imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Unsplash – Tengernyi kép ingyen


Az App Store dugig van ingyenes háttereket kínáló alkalmazásokkal, többségük viszont tocsog a reklámokban, de sokszor még a képek minősége sem az igazi. Az Unsplash megismerésével el is felejtheted ezeket.

A háttérkép megváltoztatása készülékünk személyre szabásának leghatékonyabb módja, pláne iPhone-on és iPaden, ahol hasonlóan látványos módosításokra nem igazán van lehetőség, hacsak az ikonok sorrendjét és a widgeteket nem számítjuk. Én általában még így is a gyári fotókat preferálom, amíg friss élmény az új iOS, ám végül kérlelhetetlenül megunom az aktuális kollekciót, s akkor jöhet az Unsplash.

Az Unsplash egy fotógyűjtő közösségi oldal, amely 2013-ban indult. Három ifjú ötletgazda egy olyan platformot hozott létre, melyen keresztül az alkotók ingyenesen bocsáthatják a nyilvánosság rendelkezésére fel nem használt munkáikat. A digitális galéria mindössze tíz felvétellel startolt, napjainkra viszont már több mint 850.000 tételből áll a választék, a tartalomgyártók száma pedig átlépte a százezret.

A szolgáltatásban az a legjobb, hogy a fotókat nem csupán háttérképként hasznosíthatjuk. Az Unsplash-en lelt felvételekkel fizetés és forrásmegjelölés nélkül díszíthetjük akár weboldalunkat, marketinganyagainkat, illetőleg bármilyen projektünket. A képek felbontása egyébként kellően magas, még a 16:9-es változatokból is tökéletes minőségű hátterek vághatók telefonra.

Az eredetileg böngészőn keresztül elérhető gyűjteményhez tavaly végre hivatalos alkalmazást is kaptunk, méghozzá nem is akármilyet. A mindössze 3,7 MB-ot foglaló app gyors és stabil, a kezelőfelület pedig végtelenül letisztult. A legerősebb pontja a remekül működő kereső, mellyel tetszőleges témákat beírva tonnányi releváns tartalom között válogathatunk.

A letöltéshez csak rá kell böknünk a jobb sarokban található ikonra, s a kívánt felvétel azonnal fotótárunkba kerül. Az ínyencebbek még az információs menüt is átfuthatják, ahol olyan adatok szerepelnek, mint a felbontás, a kamera típusa, rekeszidő, ISO-érték, stb.

A legújabb trendeknek megfelelően dark mode is van, bár nem sok értelmét látom úgy, hogy a képernyő kilencven százalékát fotók töltik ki. Reklámok elvileg nincsenek, én legalábbis az elmúlt hónapok során nem futottam össze velük. Érdemes lehet megjegyezni, hogy az App Store-ban van még egy Splasher nevű kliens is, amely a hivatalos alkalmazás megjelenése előtt nagyon népszerű volt, most viszont már lassan egy éve nem frissült.

Az Unsplash használatához regisztráció nem szükséges, a letöltés és böngészés gond nélkül működik vendégként is. Ha netán kedvünk támad belépni a közösségbe, azzal olyan előnyökhöz jutunk, mint a feltöltési jogosultság és a saját gyűjtemények létrehozásának lehetősége. Az iOS-verzió mellett macOS-hez készült app is létezik, ám tapasztalataim szerint asztali gépeken a webes felület is kényelmes és átlátható.

Te milyen háttérképet használsz?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!