imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Újdonságok az iOS 8 és a Yosemite 4. bétájában


Tegnap este megjelent az iOS 8 és az OS X Yosemite legújabb fejlesztői bétája is, sorban a negyedik. Ahogy ilyenkor lenni szokott, mindkét rendszerbe kerültek újítások illetve apróbb finomítások az ősszel debütáló új funkciókkal kapcsolatban.

iOS 8

Tips
Megjelent egy új, Tips nevű alkalmazás, ami az operációs rendszer használatát hivatott bemutatni az újonc felhasználók számára. Egyelőre nem sok információt tartalmaz, az értesítések gyors megválaszolására, az e-mail válaszok értesítésével kapcsolatban, a Hey Siri funkcióról, a hangüzenetekről és a fotózásról és levélkezelésről tartalmaz tippeket.

Control Center
Rendesen átdizájnolták, eltűntek az ikonok körül a fekete keretek, nekem az egész sokkal letisztultabb hatást kelt. Azok az ikonok amik aktív állapotot mutatnak, teljesen fehér hátteret kaptak.

Élő visszajelzés a diktálásról
Most már „élőben” jelennek meg a szavak diktálás közben. Viszont, nekem úgy tűnik, hogy pontatlanabb és lassabb lett az egész diktálósdi magyarul, remélem ez csak egy átmeneti állapot, mert eddig meglepően jól működött a dolog.

Új kijelzőbeállítások
A Beállításokban kivették a háttérkép beállításai mellől a kijelző fényerejét és a betűméret állítását, ezek egy új, „Display & Brightness” menüpontba kerültek a fő Beállítások menüben.

Balról jobbra az újdonságok: Control Center, Mail beállítások, kijelzőbeállítások, Tips app
Balról jobbra az újdonságok: Control Center, Mail beállítások, kijelzőbeállítások, Tips app

Üzenetek
Beállíthatjuk, hogy az új hangüzenetek és videoüzenetek mennyi ideig maradjanak ott a beszélgetésben: 1 év, vagy 2 perc után törlődnek automatikusan. Nem biztosítanak túl sok köztes lépcsőt. :) Beállíthatjuk azt is, hogy a hangüzeneteket automatikusan lejátssza a telefon ha a fülünkhöz emeljük.

Mail
Most már testre szabhatjuk azt is, hogy milyen funkciók legyen elérhetők a Mailben az üzenetek jobbra illetve balra történő húzásakor.

Ezen kívül olyan apróságok változtak, mint például a könyvjelzők ikonja a Safariban, vagy az Emoji billentyűzet ikonja. Kikapcsolhatjuk a lezárt képernyőn a Handoffal vagy helyzet alapján megjelenő alkalmazásikonokat és eltűnt a Bug Reporter app is. A HomeKit adatait is külön kezelhetjük az adatvédelmi opcióknál, valamint a HealthKit már háromféleképpen kezeli a kalóriákat (aktív, nyugalmi, étkezés). A kontaktok beállításainál megadhatjuk, hogy a kedvencek vagy a legutóbb kontaktáltak (ezt de szépen sikerült kifejeznem, de nem törlöm vissza :)) jelenjenek meg a multitasking menüben. A Spotlightban külön kapcsolót kaptak a hangjegyzetek és a Bing keresés is. Az iCloud Photo Library-ben pedig megadhatjuk a szüneteltetés hosszát.

OS X Yosemite

Számológép
Talán nem a legfontosabb funkció, de hosszú-hosszú idő után megújult a számológép kinézete az OS X-ben, megkapta az iOS 7-ben bevezetett flat dizájnt, ugyanazokkal a színekkel. Természetesen a profibb funkcióit nem gyilkolták ki belőle.

Yosemite számológép
Új számológép a Yosemite-ben.

iTunes 12
iTunes 12 ikonÚgy tűnik, az iTunes-szal kicsit megcsúszott a fejlesztőcsapat, csak a negyedik fejlesztői bétába került bele az új verzió. A kezelőfelületet hozzácsiszolták a Yosemite megjelenéséhez, még letisztultabb lett mint a jelenleg aktuális 11-es verzió. Az ikonját is cserélték, megérkezett Macre is az iOS-ből ismert rózsaszínes-pirosas színvilág. A legjelentősebb változás talán, hogy eltűnt a kapcsoló a Store és a könyvtárunk között, a bolt egy fül lett az alkalmazások és a zenék nézetben. Ezzel talán még jobban próbálják előtérbe helyezni. A többi apróságot még mi is szokjuk, sok van belőlük, szerintem akár egy iSTYLE TV epizódot is lehet majd forgatni róla Annával és Bencével.

iTunes 12

További apróságok, hogy a FaceTime appból most már bármilyen telefonszámot tudunk hívni a Continuity funkciónak köszönhetően az iPhone-unkon keresztül, illetve az Apple finomította a Dark Mode elnevezést, mostantól egy pipával jelölhetjük, ha „sötét menu bart és Dockot” szeretnénk használni. Gondolom sokan gondolták úgy (legelőször amúgy én is), hogy az ablakok is átalakulnak a „Dark Mode” bekapcsolásakor. Ezen kívül mintha stabilabban és megbízhatóbban működnének a Continuity funkciók, de lehet, hogy ez csak placebo, ha valakinek van tapasztalata, az ne fogja vissza magát, erre vannak a kommentek. :)

Ha véletlenül kifelejtettem valamit, azt is nyugodtan írják meg a kommentekben azok, akik már nyúzzák a fejlesztői változatokat! A többieknek emlékeztetőül: a két rendszer végleges változata várhatóan ősszel jelenik meg, az OS X Yosemite publikus bétája pedig nyáron indul, arról is szólnak hírek, hogy már akár júliusban.

 

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!