imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

FBI és Apple

Újra az Apple-höz fordulhat az FBI


Ismét egy halott terrorista iPhone-ját kéne feltörni egy nyomozás érdekében. Elképzelhető, hogy a Szövetségi Nyomozóiroda ehhez Cupertino segítségét kérné. Vajon idén végre meg tudnak majd egyezni a felek, vagy újabb jogi csata következik?

Tavaly a San Bernardino lövöldözés után az FBI-nak sikerült megszereznie a halott elkövető iPhone 5c-jét. Viszont az adatokhoz sehogy se tudtak hozzáférni, tekintve, hogy jelszó védte a készüléket. Annak ellenére, hogy az amerikai titkosszolgálatokról azt gondolná az ember, hogy holmi jelszó nem állíthatja meg őket, mégis fennakadt a nyomozás.

FBI karikatúra, Bansky

Nem volt mit tenni, szóltak az Apple-nek, hogy legyen már olyan kedves, és nyissa fel a telefont. A probléma viszont az volt, hogy az Apple nem volt olyan kedves, hogy feltörje az iPhone-t. A dolog végül odáig fajult, hogy még Barack Obama, és később Edward Snowden is felszólalt az ügyben.

Mindkét fél a végsőkig elment volna, és nagyon úgy nézett ki, hogy egy gigantikus jogi csatározás fog következni. Szerencsére vagy sem, mielőtt ez bekövetkezett volna, az FBI-nak mégis sikerült feltörni a kódot, és hozzáfért az áhított adatokhoz. A hackhez alkalmazott módszerről sokat nem árultak el, annyi viszont kiderült, hogy a megoldás kizárólag az 5c-vel működik.

James Comey, FBI
James Comey, az FBI igazgatója

Könnyen lehet, hogy most az egész történet előröl kezdődhet. A Szövetségi Nyomozóiroda ezúttal a Minnesota állambeli St. Cloud bevásárlóközpontjában történt késelés elkövetőjének iPhone-ját foglalta le. A dolog talán még súlyosabb is mint tavaly. Nem csupán azért, mert Dahir Adan 10 embert szúrt le, hanem azért is, mert a tömeggyilkosságot az ISIS vállalta magára. Ők pedig a párizsi merényletek óta nagyon komoly fenyegetésnek számítanak.

Az FBI különleges ügynöke, Rich Thorton egy nyilatkozatában a következőket mondta:

Dahir Adan’s telefonja jelszóval védett. Folyamatosan keressük mind a jogi, mind a technikai lehetőségeinket, hogy mielőbb hozzáférhessünk a készülékhez, és a benne tárolt adatokhoz.

FBI karikatúra

Arról egyelőre nincs tudomásunk, hogy pontosan milyen modell az említett készülék, és hogy melyik iOS fut rajta. Ez ugyanis nagyban befolyásolhatja azt, hogy az FBI-nak sikerül-e feltörnie az iPhone-t. Ha szintén egy 5c-ről van szó, akkor nagyon valószínű, hogy a tavalyi módszerrel ismét sikeresen hozzáférhetnek a védett tartalomhoz. Azonban ennél újabb készülék esetében már erősen kétséges, hogy belátható időn belül az Apple segítsége nélkül eredményt tudnának elérni. Annak ellenére is, hogy mostanában voltak problémák az iOS 10 backupjai körül.

Apple és FBI

Az Apple pedig a tavalyiakból ítélve aligha fog segíteni. Ekkor Tim Cook nyilvános levelében többek közt ezekkel a szavakkal indokolta a döntést:

Ez nem olyan, hogy itt a szomszédos irodában fekszenek az információk arról a telefonról, és mi nem akarjuk odaadni. Semmilyen egyéb információnk nincs a készülékről. Az egyetlen lehetőség, hogy további adatokat nyerjünk ki belőle, ha írunk egy speciális szoftvert, egy olyat, ami leginkább a rákhoz hasonlatos. Ez az igazi veszély.

Nehéz ebben az ügyben igazat adni bármelyik félnek is. Az se jó, ha az FBI-nak sikerül feltörnie a készüléket, mert ez azt jelentené, hogy a megfelelő módszerrel hozzá lehet férni az adatainkhoz. De az se jó ha nem, tekintve, hogy egy kiemelten fontos nyomozásról van szó.

Apple

A legjobb talán az lenne, ha idén is egy régebben meglévő, mára már befoltozott kiskapun keresztül férnének hozzá az értékes adatokhoz a nyomozók.

Forrás: Wired

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!