imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Újra gyermekmunka vádjába került az Apple egyik beszállítója


Alig két hete adott rádióinterjút Jeff Williams, az Apple üzemeltetési vezérigazgató-helyettese, amiben kemény fellépést ígért a kiskorúakat foglalkoztató beszállítók ellen, erre egy olyan jelentés látott napvilágot az Amnesty International részéről, ami sok más cég mellett az Apple-t is rossz hírbe keveri.

A jelentés – hasonlóan a 2014-es indonéziai esethez – ismét egy bányászati beszállítót érint, most Afrikában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A „vádlottak padján” helyet foglal még a Samsung, a Sony, a Microsoft, de az elektromos autóihoz szükséges alkatrészeket gyártó Volkswagen és Daimler is. Kobaltról (régies magyar nevén: kékleny) van szó, ami elengedhetetlen alkotóeleme a lithium-ionos akkumulátoroknak, elektródként funkcionál. A kobalt az átmenetifémek csoportjába tartozik, elemi állapotban nem fordul elő a természetben, csak vegyületeiben, ércekben, földben, vízben.

cobalt

A Kongói Demokratikus Köztársaság különösen gazdag ásványkincsekben, egy korábbi felmérés szerint ők adják a világ kobalttermelésének 40-50%-át. A kép azonban jóval összetettebb annál, mint hogy a gyerekek kibányásszák a kobaltot, majd postára adják Tim Cooknak. A kibányászott kobaltot először kereskedők vásárolják fel, akik eladják a Congo Dongfang bányászati társaságnak, ami a Zhejiang Huayou Cobalt bányásztársaság leányvállalata. Így kerül az anyag Kínába, ahol aztán tovább értékesítik akkumulátor-gyártóknak, akik legyártják azokat a lithium-ionos akkumulátorokat, amit aztán okostelefonokba és elektromos autókba szerelnek be.

Elektrolitikusan finomított, magas tisztaságú (99,8%) kobalt darabok.
Elektrolitikusan finomított, magas tisztaságú (99,8%) kobalt darabok.

Az Amnesty International 87 egykori és jelenlegi kobaltbányásszal készített interjút, akik közül 17 kiskorú volt. A gyerekek azt mondták, hogy átlagosan 12 órát dolgoztak a bányákban, nehéz súlyokat cipelve, napi 1-2 dolláros fizetésért. Egy 14 éves fiú azt mondta, hogy voltak 24 órás váltások is az alagutakban. Egyes számítások szerint kb. 40.000 kiskorú dolgozik különböző bányákban a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Az Apple a jelentést követően nyilatkozatot adott ki a BBC-nek, amiben megerősítették, hogy továbbra is zéró toleranciával viseltetnek a gyermekmunka felé, legyen szó bármelyik beszállítóról. Állításuk szerint jelenleg is vizsgálatot folytatnak a megvádolt kobaltbánya ellen.

A gyermekmunkát soha nem tűrtük el a beszállítóinktól, és büszkék vagyunk arra, hogy úttörők lehetünk az iparágban, ami a munkavédelmet illeti. Most is tucatnyi beszállítót értékelünk, hogy megfelelnek-e a munka- és környezetvédelmi elvárásainknak, ami nekünk is lehetőséget biztosít, hogy érvényesítsük a fenntarthatósággal kapcsolatos álláspontunkat.

Ha az Apple fényt derít arra, hogy a beszállítója kiskorúakat foglalkoztatott, akkor az alábbi lépésekre kötelezi:

  1. Azonosítja a munkást, elősegíti és fizeti a biztonságos hazajutását
  2. Fizeti a munkás oktatását, amit a gyerek vagy annak családja választ
  3. Továbbra is kifizeti a dolgozó bérét
  4. Köteles munkát ajánlani neki, ha eléri a törvényes korhatárt, amitől kezdve már dolgozhat

Az Apple minden évben nyilvánosságra hozza a beszállítói felelőségvállalás fejlődéséről szóló beszámolóját. Tavaly négy, kohászattal foglalkozó beszállítót is ejtettek, mert nem voltak közreműködőek az auditálás során. Az Amnesty International az összes érintett céggel felvette a kapcsolatot, és lépéseket várnak tőlük.

Források: 9to5Mac, Amnesty International

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!