imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ultraszónikus ujjlenyomat-olvasóval támadhatnak az új iPhone-ok


Az Economic Daily News értesülései szerint az Apple már tárgyal az tajvani illetőségű GIS vállalattal, mégpedig azokról a kijelző alá épített ujjlenyomat-olvasókról, melyek a jövő évi iPhone-okban debütálhatnak. 

A jelentés arra is kitér, hogy a GIS a gyártás során a Qualcomm ultraszónikus ujjlenyomat-olvasó modulját építené be a jövő évi iPhone modellek kijelzőjébe. De tekintve, hogy fejlesztési szempontból mennyire rövidke ablakról beszélünk, elképzelhető, hogy a végleges változat 2021-re csúszhat.

A találkozó ténye egészen egybecseng Ming-Chi Kuo, a Barclays és a Bloomberg elemzőinek információival is. Melyek mind-mind megerősítik, hogy a jövő évi vagy az utáni iPhone-ok már a Face ID mellett kijelzőben integrált ujjlenyomat-olvasóval érkezhetnek.

Amit az eddig meglévő technológiákról tudni lehet, az az, hogy kétféle kijelzőbe integrált megoldás létezik. Az egyik optikai, a másik ultraszónikus névre hallgat. Az optikai verzióban a kijelzőből érkező fény megvilágítja az ujjbegyet, ez által leképezve a lenyomatot. Míg az ultraszónikus variáns magasfrekvenciájú hang segítségével generálja le az ujjlenyomat 3D-s képét.

Az ultraszónikus technológiát már árulja a Qualcomm, ezen az elven működő modulok kerültek a Samsung Galaxy S10 és Note10 kijelzőiben. Azonban a technológia még nagyon sokat finomodhat 1-2 év alatt.

Az idei 2019 Mobile World Congress konferencián a Qualcomm igazgatója Gordon Thomas egyértelműen kijelentette, hogy a meglévőnél is nagyobb kijelző alatti szenzorokat készülnek készíteni. Végső céljuk az lenne, hogy akár az egész kijelző ujjlenyomat-olvasóként működjön.

És, hát mit ad Isten, az eddigi pletykákban is már fel-fel bukkant a teljes kijelzős megoldás ötlete az új iPhone-ok esetében. Igaz, ezt biztosan nem lehet 1 év alatt tető alá hozni, hiszen jelenleg a technológia ott tart, hogy 3 cm x 2 cm-es területet tud lefedni a szenzor, ami már így is 17-szer nagyobb, mint ami a Samsung új készülékeibe került.

Te adnád?

Forrás: Economic Daily News, PCMag

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!