imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Újdonságok a Google I/O konferenciáról


Megkezdődött a Google rendes éves fejlesztői konferenciája, a Google I/O, és természetesen ahogyan az lenni szokott, az első előadást a cég képviselői tartották. Ezen bemutatták, milyen újdonságokkal készülnek a jövőben: sokkal okosabb asszisztenssel, új csevegőprogrammal, videóhívással és egyebekkel.

A keynote-on a Google vezérigazgatója, Sundar Pichai a Google Assistant bemutatásával kezdett. Ez egy Sirihez hasonló digitális személyi asszisztens lesz, tulajdonképpen a Google Now kibővítése. A demók alapján elég okosnak tűnik, és képes kontextusba helyezni a kérdéseinket, vagyis ha megkérdezzük tőle, hogy ki rendezte az Avatart, majd utána, hogy miket rendezett még ő, össze tudja kötni, hogy végig James Cameronról beszéltünk. Az Assistant iOS-en is elérhető lesz, bár valószínűleg nem teljes funkcionalitásával, hiszen a rendszerhez nem férhet majd hozzá.

A Google Assistant mellé egy hardver is érkezni fog, a Google Home. Ez amellett, hogy egy vezeték nélküli hangszóró, amivel a felhőből tudjuk streamelni a zenéinket, tulajdonképpen az Amazon Echo konkurenciája, vagyis a digitális személyi asszisztensünk az otthonunkban. Amellett, hogy mindenféle kérdéseket feltehetünk neki, összekapcsolhatjuk különböző (félig) külső szolgáltatásokkal is, például a Nesttel vagy a Pandorával. Egyelőre csak egy Google-fiókkal fog működni, a megjelenés még idén várható.

Google Home

De az Assistant jelen lesz a Google új csevegőprogramjában is, mely az Allo nevet kapta. Ezzel lépne be a cég az olyan riválisokkal tarkított piacra, mint a Facebook Messenger, a WhatsApp vagy akár a Viber. Nem lesz könnyű a milliárdos felhasználóbázissal rendelkező konkurenciával versenyezni, de az Allo funkciók garmadájával próbálja meg ezt. Rajzolhatunk majd az elküldött képekre, rengeteg matricát és emojit használhatunk, írhatunk kisebb vagy nagyobb betűkkel ha „suttogunk” vagy „kiabálunk”, sőt, az Assistant segítségével az app megpróbálja kitalálni a lehetséges válaszainkat akár képekre is. Az asszisztenst meg is szólíthatjuk és kérdezhetünk tőle, de akár a csoportbeszélgetésekbe is behívhatjuk, hogy vicces macskás képeket mutogasson. Az Allo iOS-re is elérhető lesz.

Google Allo
Az Allo által felkínált automatikus válaszok egy képre.

Szintén kommunikációra, de videohívásokra lett kitalálva a Duo. Ez lesz a Google FaceTime-szerű videohívó alkalmazása, ami Androidra és iOS-re is elérhető lesz, egyelőre azonban csak mobileszközökre – ez hátrány a Skype-hoz vagy akár a FaceTime-hoz képest. Lesz viszont egy érdekes funkciója Androidon: a Knock Knock segítségével még a hívás fogadása előtt láthatjuk, hogy a partnerünk a túloldalon miben sántikál. A szolgáltatásba a telefonszámunkkal regisztrálhatunk majd.

A fentieken kívül a Google további számtalan, elsősorban az Android szempontjából érdekes újdonságot mutatott meg az idei I/O konferencián. Új virtuális valóság platformmal készülnek, mely a Google Daydream nevet kapta, és az Android N-re épül. Csak a legújabb telefonokkal működik majd, mivel speciális hardverek kellenek hozzá, valamint a Google egy referenciadizájnt is bemutatott egy VR-headsethez. Megmutatták az Android Wear 2.0-át is, ami nagy változásokat nem hozott, inkább apróbb finomításokat: például a watchOS-hez hasonló komplikációkat tehetünk a számlapokra akár külső fejlesztőktől is, és használhatjuk az edzőprogramokat folyamatos telefonkapcsolat nélkül is.

Google Daydream
Google Daydream

Az Android Auto Waze-integráicót kapott, és a korábbiaktól eltérően most már nem kizárólag USB-n, hanem Wi-Fin keresztül is használhatjuk – már persze azokban a kocsikban, amik kompatibilisek vele, egyébként a telefonunkon futtathatjuk majd. Izgalmas kezdeményezés az Android Instant Apps. A funkció lényege, hogy az egyes appok letöltése és telepítése nélkül is azonnal elérhetünk bizonyos funkciókat az alkalmazásokból – a demóban egy BuzzFeed linkre kattintva a BuzzFeed app azon részét tölti be a telefon, ami a videó lejátszásához kell.

Források: The Verge, 9to5Mac, Android Central, MacRumors.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!