imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Újra kell tervezni az első kihajtható telefonokat


Az év nagy áttörésének számító technológia első körben megbukott a teszteken, avagy a tech újságírók és tartalomkészítők ezúttal komoly égéstől mentették meg a Samsungot.

Nem volt unalmas a hosszúhétvége a tech világban. Kezdjük az eredménnyel: a Samsung úgy döntött, hogy az elmúlt napok visszajelései alapján mégsem kerül jelenlegi formájában piacra a Galaxy Fold, és az első példányok szállítását határozatlan ideig halasztja. De hogy jutottunk ide?

Februárban két nagy ázsiai gyártó is bemutatta a hajlítható készülékét, ami egyesek szerint a mobiltelefonok jövöjét jelentheti. A Samsung pedig úgy érezte, hogy elérkezett az idő: az 1980 dollárért kínált Galaxy Fold a múlt héten a nagyobb tech újságok szerkesztőségébe és a YouTube-erek kezébe került. Akik neki is álltak használni, mint egy átlagos user. Nem kellett volna…

Pénteken ugyanis egymás után érkeztek a cikkek és Twitter üzenetek a legnagyobb ászoktól, akik részben különböző okok miatt, de egyhangúan a kijelző meghibásodása miatt panaszkodtak. Az első a sorban a The Verge volt, ahol valami (valószínűleg egy kis darab agyag) került a képernyő alá. Ez púpot csinált, majd tönkrevágta a kijelzőt:

Volt olyan is, akinek egyszerűen bemondta az unalmast az első fele:

A legáltalánosabb probléma azonban egészen elképesztő. A készüléken ugyanis található egy védőréteg, ami a hosszú távú használatot hivatott biztosítani és egy ragasztott erősebb fóliaként kell elképzelni. Igen ám, de ez a fólia kísértetiesen hasonlít a megszokott egyszerű védelemtől, amitől első használat előtt megszabadítjuk vadiúj kedvenceink. Mivel sehol nem volt feltüntetve elég egyértelműen, hogy az oda való, ezért például Marques Brownlee és Mark Gurman is így tettek:

Az eredmény? Azonnali összeomlás, a képernyő egyből elkezdett tönkremenni. Ez azért is aggasztónak tűnt, mert más beszámolók szerint pár nap alatt a sarkoknál akkor is elkezdett leválni a fólia, ha nem szándékosan kapargatták.

A Samsungnak így lépnie kellett: első körben cseretelefonokat adtak az influenszereknek, ahol a dobozon már jelezték, hogy ne vegyék le. Aztán meghozták a döntést, miszerint

elhalasztják a termék kiszállítását, határozatlan időre.

A Samsung az alábbi sorokat küldte a kétezer dolláros készülék előrendelőinek:

Nemrégiben egy teljesen új mobil kategóriát vezettünk be: egy olyan új technológiákat és anyagokat felhasználó okostelefont, ami annyira hajlékony, hogy összecsukható. Bátorít minket a Galaxy Foldot övező izgalom.

Míg sok tesztelő a termékben rejlő potenciált erősítette meg, néhányan megmutatták nekünk, hogyan javíthatunk a készüléken, hogy a lehető legjobb felhasználó élményt tudjuk nyújtani.

Annak érdekében, hogy tlejes mértékben feldolgozzuk a visszajelzéseket és további belső teszteléseket végezzünk, úgy döntöttünk, hogy elhaszlasztjuk a Galaxy Fold kiadását. A terveink szerint a következő hetkeben bejelentjük az új időpontot.

Elég sokkoló hír ez egy ekkora méretű vállalattól. Egy ennyire új, és a piac eddigi legdrágábbra árazott készüléke esetén tényleg ennyire nem foglalkoztak a teszteléssel és a tulajdonosok igényeivel? Hogyan lehet a kiadási dátumhoz ennyire közel felfedezni egy ekkora design problémát?

Ugyanakkor, ha a pozitív oldalt keresem, akkor le a kalappal a tech sajtó előtt: sikerült a fellelkesült előrendelőket egy kétezer dolláros katasztrófátl megmenteni, és a Samsungot is megóvták egy lángoló katasztrófától, így megúszhatják egy közepes bakival. A történetüket ismerve ezen elég hamar túl lesznek.

A hajlítható telefonok jövője pedig ma nem tűnik annyira fényesnek, mint pár hete. Vannak olyan hangok, mint például Casey Neistat, akik szerint a hajlítható telefon nem egyszerűen az okostelefonok jövője, de ez váltja majd ki a tabletet és laptopot is 5 éven belül. Ehhez azért először lássunk meg egy huzamosabb ideig mérhető mintán működő példányt.

A történet amúgy sok szempontból érdekes. Jól látszik például, hogy az innováció nem könnyű. Azt is, hogy egyes vállalatoknak többet, másoknak kevesebbet engedünk meg. Csak képzeljük el, mi lenne, ha az Apple jött volna ki egy hasonlóan nem működő termékkel? Valószínűleg ez a félsz is közrejátszott abban, hogy ennél egy lépéssel korábban vonták vissza az AirPowert. Ilyenkor nem is tűnik akkora hülyeségnek az a megközelítés, miszerint akkor kell piacra dobni egy technológiát, amikor már biztosan működik…

Azért reméljük kicsit összeszedik magukat a techóriások mérnökei, mert nem szeretnénk idén többet ekkora felsülésekről írni!

Te mennyire bízol még a hajlítható telefon technológiában? Ki kéne jönnie az Apple-nek is egy ilyen eszközzel? Ha igen, mikor?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!