imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Újdonságok a mobil és asztali Safari böngészőkben


Sok minden elhangzott a múltheti WWDC-n az Apple új operációs rendszereivel, az iOS 9-cel és az OS X El Capitannal kapcsolatban. Ez utóbbinál ki is tértek a Safari újdonságainak ismertetésére, láthattuk, hogyan tűzhetünk füleket a bal felső sarokba, illetve hogyan némíthatjuk le a zavaró oldalakat – ezeket mi is teszteltük múlt héten.

Ezen kívül is érkeznek majd azonban érdekes újítások a Safari mindkét verziójába. Kezdjük az El Capitanban érkező Safari nem híresztelt új funkcióival. Az első ilyen, hogy mostantól egy weboldalon található HTML5 videót egy az egyben kitehetünk az AirPlay segítségével az Apple TV-nkre, ha az oldal fejlesztői beépítik ezt a gombot a videólejátszójukba. Ez azt jelenti, hogy vége annak a bénázásnak, hogy az egész kijelzőt tükröznünk kell.

Ez több okból is praktikus lehet. Az egyik, hogy elfelejthetjük azokat a lépéseket, hogy elindítjuk a videót, tükrözzük az asztalt az Apple TV-re, teljes képernyőre kapcsoljuk a videót, stb. A másik, hogy így megszabadulunk attól a kellemetlenségtől is, hogy esetleg akadna a videolejátszás kisebb teljesítményű gépeken amiatt, hogy az asztallal együtt tükrözzük a képet. Ezzel az új módszerrel a videó teljes felbontásban, eredeti minőségben jelenik meg az Apple TV-n, egyéb zavaró elemek nélkül. Ha valakinek ismerős a Google-féle Chromecast, akkor pontosan így kell elképzelni a dolgot – örömteli, hogy az Apple is nyitott a megoldás felé.

Kép forrása: Apple
Kép forrása: Apple

Szintén az El Capitan Safarijával kapcsolatos újítás, hogy az OS X 10.11 megjelenése után a webfejlesztők használhatják az újabb Macekbe (2015-ös MacBook Pro modellek, és a 12″-es MacBook) épített Force Touch trackpad képességeit a weboldalakon. A lehetőségeknek csak a fejlesztők képzelete szab határt, no meg persze az, hogy jelenleg még nem túl elterjedt a technológia, ezért érdekes demókon kívül egyelőre valószínűleg nem sok oldal fogja használni. Viszont felmerülhet bennünk, hogy ha az asztali Safari megkapja a támogatást, akkor a mobilverzió is használhatná a megoldást, ha a következő generációs iPhone-okban és iPadekben esetlegesen bemutatkozik a Force Touch funkció.

Az iOS 9-ben pedig egy teljesen új bővítési lehetőséget kap az Apple gyári böngészője. A fejlesztők ezentúl készíthetnek olyan kiegészítéseket az alkalmazásukhoz, amivel bizonyos tartalmakat (képeket, scripteket, pop-upokat, cookie-kat, stb.) blokkolhatnak a Safariban megjelenő weboldalakról. És hogy mire lehet ez jó? Például reklámblokkolók készítésére, amire eddig soha nem volt lehetőség az iPhone-on és iPaden. Sajnos az Apple még nem fejtette ki bővebben az ilyen bővítményekkel kapcsolatos App Store-szabályozást, tehát egyelőre nem tisztázott, hogy tényleg használhatják-e a fejlesztők reklámblokkolásra a funkciót.

Az ilyen bővítményekkel érkező alkalmazások telepítése után egyébként a beállításokban a Safari menüpontban kapcsolgathatjuk majd ki és be a különböző blokkolókat. Ezek a bővítmények egyébként az OS X El Capitanban is megjelennek majd, technikailag abban különböznek az asztali Safari korábbi hasonló megoldásaitól, hogy mostantól natív kódban írhatják meg azokat a fejlesztők a JavaScript, HTML és CSS alapok helyett.

Az újdonság a szimulátorban. | Kép forrása: 9to5Mac
Az újdonság a szimulátorban. | Kép forrása: 9to5Mac

 

Vajon véletlen az, hogy ez egybeesett az új News app bejelentésével? Ebben természetesen nem blokkolhatunk majd semmilyen tartalmat a Safari-bővítményekkel. Abból a szempontból is érdemes elgondolkozni az újdonságon, hogy a Google bevételeinek nagy részét a hirdetésekből szerzi – ami pedig a mobilhirdetéseket illeti, itt 75%-os az iOS részesedése ezen a téren.

Források: The Verge, 9to5Mac, AppleInsider.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!