imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Újító volt a most 20 éves iMac


1998-ban jelent meg az első iMac, az Apple all-in-one számítógépének legelső modellje. Az iMac közelebb hozta az átlagfelhasználókat a számítástechnikáshoz, eltüntette a számítógépekből kilógó kábelrengeteget és a korát meghaladó módon irányt mutatott a személyi számítógépek piacán.

Emlékeztek még a Windows 98-ra és a betárcsázós internetre? Körülbelül erre az időszakra tehető az első iMac megjelenése, amit 1998-ban mutatott be Steve Jobs a Flint Centerben. Steve Jobs egy évvel korábban tért vissza a céghez, és az első intézkedése az volt, hogy elkaszálja a teljes a termékpalettát. Ennek az intézkedésnek esett áldozatául például a Newton is, ami hiába ígérkezett forradalmi terméknek, az embereknek nem kellett.

A nagy tisztogatásra azért volt szükség, mert annyi féle változatban adott ki számítógépeket az Apple, hogy maguk az alkalmazottak sem tudták pontosan, melyik típus milyen hardvert takar, a vásárlók pedig pláne nem. Ekkor szűnt meg az otthoni felhasználásra szánt Performa-sorozat, ezt az űrt pedig hamar foltozni kellett valamivel. Erre nyújtott megoldást a G3-as iMac, amelynek barátságos megjelenést szánt Jony Ive csapata.

Az első iMac sok szempontból újító volt, hiszen elhagyták a rági szabványokat (ADB, SCSI, GeoPort) és USB-re cserélték. Kihajították a floppy meghajtót is, ami 98-ban elég merész lépés volt, a helyét a CD-ROM vette át. Ekkortájt már minden fejlesztés dizájn oldalról indult, a formatervezők lettek a cég új rocksztárjai és ők határozták meg a gépek alapvető természetét. Az iMac G3 Kezdetben 5 féle színben volt kapható, a műanyag ház kissé áttetsző megjelenést kölcsönzött.

Nem véletlen, hiszen a dizájn csapat elsődleges küldetése az volt, hogy a gép csalogatóan hasson a számítástechnikában kevésbé jártas felhasználók számára. Ezért döntöttek a gömbölyded ház mellett, illetve ezért került a hátára egy hatalmas fogantyú, az interakció volt a legfontosabb szempont. Ránézésre egyébként a kor számítógépeihez képest az iMac kissé futurisztikus is volt, a csészalj szerű egérről már nem is beszélve.

Erről később bebizonyosodott, hogy borzasztó használni, hamar el is kaszálták. Később 13 színre nőtt a paletta, ez a gyakorlat pedig máig megmaradt a cég üzletpolitikájában. Az iMac G3 után nem volt megállás, 4 évvel később megjelent a G4, amelyet sokan csak bólogatós iMac-ként ismernek. Utópisztikus megjelenése egy hatalmas karra épült, amellyel a monitor helyzetét lehetett szabályozni. Ebben már megjelent a fehér szín, amely Jony Ive szívéhez oly’ közel áll.

Korábban például tervezett ilyen színű tollat a Zebrának, aminek bár a megrendelő nem annyira örült, a termék végül piacra kerül és órási siker lett. A letisztult, tiszta dizájnt tovább örökölte az iPod, majd a 2005 októberében bemutatott G5-ös iMac is. Az évek során a gépek vékonyodtak, megnőtt a kijelzőméret, majd 2009-ben már vezeték nélküli perifériákkal árulták őket. Ekkor nyerte el a sorozat a mai is ismert formáját, azóta nem történt radikális dizájnváltást, kivéve az iMac Pro Space Gray megjelenését.

2014-ben megjelentek az első 5K-s kijelzővel szerelt iMacek is, 1 évvel később az új Magic Mouse, Magic Trackpad és Magic Keyboard amelyek a mai napig változatlanok. Az iMac paletta az évek során meglehetősen átalakult és már nem csupán az átlagfelhasználókat kívánja kiszolgálni. Az Apple professzionális szoftverkínálatából fennmaradt a Logic Pro és a Final Cut, amelyek a saját terülteiken máig ipari sztenderdnek számítanak, áruk pedig továbbra is fix (és meglepően olcsó).

Az iMac G3 nagyban meghatározta az újjá születő Apple arcát, a második Steve Jobs éra első nagy dobásáról korábban részletesebben is megemlékeztünk

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!