imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ultramenő felületet kapott az Apple adatvédelmi tájékoztatója


Vagyis zsírkirályt, esetleg istencsászárt: amelyik bárgyú kifejezés jobban tetszik a kétezres évek hajnaláról. A lényeg, hogy a cupertinóiak feltuningolták kicsit az adatvédelmi oldalukat, az eredmény pedig szépségdíjas lehetne az alapvetően unalmas kategóriában.

Hiába szól már szinte minden a kiberbiztonságról és a privát szféránkra leselkedő veszélyekről, az emberek mégis ritkán olvassák az adatvédelmi tájékoztatókat. Valószínűleg azért, mert a legtöbb olyan, mint az apróbetűs rész egy tetszőleges termék dobozán: taszítóan tömény és nehezen fogyasztható.

Elég csak megnézni mondjuk a Google oldalát. Hiába kapunk rajzolt videókat és képeket, a szöveg kissé terjengős, minden tisztelet annak, aki átrágja magát rajta. A Microsoftnál sem sokkal jobb a helyzet, de a redmondiak legalább mellékeltek egy remek fotót Satya Nadelláról. A Facebook színes almenük garmadájával operál, ami inkább csak összezavarja az embert (nem mintha szeretnék, hogy kiigazodjunk az adatvédelmi elveiken). Nagy taps illeti viszont a Google által felvásárolt Nestet, akiknek a sok szöveget is sikerült olvasható formában tagolni és tálalni.

Eddig azonban az Apple sem tette magasra a lécet. Az apple.com/privacy oldal ugyan korábban sem nézett ki rosszul, de nem volt igazán átlátható. Rövid, fényképes bekezdésen átgörgetve három linkhez jutottunk, melyek további fényképes bekezdések özönét zúdították ránk. A napokban mindezt viszont megtoldották egy új címlappal, ami gyönyörű, modern köntösben szűri ki a cupertinóiak által legfontosabbnak tartott közlendőket.

Az új dizájn lényege, hogy egyfajta termékként kezeli a cég adatvédelmi erőfeszítéseit, azaz igyekszik tetszetős formában bemutatni őket. A bevezetőt követően alkalmazásonként láthatjuk, hogy melyik mit tesz a felhasználók érdekében: a Safari megakadályozza a követést, az Üzenetek titkosítást használ, a Sirinek mondott parancsaid névtelenek maradnak stb. Az appokhoz még pofás animációkat is kapunk, az egymondatos bevezetőknél többre vágyók pedig egy gombbal bonthatják ki a részleteket, melyeket tömör leírások foglalnak össze.

A teljes anyag reformja viszont sajnos elmaradt, mivel az oldal alján továbbra is ott vannak a linkek, ahonnan a hagyományos, részletesebb tájékoztató felületre léphetünk, de már az is valami, hogy az információk egy részét sikerült barátságosabb formába önteni. A felület egyelőre magyarul nem elérhető, de német változat már van, úgyhogy később talán hazánkat is eléri majd a változás szele.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!