imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Újra Kínában turnézik Tim Cook, új K+F központot nyitnak


Tim Cook idén egyszer már járt Kínában, a napokban azonban megkezdte második hivatalos útját a távol-keleti országba az évben. Ismét befektetésekről beszélt, valamint ezzel kapcsolatban az Apple egy sajtóközleményt is kiadott a környezetvédelem terén elért eredményekről.

Kína roppant fontos piac az Apple számára, bár az utóbbi negyedévekben gyengélkedik a cég az országban, ami bizony a pénzügyi eredményeken is erősen meglátszik. Az utóbbi időben is több területen fektettek be itt, elég csak a Didi Chuxingba tett 1 milliárd dollárra gondolni. Az Apple-nek láthatóan – érthető módon – fontos a jó kapcsolat a kínai kormánnyal, bár a viszony nem felhőtlen: nemrég bezáratták például az iBooks és iTunes Store-okat az országban, nem sokkal azután, hogy az Apple megtagadta a szoftverei forráskódjának átadását a kormánynak.

Tim Cook és Csang Kao-li
Tim Cook és Csang Kao-li kínai miniszterelnök-helyettes. | Kép forrása: The Wall Street Journal

Mostani útján Tim Cook találkozott Csang Kao-li kínai miniszterelnök-helyettessel, akivel egy új kutatás-fejlesztési központ megnyitásáról egyeztettek. Azt nem lehet tudni, hogy pontosan mekkora befektetéssel jár majd a központ megnyitása, illetve hogy helyileg hová tervezik, de az Apple elmondása szerint még idén megnyitnák, ami elég nagy tempóra utal. A megbeszélésen egyébként jelen volt Terry Gou, a Foxconn elnöke is.

Tim Cook látogatásával egy időben egy sajtóközlemény is megjelent az Apple hivatalos weboldalán, melyben arról írnak, hogy a Lens Technology nevű cég lett az első helyi beszállítójuk, mely 100%-ban megújuló energiaforrásokra áll át 2018-ig. A cég üveg alkatrészeket gyárt az Apple számára, ezeket a gyártási folyamatokat fogják szélerőművekből származó elektromos árammal kiszolgálni. Ezzel évi 450 ezer tonna széndioxid-kibocsátást kerülnek el, ez a mennyiség 380 ezer kínai háztartás évi kibocsátásának felel meg.

Az Apple napenergia-projektje Szecsuán tartományban.
Az Apple napenergia-projektje Szecsuan tartományban. | Kép forrása: Apple

Szintén bejelentették, hogy mostanra az Apple partnereinek összes kínai összeszerelő üzeme (szám szerint 14 darab) megfelel a zéró hulladék szabályoknak, vagyis nem szeméttelepekre szállítják a működésük során keletkező hulladékot. A program még tavaly januárban indult, azóta mostanáig 140 ezer tonnával kevesebb hulladékot szállítottak a szeméttelepekre ezekből a létesítményekből. Lisa Jackson, az Apple környezetvédelemért felelős alelnöke elmondta:

Meg akarjuk mutatni a világnak, hogy lehetséges a felelősségteljes gyártás, ezért a beszállítóinkkal együttműködve segítünk, hogy minél kisebb legyen a környezeti hatásuk Kínában. Gratulálunk a Lensnek a bátor lépésükért, és reméljük, hogy a tanulságokkal, melyeket a megújuló energiaforrásokra történő átállásunkkor tapasztaltunk segíthetünk a beszállítóinknak a hasonló folyamatokban, így kerülve egyre közelebb Kínában a teljesen zöld gyártási folyamathoz.

Az Apple tervei szerint a következő években összesen 2 gigawattórányi megújuló energiaforrással összesen 20 millió tonna üvegházhatású gáz kibocsátását kerülhetik el Kínában 2020-ig. A Foxconn 2018-ra készül el egy 400 megawattos naperőművel Henan tartományban. Jelenleg az Apple globális szinten 93%-ban használ megújuló energiaforrásokat a cég működéséhez, a céljuk természetesen 100%, és nem csak a saját esetükben, hanem a beszállítóiknál is szeretnék ezt elérni a jövőben.

Források: The Wall Street Journal via The Verge, Apple. Borítókép: The Verge.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!