imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Unclutter: a produktivitás dopping


Ma egy apró, észrevétlen, ám annál hasznosabb Mac-es alkalmazást szeretnénk mutatni nektek, amely intuitív módon segít be a munkafolyamatokba. Azoknak is kötelező, akik csak tisztán szeretnék tartani az asztalukat.

Valahogy így néz ki egy átlagos munkanap azoknál, akiknek a számítógépük az elsődleges munkaeszközük: munka a megszokott programokkal, új ötletek, feladatok vagy megrendelések, egy csomó fájlmozgatás, na meg az elmaradhatatlan másolgatás egyik dokumentumból a másikba. Az Unclutter az ilyen fajta műveleteket tudja jelentősen kényelmesebbé és egyszerűbbé tenni, hogy a workflow tényleg flow legyen.

Az app alapvetően három fő funkciót sűrít magába, vessünk most ezekre egy közelebbi pillantást.

Mindig kéznél

Előtte viszont még egy fontos tulajdonság. Az alább felsorolásra kerülő funkciók nem sokat érnének, ha egy külön, Dockról indítható alkalmazás járna hozzájuk. Nem lenne sokkal egyszerűbb az élet. Az Unclutter viszont beépül a menüsávba, ahonnan egy lefelé görgető gesztussal hívhatjuk le a kezelőfelületet, ami körülbelül a képernyő harmadára csúszik rá. Mivel a menüsáv mindenhonnan elérhető, egyben azt is jelenti, hogy az Unclutter is mindenhonnan elérhető. Ez pedig az app egyik legjobb képessége.

Clipboard History

Biztos veletek is előfordult már nemegyszer, hogy oda-vissza lapozgattok két dokumentum között, amiből csak részleteket szeretnétek átmásolni a másikba. Ilyenkor szokott az jönni az ínhüvelygyulladásig tartó CMD+C, CMD+V nyomkodás és a konstans lapozgatás. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha az egyik doksiból egyszerre kimásolhatnánk mindent amire szükségünk van, majd csak ezután kellene átlapozunk a másikra és beilleszteni a szövegmorzsákat.

Az Unclutter Clipboard History funkciója erre a feladatra termett. A program indulásától számítva minden képet, linket, szöveget megjegyez, amit a vágólapra másoltunk. Ha szükségünk van valamelyik régebbi vágólapelőzményünkre, nincs más dolgunk, mint kijelölni azt a listából és máris újra a vágólapon találjuk, készen állva a beillesztésre.

És ez még nem minden. A szöveges tartalmakat például át is írhatjuk, így ha véletlenül több karaktert másoltunk át, azt könnyen orvosolhatjuk. Ha pedig valamit gyakran szoktunk beilleszteni, akkor elmenthetjük a kedvencek közé, így mindig kéznél lesz. Az olyan tartalmakat, amiket nem szeretnénk a listában látni, egy gombnyomásra törölhetőek, de akár az egész Clipboard History is kiüríthető.

Files

Utálom, ha fájlok vannak az asztalomon. Éppen ezért egy elég szépen kidolgozott mapparendszer áll rendelkezésemre, és mindent azonnal a megfelelő helyre tudjak kategorizálni. Igen ám, de a projektek során csomószor keletkeznek random fájlok, amikre bár szükség van egy ideig, de nem nagyon tudok velük mit kezdeni. Csináljak nekik külön mappát? Jó, de hova? Csak egyetlen fájlnak? Ebből szokott az lenni, hogy inkább maradnak az asztalon, ami ennek következtében szép lassan tele lesz ilyen kis lehetetlen apróságokkal. Igazi OCD rémálom.

Ilyenkor jön jól az Unclutter Files funkciója, és máris megnyugodhat az idegrendszer. Tulajdonképpen egy bárhonnan, bármikor elérhető gyűjtőmappáról van szó, ahova beszórhatjuk ezeket a rendszerezhetetlen fájlokat. A fájlok között kereshetünk is, a nézetet pedig ugyanúgy mint más mappák esetében, könnyen személyre szabhatjuk. Az asztal pedig szép tiszta maradhat…

Notes

Hiába van Jegyzetek, meg Emlékeztető is a beépített appok között, na meg számtalan jegyzetelős alkalmazás az App Store-ban, néha szükségünk lehet egy egyszerűbb, sokkal instantabb módon előhívható felületre, ahova csak gyorsan lefirkanthatunk egy ötletet, egy telefonszámot, vagy egy nevet, majd mehetünk tovább a dolgunkra.

Az Unclutter harmadik funkciója, a Notes pontosan ezt csinálja. Semmi mást nem kell tennünk, mint előhívni a felületet, rányomni a + jelre és már gépelhetünk is. A jegyzeteket ezután törölhetjük, átírhatjuk, kereshetünk köztük és minden hasonló. Tényleg faék egyszerűségű, de pont ezért jó.

Az Unclutter 3490 forintért tölthető le a Mac App Store-ból. Ha kedvet kaptál, mindenképpen érdemes vele tenned egy próbát. Erre a célra ajánlott letölteni az ingyenes próbaverziót a fejlesztők honlapjáról.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!