úgy lehetne leírni, mint egy vagy több vékony, vezető réteg. Ezeknek a relatív feszültsége pozíciójuktól függően változik, így helyzetük változtatásával képesek lennének korrigálni az ujj elektromos mezejének torzulásait.

Szuper, de még van egy probléma. Egyelőre ahhoz, hogy sikeres legyen a leolvasás, minimális feszültség alá kell helyezni az éppen olvasott ujjat. Ezt idáig a leolvasó körül található kis fém gyűrűvel oldották még, ami a tévedések elkerülése végett nem dísznek van a Home gomb körül. Ahhoz, hogy teljes legyen az összhang és ne törje meg a kijelzőt semmi, erre még ki kell találniuk valamit.

Elektrosztatikus lencse szabadalom
Illusztráció a szabadalomhoz, az elektrosztatikus lencsével

A szabadalomból az látszik, hogy Cupertinóban egyelőre még csak a kísérletezés fázisában tartanak. Több eljárást is magában foglalnak a dokumentumok. Elemzik a lehetséges rendszerkonfigurációs változatokat, azaz hogy milyen alkatrészeket, miként kellene úgy beállítani, hogy ideálisan működjön a dolog. Levédettek több opciót is a rétegek számát illetően, egyes esetekben csak egy elektrosztatikus lencse szerepel, másokban meg több réteg is közrejátszik.

Az elektromos mezők elég érzékenyek lehetnek a többi alkatrész, kiemelten a kijelző működésére. Szerencsére az Apple már kitalálta a megoldást arra is, hogy kerülhetőek el az esetleges interferenciák.

iPhone 8
A kép csak koncepció

Valószínűleg ezzel a szabadalommal még nem látjuk a teljes képet. Minden bizonnyal sok egyéb megoldásra is szükség lesz ahhoz, hogy a megjelenésre tökéletes legyen a rendszer. Az viszont biztos, ha tényleg ilyen iPhone-ok jönnek majd jövőre, az hatalmas dobás lesz a cég részéről.

Nem beszélve arról, hogy sokak számára, akik hiányolják az innovációt a mostani Apple-ből, a vállalat újra bebizonyíthatná, hogy nem véletlenül váltak világelső technológiai céggé az évek során…

Forrás: Appleinsider

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!