imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Újabb tippek Mac felhasználóknak


Ha tépted már ki a hajad szövegszerkesztés közben, vagy csak egyszerűen szeretnél hatékonyabban dolgozni a Mac-eden, akkor ezek a tippek és trükkök neked szólnak.

Szöveg beillesztése formázás nélkül

Amikor vágólapra teszel egy szövegrészletet egy weboldalról, szövegszerkesztőből, vagy egyéb programból, nem csak a csupasz szöveg kerül átmásolásra, hanem a formázással kapcsolatos információk is, többek között a betűméret és a betűtípus. Ez sokszor hasznos, ugyanakkor nagyon gyakran hallom az ismerőseimet nyomdafestéket nem tűrő nyilatkozatokat tenni, amikor beillesztenek egy szövegrészletet a dokumentumukba, és az tönkre teszi a formázásukat. Pedig ezt a problémát könnyen ki lehet küszöbölni.

paste_without_formatting_mac_screenshot

 

Mac-en a másolás és beillesztés parancsokat a cmd + C, illetve a cmd + V billentyűkombinációval érhetjük el. Ha azonban a másolás után cmd + V (beillesztés) helyett a cmd + shift + option + V billentyűparancsot használjuk, a szöveg formázatlanul, a céldokumentum kinézetét követve kerül beszúrásra. Ezzel az apró trükkel sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

Ne zavarjanak üzemmód bekapcsolása egy kattintással

Az újabb és újabb OS X verziókban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a felvillanó értesítések, amik az új üzenetek mellett számos egyéb esemény kapcsán is megjelennek a képernyőnkön. Ez általában hasznos, ugyanakkor sokszor zavaró lehet, ha éppen egy specifikus dologra szeretnénk koncentrálni, vagy csak ki szeretnénk kapcsolódni egy rövid ideig.

do_not_disturb_one_click_screenshot

Ilyen helyzetekre találták ki a Ne zavarjanak (Do not disturb) funkciót, amit ha bekapcsolunk, semmilyen értesítés nem jelenik meg, így a figyelmünket sem vonja el semmiféle üzenet. A Ne zavarjanak üzemmód kapcsolóját az Értesítési központban találjuk meg, de ennél egyszerűbben is kikapcsolhatjuk átmenetileg az értesítéseket. Ha az option gombot lenyomva kattintunk az Értesítési központ ikonjára, azonnal aktiváljuk a Ne zavarjanak funkciót, majd amikor ismét be szeretnénk kapcsolni az értesítéseket, ugyanígy kapcsolhatjuk ki ezt az üzemmódot.

Megtekintett fájl átnevezése vagy megnyitása másik programmal

Van, hogy megnyitottunk egy fájlt, amit minél gyorsabban szeretnénk átpasszolni valamelyik másik alkalmazásba. A legkézenfekvőbb példa, hogy a Megtekintő (Preview) alkalmazással megnézünk egy képet, és azt szeretnénk továbbítani valamelyik ismerősünknel e-mailben vagy iMessage üzenetben.

A legtöbb alkalmazásban az éppen megnyitott fájl neve és a típusára utaló piktogram jelenik meg a fejlécben.

quick_rename_drag_file

Ha itt rákattintunk a fájl nevére, azt átnevezhetjük, vagy elmenthetjük egy másolatát bármelyik mappánkba. Ha pedig az aktuális fájlt valamelyik másik alkalmazásba szeretnénk átküldeni, egyszerűen ragadjuk meg egerünkkel a piktogramot, és dobjuk rá a megfelelő ablakra, vagy a kívánt alkalmazás dock ikonjára, és már készen is vagyunk.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!