imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Umberto Eco: a Mac-ben van valami vallásos vonulat


Február 19-én pénteken, 84 éves korában, Milánóban elhunyt Umberto Eco, világhírű olasz író, akinek a nevéhez többek között A rózsa neve és és a Foucault-inga regények is köthetők. A tudósról és irodalmárról sokan és sokféleképpen emlékeztek meg, így került elő egy 1994-es írása, ami a Macek és a PC-k háborúját állította egy bizonyos kontextusba.

Eco 1994. szeptember 30-án a L’espresso nevű olasz hetilapban jelentette meg esszéjét, amiben a Mac vs. PC kérdést egyfajta modern vallásháborúhoz hasonlította.

A helyzet az, hogy a világ számítógép-felhasználói a Macintosh és MS-DOS-t futtató számítógépek között oszlanak meg. Azon szilárd véleményen vagyok, hogy a Macintosh katolikus, a DOS pedig protestáns. Valóban, a Macintosh az ellenreformációt képviseli, és hatott rá a jezsuiták ratio studioruma. Vidám, barátságos, békülékeny. Elmondja a hívőknek, hogy hogyan tudnak lépésről-lépésre – ha nem is a mennyországba bejutni, de – kinyomtatni egy dokumentumot. A kinyilatkoztatás esszenciája egyszerű formulákkal és pazar ikonokkal párosul. Mindenkinek joga van az üdvösséghez.

A DOS protestáns, sőt, kálvinista. Lehetővé teszi az írás szabad értelmezését, cserébe nehéz személyes döntésekre kötelez, finom hermeneutikus értelmezésre kényszeríti a felhasználót, és komolyan gondolja, hogy nem üdvözülhet mindenki. Ahhoz, hogy működtetni tudd a rendszert, értelmezned kell a programot. Távol a barokk közösségek mulatóitól, a felhasználó saját magányába és belső szenvedésébe van zárva.

Eco a maga intellekteuális humorával persze felveti a Windows-mint-menekülőút lehetőségét, ami rezonál a Macintosh ellenreformációs felhasználóbarát kialakítására. Maradva az analógiáknál, amolyan anglikán stílusú skizmának tartja, nagy ceremóniákkal a katedrálisban, azonban a háttérben mindig ott van a lehetőség, hogy visszatérjen a DOS!

Most már persze mosolygunk ezen, de volt idő, amikor ez a vallásháború nemcsak a felhasználók fejében, de adott esetben az „alapító atyákban” is élt. Elég csak arra gondolni, hogy Steve Jobs milyen antagonisztikus ellentétpárként látta az Apple-t és az IBM-et.

Itt épp kifejezi a céggel kapcsolatos véleményét, de az is lehet, hogy csak unorthodox módon mutat felfelé.
Itt épp kifejezi a céggel kapcsolatos véleményét, de az is lehet, hogy csak unorthodox módon mutat felfelé.

Az Apple 1984-es Super Bowl reklámjában (amit Ridley Scott rendezett) metaforikusan arra utalnak, hogy megtörik az IBM elnyomó egyeduralmát.

Egy fokkal humorosabb megközelítés volt a három éven át futó reklámszpot-sorozat, ahol két férfi testesítette meg a PC-t és a Macet, amiben az előző általában egy kínos vesztest alakított, míg az utóbbi a laza sikerest.

 

Ma már az Apple arculatában és marketingfogásaiban a saját maga nyújtotta előnyökre helyezi a hangsúlyt, ahelyett, hogy – vicces vagy épp komoly hangnemben – ütné a konkurenciát. Aki pedig ma is vallásos áhítattal (vagy gyűlölettel) tekint egy elektronikai termékre vagy szolgáltatásra, az eltévesztette a házszámot és az évszázadot.

Források: Preoccupations via Cult of Mac

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!