imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Újabb vezető autóipari mérnököt igazolt az Apple Németországból


Bár Elon Musk szerint kizárt, hogy az Apple 2020 előtt leszállítsa az Apple Car működőképes prototípusát, azért az Apple szépen csendben bővítgeti az ezzel foglalkozó csapatát. Most a Bloomberg szúrta ki, hogy tavaly októberben felvették a céghez Sinisa Durekovic mérnököt, aki a műholdas navigáció szakértője.

A horvát származású Durekovic a Zágrábi Egyetemen szerzett matematikusi diplomát a nyolcvanas évek végén, és gyakorlatilag már negyedszázada a szakmában van. A legnagyobbaknak dolgozott be (a Harman International-ön keresztül), ígya BMW-nek, a Daimlernek (Mercedes) vagy az Audinak. Van egy saját cége is, amit egy „kis tanácsadói irodának” nevez, ez a Digital Map Systems Consulting, aminek érdemes megnézni a weboldalát. Lehet, hogy zseniális mérnök, de az oldala kicsit fapados, bár meglepően őszinte, érdemes böngészni a galériában található képeket, hogy közelebb kerüljünk az emberhez is. A Bloomberg értesülését egyik fél sem erősítette meg, LinkedIn profilján fekete-fehéren ott áll, hogy tavaly október óta az Apple-nek dolgozik meghatározatlan státuszban, pontosabban mint „alkalmazott”. Nem ő az első, aki hasonló „fantompozícióban” ül Kaliforniában, de Chris Porritt, a Tesla és az Aston Martin egykori mérnökének esetében legalább megtudtuk, hogy a speciális projektek részlegen van.

apple-maps-tips-tricks

Durekovic annyiban többszörösen felhasználható figura, hogy tudását az Apple Maps fejlesztése során is hasznosíthatják, ami egybevág az Apple mostani törekvéseivel, így pl. a Haidarábádban nyitandó Apple Maps fejlesztői központtal. Persze a térképes alkalmazás fejlesztése nagyon is összecseng az Apple Car projekttel, hisz a majdani, a Didi Chuxing által szolgáltatott releváns vezetési adatokat majd „térképesíteni” is kell, az automatikus navigációról nem is beszélve. Durekovic egyébként német állampolgár, Münchentől nem messze lakott, közel a BMW főhadiszállásához, innen költözött San Francisco környékére. Több szabadalom is köthető a nevéhez, így pl. egy olyan rendszer, ami térképészeti adatok alapján igyekszik csökkenteni az ütközéses baleseteket, de számos más navigációs megoldással is büszkélkedhet.

Források: Bloomberg via Apple Insider Borítókép: Sinisa Durekovic saját galériájából

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!