imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ünneped te is az 5. Emoji Világnapot!


Az Emoji Villágnapot még 2014-ben találta kis az Emojipedia alapítója Jeremi Burge. Idén pedig már ötödik alkalommal ünnepehetjük a számtalan érzelem kifejezésére alkalmas arcocskákat, szimbólumokat és ikonokat.

A több, mint 25 millió emoji gondozásáról az Emojipedia gondoskodik. A havonta bővülő és változó hangulatjelekkel van bőven dolguk. A világnap dátumát pedig má más alapján választhatták volna ki, mint a Naptár emoji (📅) számlapján megjelenő 17-i dátum szerint. Ami szintén nem véletlenül került oda. Az iCal for Macet elsőként a 2002-es MacWorld Expon mutatták be, pontosan július 17-én.

Jogosan gondolhatod ez alapján, hogy az emojik használata a 2000-es évek úri huncutsága, pedig történetük jóval régebbre nyúlik vissza.

Kezdetben az emojik még nem azok az olykor röhögő, olykor szomorú kis színes fejecskék voltak, mint aminek ma ismerhetjük őket. Legfőként azért, mert első formájuk, melyeket még nem is emojinak, hanem emotikonnak hívtak a ’90-es években kezdtek elterjedni a chat szobákban. Ekkor a beszélgetések grafikus megjelenítése még nemigen tett lehetővé mást, mint a billentyűzeten megtalálható karakterek megjelenítését, így maradtak a  :-), :-( és 8-D jelek, na, meg az összetettebb kis rajzok: ¯_(ツ)_/¯.

Az első emojit a század végén, 1999-ben a DOCOMO japán mobiltársaság számára Shigetaka Kurita vizuális művész alkotta me. A telekommunikációs cég az emojik bevezetésével szeretett volna kitűnni a többi szolgáltató közül és az első, kis karakterekből álló szettek elsősorban időjáráshoz kapcsolódó jeleket tartalmaztak.

A kétezres évek derekán a Japánban már egyre jobban dübörgő őrület aztán kitört a szigetországból, a mozgalom élére pedig 2007-ben a Google állt, akik beprotezsálták a “projektet” a Unicode Consortiumnál. A nonprofit szervet kb. úgy működik, mint az szöveges szabványok ENSZ-e. Fenntartva a békét és az erő egyensúlyát a szöveges karakterek és a világ digitális eszközei közt.

Az igazi áttörésre azonban 2011-ig még várni kellett, amikor az Apple is a projekt alá nyúlt és az új iOS 6-ban külön Emoji billentyűzetet dedikált az akkor már többszáz kis ikont és szimbólumot számláló gyűjteménynek.

Ja és ha már a Unicode Consortiumnál tartottunk. Ők azok, akik fejlesztik, standardizálják és megalkotják az új emojikat, melyek minden évben a Unicode újabb verzióival bekerülnek készülékeinkbe. Tehát a sok-sok kis emoji sorsáról nem az Apple, nem a Google és még csak nem is a megátalkodott Microsoft dönt. Akár hiányzik a kedvenced vagy botorságnak tartod, amik az új szetben elérhetők, erről sosem a cupertinói cég tehet, ők is csak alkalmazzák a Unicode Consortium új szabványát. 

Mely az elkövetkezendő iOS esetén éppen a Unicode 12 lesz, megörvendeztetve minket egyből 59 új emoji összesen 230 változatával. Az orángután, lajhár, vidra, borz, flamingó mellet jön a fokhagyma, gofri, falafel golyók, vaj és kagyló, egyetemben a dobozos üdítővel, maté teával és jégkockával. És persze a különböző cselekvések és érzelmek kifejezései számtalan gender variációban sem maradhatnak el. Hiánypótló? Naná!

Te használod még szövegben őket, van kedvenced? Meg tudnál fogalmazni egy hosszabb kommentet csak emojiban?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!