imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

iOS billentyűzet

Ultrapontos gépelés érintőkijelzőn?


Az Apple ismét a szabadalmi hivatalban járt. Ennek pedig, ha minden jól megy az iPad tulajdonosok örülhetnek majd a legjobban. Nincs több félreütés, nem kell többet a kijelzőre pillantani.

Úgy látszik mostanában minden hétre jut legalább egy Apple szabadalom. Legutóbb origami iPhone-ok gyártását védette le a cég, de volt már iMac-be épített vezeték nélküli töltőállomásról, és iPhone 8-ról is hír a közelmúltban.

A 9,489,086-os számú oltalom a virtuális billentyűzeten történő gépelés hátulütőit igyekszik majd orvosolni. Ebből van több is, de a legfőbb talán az, hogy mivel nincs fizikai visszajelzése, megtestesülése a billentyűknek sokkal könnyebb mellé gépelni, nem érezzük a határokat. Éppen ezért sokkal jobban kell figyelni írás közben, nehezebb megvalósítani a vakon gépelés tudományát.

iPad billentyűzet

Igaz, ez a kis kijelzőkön kevésbé zavaró, itt nem kell nagyon messzire elpillantani a tartalomtól. Ellenben egy nagyobb kijelzőn, teszem azt mondjuk a 12,9”-es iPad Pro-n rendesen csavargatni kell a fejünket. Ami különösen azért bántó, mert egy ekkora virtuális billentyűzeten már a két ujjas gépelést sem lenne lehetetlen kivitelezni.

Na de itt jön képbe az Apple legújabb szabadalma, spanyol nemesi nevén:Ujjérzékelésre alkalmas lebegőbillentyűzet a fejlettebb gépelésért

A rébusz feloldása nem annyira komplikált, mint amilyennek tűnik. A technológia lényege, hogy a virtuális billentyűzet mindig pontosan az ujjaink alatt jelenne meg. Ehhez az eszköz folyamatosan érzékelné, hogy éppen hol pihentetjük csápjainkat az érintőfelületen.

iOS billentyűzet

A történet annyival még megcsavarták, hogy egy közelségérzékelő szenzor segítségével azt is monitorozhatná a rendszer, hogy melyik ujjunkkal, melyik billentyűt szoktuk lenyomni általában, így javítva a találati pontosságon.

Az Apple szerint a két szenzor (érintés, és közelségérzékelő) egybevetett adataival jelentősen hatékonyabban lehetne javítani a precizitáson, mint a többi erre irányuló módszerrel. Ezek alatt elsősorban a nyelvi, kontextuális segédletekre kell gondolni, amik igyekeztek a szövegkörnyezetből megtippelni mire gondolhattunk, és így kiszűrni a véletlen typokat.

De minden szónál többet mond egy videó, szerencsékre van is egy, amiben működés közben láthatjuk a megoldást.

A felvételen az a Randy Marsden látható, aki többek közt a Swype társalapítójaként lett ismertebb. De ezen kívül is több sikeres beviteli technológiákkal foglalkozó cég köthető a nevéhez. A fenti videón látható Dryft alkalmazás is az ő találmánya, az e mögött húzódó eljárást védette most le az Apple. Marsden egyébként már egy ideje Cupertinóban tevékenykedik, mint iOS billentyűzetért felelős guru, a fentiek alapján elég sikeresen.

Forrás: Apple World Today

Apple Care akció

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!